Elsősegélynyújtás csecsemőknek és kisgyerekeknek fulladás esetén – egyszerű mozdulatok, amik életmentők lehetnek

Tudod, mi a teendő, ha a gyereknek a torkán akad a falat? Tudod, hogy mentheted meg az életét? Légúti akadály eltávolítására vonatkozó elsősegély oktatás már a 19. század óta létezik, mégis kevesen tudják, mit kell tenni vészhelyzetben.

Kisgyerekeknél, annak ellenére, hogy szinte állandó felügyelet alatt vannak, gyakran alakul ki légúti elzáródás, különösen abban a korszakban, amikor a gyerek kísérletezni kezd, és minden játékot a szájába vesz.

Miből veheted észre, hogy fullad a gyerek?

A fulladásnak több különböző tünete van

Ha a gyerek lélegzik ugyan, de erőteljesen köhög, azt jelenti, hogy részleges légúti akadály alakult ki. A köhögés a szervezet természetes reakciója, hogy eltávolítsa az idegen tárgyat. A hányás szintén természetes reakció lehet, amit a gégében akadt tárgy okoz. Ezek a természetes reakciók speciális technikák nélkül is segíthetnek kitisztítani a légutakat enyhébb esetben.

Ha a gyerek nehezen lélegzik, az már más kérdés. Ha a kicsi hirtelen abbahagyja a köhögést, a sírást, és nem ad ki semmilyen hangot, az azt jelenti, hogy valami elzárta a légutakat. Ha kinyitja a száját, de nem tud hangot kiadni, az szintén a fulladás jele lehet.

Ha az arcbőr hirtelen kékes, szürkés lila árnyalatot kap, a baba nem kap levegőt, és fokozott nyálképzés jelentkezik, az is a fulladás jele. Bizonyos esetekben eszméletvesztés is előfordulhat.

Ahhoz, hogy segíteni tudj a gyereknek, először is meg kell nyugodnod, és azonnal mentőt kell hívnod. Miközben az orvos érkezésére vársz, kezd el az elsősegélynyújtást. Csak akkor távolítsd el az idegen testet, ha jól látod azt, és könnyen, egy mozdulattal ki tudod húzni azt. Ha mélyebben van az idegen test, vagy nem tudod egy mozdulattal eltávolítani, nem szabad erőltetni, nehogy mélyebbre csússzon.

Elsősegélynyújtás egyévesnél kisebb gyereknél fulladás esetén

A 12 hónaposnál kisebb gyerekeknél a fulladás leginkább akkor fordulhat elő, ha túl nagy darab szilárd étel kerül a szájukba, vagy az öklendezés (ami egyébként természetes reflex) is átfordulhat fuldoklásba. A leggyakoribb kiváltó okok:

  • A baba túl gyorsan eszik, mert éhes
  • Rossz pozícióban eszik
  • Az anyának túl sok teje van, és a csecsemő nem megbirkózni ekkora mennyiséggel

Mi a teendő:

A csecsemőt fektesd az alkarodra arccal előre, úgy, hogy a feje alacsonyabban legyen, mint a lábai. Ez azért fontos, mert ilyen helyzetben a gravitáció is segít, és ezt ki kell használni. A tenyereddel ütögesd meg a hátát, gyors, határozott mozdulatokkal. Ezt ismételd meg körülbelül 4-5 alkalommal. Ne félj attól, hogy esetleg túl erősen ütöd meg, ezzel a módszerrel most az életét mentheted meg.

Ha a csecsemő még ezután sem kap levegőt, nyisd ki a száját, és próbáld megkeresni a lenyelt tárgyat vagy ételdarabot. Ha jól látod – és csakis akkor! – próbáld meg eltávolítani a kisujjaddal, egyetlen, kifelé irányuló mozdulattal. Ezt a módszert nagyon óvatosan kell alkalmazni, mert fennáll a veszélye, hogy még mélyebbre nyomjuk az elakadt tárgyat.

Ha a fent leírt módszerek nem járnak sikerrel, mellkasi lökéseket kell alkalmaznod, ami gyakorlatilag a szívmasszázsnak megfelelő technika. Fektesd a kicsit a hátára, és két ujjal határozottan nyomd be a mellkasát 4-5 alkalommal. Ezt kövesse szájból szájba lélegeztetés két alkalommal.

A szájból szájba lélegeztetés technikája

Fektesd a kicsit a hátára, és emeld meg az állát. Tedd az egyik kezedet a homlokára, és a hüvelyk- és mutatóujjaddal óvatosan fogd be az orrát. A másik kezeddel tartsd megemelve az állát, és nyisd ki a száját. A szájaddal fedd be teljesen a csecsemő száját, és normál ritmusban, egyenletesen fújd be a levegőt, enyhén előredőlve. Közben ellenőrizd azt is, hogy a kicsi mellkasa megemelkedik-e. Egy lélegzetnek körülbelül egy másodpercig kell tartania. Ezután, miközben megemelve tartod a baba állát, ellenőrizd, hogy a mellkasa visszasüllyed-e (ha a levegő valóban a baba tüdejébe került, akkor a kicsi mellkasa a befújás alatt megemelkedik, a befújások közötti szünetben pedig visszasüllyed). Ezután ismételd meg a befújást.

Ismételd váltogatva a masszás és a szájból szájba való lélegeztetés technikáját, amíg a kicsi lélegezni nem kezd. Egy mesterséges lélegeztetési szakasz csak két fújást tartalmazzon. Ezután következzen a mellkasi nyomás.

Elsősegélynyújtás egyévesnél idősebb gyereknél fulladás esetén

Az egy évnél idősebb gyerekeknél más módszert kell alkalmazni:

Ebben az esetben a szabad tenyereddel mérj öt határozott, de nem túl erős ütést a gyerek lapockái közé, majd hajts végre 5 rövidebb mellkasi nyomást, valamivel ritkább ütemben. Váltakozva ismételgesd a két mozdulatsort, amíg felszabadul a légút.

Ha a gyerek légzése nem áll helyre, vagy elveszíti az eszméletét a fennakadt tárgy eltávolítása után, mesterséges lélegeztetést és szívmasszázst kell alkalmazni.

Ha nem vagy egyedül, az a legjobb, ha egy másik személy azonnal mentőt hív, miközben te végrehajtod az elsősegélynyújtást.

Hogy előzheted meg a fulladást?

  • Próbáld mindig szemmel tartani a gyereket, hogy ne vehessen a szájába apró tárgyakat.
  • Ne hagyd, hogy olyan apróbb tárgyakkal játsszon, amiket könnyen lenyelhet.
  • Csak mag nélküli gyümölcsöket adj neki.
  • Figyelj arra, hogy kisebb falatokban adagold az ételt.
  • Magyarázd meg neki, hogy evés közben ne beszéljen, vagy nevetgéljen.

A cikk forrása: filantropikum.com 

2020. július 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó