5 praktikus ötlet a babaápoláshoz

Az internetes fórumokon az anyukákra napi szinten zúdulnak egymásnak ellentmondó információk, ami sokszor, nem hogy nem segíti az elbizonytalanodott vagy tanácstalan anyukákat, hanem csak még jobban összezavarja őket. 

1. Koszmó a baba fején

A koszmó a legtöbb baba fején jelentkezik, és az elnevezésével ellentétben semmi köze nincs a koszhoz, tehát az ok semmiképpen sem a hanyag babápolás következménye. Leggyakrabban a baba fejbőrén, szemöldökén, füleknél és a hajlatokban fordul elő. A baba számára semmilyen kellemetlen tünettel nem jár, kezelni azonban célszerű.

Kenjük be az érintett bőrfelületet natúr, babák érzékeny bőrére való természetes és illatanyag-mentes olajjal, például mandulaolajjal. 5-10 percnyi várakozás után egy tiszta, puha frottír törülközővel óvatosan simogassuk le a levált bőrdarabkákat.

2. Fültisztítás babáknál

A fülzsír hasznos a szervezet számára, mert egyrészt megvédi a babát a fertőzésektől, másrészt segít a fület természetes módon tisztán tartani. A baba fültisztítása nem napi rutin, ugyanakkor időnként mégis gondot kell rá fordítani.

A hagyományos, vattában végződő fültisztító pálcikákat újszülött babák, csecsemők, de még később, kisgyerekek esetén is teljesen el kell felejteni. A fültisztító pálcikák használatával ugyanis kárt is okozhatunk, mert a természetes módon kifelé "vándorló" fülzsírt újra visszanyomkodjuk a dobhártyához, ami fülzsírröggé alakul - az esetleges mikro sérülésekről nem is beszélve.

A csecsemő fülének külső részét vékony, enyhén összecsavart, benedvesített pelenkacsücsökkel szabad tisztogatni. Néhány ügyes csavaró, kifelé irányított mozdulattal már tiszta is a baba fülbemenete. Babák esetén ennél több teendő nincs is.

3. A baba bőre erősen hámlik

Előfordulhat, hogy az újszülött baba bőre extrém száraz és hámlik. Ettől a legtöbb anyuka kétségbe esik, pedig egy természetes és ártalmatlan folyamatról van szó. A "hámlás" azokra az újszülöttekre jellemző, akik a kiírt időpontnál később érkeztek meg. De nem csak ez, hanem a túlságosan száraz levegő is okozhat bőrszárságot babáknál, kisgyerekeknél. A kinti hűvösebb és a benti száraz levegő miatt gyakoribb fűtésszezonban a bőrszárazság a kicsiknél.

A helyes praktika az, ha a baba bőrét natúr, babák érzékeny bőrére való természetes és illatanyag-mentes bőrápoló krémmel kenjük be, amelyek nem csak segítenek a hidratálásban, hanem védik a kiszáradt bőrt. 

4. A baba túlöltöztetése

Nyáron természetes, hogy a baba popsiját gyakrabban és hosszabb ideig hagyjuk szabadon, hogy a bőre szellőzzön, amire azért van szükség, mert a pelenka fülledt, nedves közege kedvez a baktériumok, gombák elszaporodásának. Ügyeljünk rá, hogy a baba túlöltöztetése, bőrének kevésbé gyakori szellőzése folyamatos irritációnak teheti ki a pelenkával fedett területeket, ami piros popsihoz vezet.

Nem csak a legmelegebb évszakban, hanem évközben is ügyelni kell rá, hogy a pelenkacserék között, de legalább az esti fürdetés előtt elegendő időt legyen szabadon a baba popsi. Fürdetéskor megfelelő védőkrémet használjunk, amelyek segíthetnek megelőzni a baba popsijának irritációját, kipirosodását – ebben legtöbb segítséget a cink-oxidos védőkrémek nyújtják - ezek nem csak védik, hanem nyugtatják, támogatják a pelenkával fedett a bőrfelületeket. Javasolt alkalmazása a pelenkával fedett területre: naponta 3-5 alkalommal vagy szükség szerint, ugyanis csak így képesek az elvárt regeneráló funkciót ellátni.
 

A bőrrel érintkező alsó ruharéteg mindig 100% pamut legyen, a műszálas anyagokat babáknál egyáltalán ne használjunk. Felülre jól szellőző rétegeket érdemes a kicsire adni. A gyerekszoba túlfűtését szintén kerüljük, a szoba páratartalma lehetőleg 50-60% körüli legyen.

5. Nedves törlőkendő a babaápolásban


A kényelmes és praktikus nedves törlőkendő nem hiányozhat egy anyuka pelenkázó táskájából sem.

Otthoni pelenkacserénél elsősorban a bevizesített vattás popsilemosás, majd a szárazra törlés javasolt, mert így kisebb az esélye a különböző allergiás bőrkiütések kialakulásának.  Ha a nedves törlőkendőt részesítjük előnyben, akkor mindenképpen törekedni kell a jó minőségű készítmények használatára, válasszunk olyanokat, amelyek illatanyag-mentesek,  alkohol-mentesek, ellenben tartalmaznak panthenolt és E-vitamint..
 

Ha a baba bőre az átlagosnál érzékenyebb, akkor mindenképpen kerüljük a tartósítószerként alkalmazott parabén összetevőt, amely egy kőolajszármazék, és rendszeres használata nem ajánlott a vékony és érzékeny bababőr számára; helyette keressünk bőrbarát változatot, például glicerines vizes oldatosat. Az érzékeny bőrű babák számára már léteznek extra puha törlőkendők, amelyek kímélik a baba érzékenyebb bőrterületeit.

 

2019. augusztus 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó