Újszülöttkori sárgaság, élettani sárgaság tünetei, okai, kezelése - Az újszülött babák 70 százalékát érinti! Mikor lehet veszélyes?

Miért sárgulnak be az újszülött babák a születésük utáni napokban? Hogyan kezelik az újszülöttkori sárgaságot a kórházban? Mikor beszélünk a súlyos fokú sárgaságról? Okozhat-e az anyatej sárgaságot? Gyermekgyógyász válaszol.

Az újszülött kori illetve az elhúzódó sárgaság gyakori probléma újszülött,- és fiatal csecsemőkorban. Először nézzük mi áll leggyakrabban a háttérben.

Az újszülött babák a születés utáni harmadik, negyedik napon besárgulnak
Az újszülöttek körülbelül 70%-ánál a születés utáni harmadik vagy negyedik napon - normálisan is - sárgaság lép fel. Ez az úgynevezett élettani sárgaság azért keletkezik, mert az egészséges újszülött sok vörösvértesttel jön világra.
Az újszülöttek vörösvértestjének élettartama rövidebb, szétesésük után belőlük különböző enzimatikus lebontási folyamatok révén epefesték, - bilirubin - képződik.

Újszülöttkori sárgaság, élettani sárgaság tünetei, okai, kezelése - Az újszülött babák 70 százalékát érinti! Mikor lehet veszélyes?

A besárgult újszülött baba aluszékony, kevesebbet szopizik
Az újszülött éretlen mája viszont nem tudja ezt a viszonylag nagyobb mennyiségű bilrubint feldolgozni. Így a bilirubin a bőrben lerakódik, és a szemfehérjét is megfesti. A baba bőre ezért narancssárgás színű. Vérvétel, laboratóriumi vizsgálat segítségével pontosan megállapítható a bilirubinszint. Amennyiben magas értéket mérünk, vagy a gyermek aluszékony, szopási készsége rosszabb, táplálhatatlan kezelés szükséges. Ugyanis ebben az esetben egy "ördögi kör" alakulhat ki. Mivel a baba aluszékonysága miatt kevesebbet eszik, kevesebb folyadékhoz is jut, a bilirubin lebontási folyamatai tovább lassúbbodnak, a bilirubinszint tovább emelkedik, amely az előbb leírt folyamatokra kedvezőtlen hatással bír.

Újszülöttkori sárgaság kezelése – mit tehet az anyuka?
A szoptatást ebben az esetben is forszíroznunk kell, próbáljuk a babát gyakrabban mellre tenni, ébresztgetni. Ha ez nem vezet eredményre, akkor az újszülött cukrot, elektrolitokat is tartalmazó infúziót kap, illetve amennyiben szükséges kékfény kezelésben is részesítik. A kékfény kezelés segíti a bilirubin lebomlását és kiürülését a szervezetből.

A fényterápia során az újszülött meztelenül fekszik az inkubátorban, egyszer a hasán, máskor a hátán. Szemüket letakarják így óvják azokat az erős fénytől. Az élettani sárgaság több hétig is elhúzódhat.

Súlyos fokú sárgaság az újszülött baba élete első óráiban – mit jelent?
A mennyiben a sárgaság az élet első óráiban, első napokban jelentkezik annak leggyakrabban a gyermek és az anya közötti vércsoport összeférhetetlenség áll. A magzati vörösvértestek ellen ellenanyagok képződnek, és emiatt gyorsan szétesnek. Ebben az esetben a vörösvértestek gyors szétesése miatt a bilirubinszint nagyon gyorsan emelkedik, és magas szintet ér el. Súlyos fokú sárgaság esetén, igen magas bilrubin koncentráció esetén, a bilirubin idegrendszeri károsító hatása miatt vércserét kell végezni. Ilyenkor a néhány órás vagy néhány napos korban a köldökereken keresztül lecseréljük a baba vérét.

Anyatej okozta elhúzódó sárgaság – mi a teendő?
Sok esetben a szopós babák elhúzódó sárgasága hátterében az anyatej áll. Ugyanis az anyatejben normális körülmények között is lehet olyan összetevő, amely a máj bizonyos enzimét gátolva késlelteti az epefesték lebontását. Ebben az esetben a csecsemők jól fejlődnek, egészséges csecsemő benyomását keltik. Természetesen az anyatej okozta elhúzódó sárgaság diagnózisát, csak akkor mondhatjuk ki, ha egyéb elhúzódó sárgaságot okozó okokat kizártuk. Ha orvosi utasításra, néhány napra kihagyjuk az anyatejet - addig az újszülött tápszert kap - általában a sárgaság gyorsan megszűnik.

A fizikális vizsgálat mellett, a sárgaság fokának pontos megítélése céljából, bilirubinszint meghatározás, illetve kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

Copyright: Bethesda Gyermekkórház. A cikk a Bethesda Germekkórház engedélyével jelenik meg.
 

Dr. Szabolcs Andrea , 2017. november 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?