Elakadtunk a hozzátáplálásban, majd váratlan helyről jött a segítség: ez az 5 tanács segített

Hónapok óta kapott már a kisfiam gyümölcsöt, amikor is még mindig ott tartottunk, hogy egyetlen adag tápszert sem tudtunk helyettesíteni a rendes étellel, arról nem beszélve, hogy a főzeléket pedig undorral köpködte ki, amikor azzal próbálkoztam. Nem vagyok az a hamar feladós típus: rengeteg gyümölcsöt és zöldséget kipróbáltam, bár az elején még nagyon óvatos voltam és betartottam a védőnő és a gyerekorvos ajánlásait. 

Nagyjából egy hónapja visszamentünk a gyógytornászhoz egy általános ellenőrzésre, ahol gondoltam, őt is megkérdezem az étkezésről, hiszen valahol minden mindennel összefügg. Olyan jó és gyakorlatias tanácsokat adott, hogy alig vártam, hogy hazaérjünk és „teszteljem” a kicsin. Másnaptól én is magabiztosabban próbálkoztam az etetéssel és azóta rendeződni látszik a dolog. Egy tápszer már kimarad és lassan már a reggeli adag helyett is a gyümölcsöt várja. A főzelékeket egyre inkább elfogadja, kóstolgatja, de ki nem köpködi, maximum nem kér többet. Íme az a néhány tanács, amit kaptam és amivel úgy tűnik végre kinn vagyunk a mélyvízből:

1# Azt add, amit elfogad!

Csak kétféle gyümölcsöt szeret? - kérdezte a gyógytornásznő. Akkor add neki azt! Nem az a lényeg, hogy most nevelj kis ínyencet a gyerekből, az a fontos, hogy valamit egyen a tápszeren kívül.

2# Te mit eszel? Adj neki abból!

Nyugodtan turmixold bele a főzelékbe a húslevesben főtt zöldségeket és a levét is. Néhanapján még belefér egy kis sült hús szaft, vagy egy pár csepp a pörkölt levéből ízesítésként. Ha nincs íze annak az ételnek, ne várjuk, hogy megszeresse!

Elakadtunk a hozzátáplálásban, majd váratlan helyről jött a segítség: ez az 5 tanács segített

3# Adj neki többször!

Ne tartsd magad a szabályokhoz! Ha az a gyerek délután is a gyümölcsöt fogadja el, akkor kapjon azt a pár kanál főzelék után. De ne vond meg tőle a tápszert sem, hagyd, hogy maga mondjon le róla!

4# Ne aggódj, hogy elhízik!

Oké, hogy kapja a tápszert és közben már rendes ételt is adsz neki, de ez nem lesz mindig így. Ez egy átmenet. Ha ő 3 kanállal több főzeléket kér, akkor add meg neki. Csecsemő korban nem szabad olyanokkal foglalkozni, hogy ducinak látszik-e a gyerek! Első a fejlődése! Nincs „fogyókúráztatás”, mert akaratlanul is étkezési zavarokat okozhatsz ezzel nála. (És ez a nagyobbacska gyerekekre is vonatkozik).

5# Ne játssz, ne könyörögj, ne erőszakoskodj!

Az étel nem játék. Ezt értsd úgy, hogy a gyereknek meg kell tanulni, hogy nem játszunk vele és hogy evés közben mással sem játszunk. Ne azért egyen a gyerek, mert játszhat az étellel és lehetőleg kerüld az olyan játékokat is, mint az „edd meg szépen, mert ellopja a kisegér!”. Nem minden gyerek jó evő, ezt fogadd el! Szükségtelen, hogy különféle komplexusokat meg étkezéssel kapcsolatos zavarokat idézzünk elő nála a játékkal, vagy azzal, hogy beletuszkoljuk a kaját az „akkor is megeszed” felkiáltással. Inkább egyen annyit, amennyit akar, - még ha ez kevés is-, de többször és az a valami bővelkedjen tápanyagban.

 

 

 

 

B.F. , 2019. április 28.
 
 
 
Címkék:  

gondozás

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?