Hamarosan eljön a fájdalommentes oltások ideje!

A legtöbb szülő nehezen bírja nézni, ahogy pici gyermeke sírva fakad már a tű látványától is, de mivel az oltásra szükség van, nem tud mást tenni, mint újra és újra kitenni gyermekét ennek a helyzetnek. Ám könnyen lehet, hogy hamarosan mindez már a múlté lesz, egyre több kísérlet születik ugyanis azzal kapcsolatban, hogy milyen fájdalommentes megoldást lehetne találni a tűszúrás helyett. 

Ausztrál kutatók például kidolgozták a tű nélküli vakcinákat, melynek révén fájdalommentesen lehet hozzájutni az oltóanyaghoz. A Nanopatch nevű terméket, melynek lényeg, hogy az oltóanyag egy bőrre helyezett tapaszon át jut a szervezetbe, Mark Kendall professzor, a Queensland Egyetem biomérnöke fejlesztette ki. A szakember egy egy négyzetcentiméternyi, szilikonból készült tapaszt állított elő, amely a bőr alatt található legfontosabb immunsejteket azonnal aktiválja, és így hozza létre az immunitást. A terméket egereken már tesztelték, és ígéretes eredmények születtek, így hamarosan kipróbálják élesben is, felnőtteken. Nagyobb cégek már tervezik, hogy az oltóanyagukat ilyen tapaszformában fejlesszék ki, többek között bárányhímlő, mumpsz, rubeóla, rotavírus, kanyaró, meningococcus vagy hepatitisz-B ellen. 


Eközben az Egyesült Királyságban számos kutató dolgozik azon, hogy olyan cukorból készült mikrotűket állítsanak elő, melyeknek a vége a bőrbe fúródva feloldódik, így szintén megúszható a szúrással járó fájdalom. Ezt a fajta oltóanyagot szintén sikerrel tesztelték már egereken, ennek során az élő vírus szárított változatát cukorba tették, majd ezt jutatták a rágcsálók sejtjeibe, és ugyanolyan eredményt értek el, mint hasonló mennyiségű folyékony oltóanyaggal. Előbbinek nem csupán az az előnye, hogy fájdalommentes, de hűtésre sincs szükség a tárolás során. Lehet, hogy hamarosan ezt a fajta vakcinát alkalmazzák majd az egyes típusú cukorbetegeknél, illetve egyéb olyan betegségeknél, amikor rendszeres injekciózásra van szükség.

Babanet/Medipress , 2015. március 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó