Védőoltás, ami nem kötelező, de ajánlott!

Minden szeptemberben, ahogy a gyerekek elkezdik a közösségi életüket, elindul az iskola, óvoda és bölcsödei szezon, igen hamar meg-meg betegszenek. Szerencsére ezek apróbb megfázások, ami az immunrendszer válasza az új közösségbe kerülésnek. 

Meg kell említenünk, azonban, hogy vannak olyan betegségek is, amelyek bár jóval ritkábbak, sajnos komolyabb lefolyásúak. Minket szülőket terhel a felelősség, hogy ezek ellen gyermekünk védve legyen.

"Nagyon sokan nem is tudják, mekkora szerencséjük van, hogy abba a korba születtek, amelyben drasztikusan lecsökkentették a fertőző betegségek, járványok kialakulásának esélyét. Vannak persze ellenzői az ezt az eredményt elérő oltásoknak, ám tudnunk kell: vakcinák nélkül ma is tizedelne bennünket a gyermekbénulás, a himlő és más betegségek." – a teljes cikk Hitek és tévhitek a gyermekkori védőoltásokkal kapcsolatban címmel olvasható az Origón.

Agyhártyagyulladás – meningococcus baktérium

A meningitis orvosi kifejezés, magyarul agyhártyagyulladást jelent. Leggyakoribb oka vírus vagy baktérium (meningococcus vagy pneumococcus) okozta fertőzés. Magyarországon leggyakrabban a meningococcusok B és C csoportja okoz agyhártyagyulladást. A baktérium az orrgaratból a nyálkahártyán keresztül bejuthat a véráramba, véráramfertőzést okozva. A véráramból a meningococcus minden szervbe bekerülhet, de leggyakrabban az agyhártyákon telepedik meg, ilyenkor beszélünk agyhártyagyulladásról.

Korai szakaszában megjelenő tünetek:

  • láz, hányinger
  • erős fejfájás
  • ízületi fájdalom
  • tarkókötöttség

Késői, előrehaladott állapotban megjelenő tünetek:

  • fényérzékenység
  • tájékozódási zavar
  • később tudatzavar, aluszékonyság, kóma fejlődhet ki

A betegség terjedése

A meningococcus kizárólag emberben okoz betegséget. A baktérium képes arra, hogy megtelepedjen az emberi orrgaratban, így bárki hordozhatja a baktériumot a torkában, orrában anélkül, hogy megbetegedne. Átlagosan az egészséges egyének kb. 10%-a hordozza a meningococcust tünetmentesen, azonban zárt közösségekben ez az érték akár 90% is lehet. A járványok akkor alakulnak ki, ha ez a jelenség hirtelen szétterjed, és az addig védteleneket megfertőzi.

A téli-kora tavaszi időszakban nagyobb számban fordulnak elő ilyen fertőzések. A betegség cseppfertőzéssel terjed, azonban szoros kontaktus szükséges a létrejöttéhez. A zárt környezetben élők körében a fertőzés kockázta nagyobb, így a leginkább veszélyeztettek a kisgyermekek és a kamaszok. A felnőttek körében a dohányosok kockázata nagyobb. A baktérium az emberi szervezeten kívül hamar elpusztul, nem vihető át étellel, itallal, tárgyakkal vagy uszoda vizével. A meningococcus betegség gyanúja esetén a beteget haladéktalanul intenzív ellátást biztosítani tudó kórházba kell szállítani.

Az agyhártyagyulladás megelőzése - védőoltás

A védőoltásokon kívül nincs hatékony megelőzés. A meningococcus C szerocsoportja által okozott fertőzések megelőzésére fejlesztették ki a konjugált védőoltást, amely két éves kor alatti csecsemők és kisgyermekek számára is védettséget nyújt. Az egy éven aluli, de két hónapos kort betöltött csecsemők legalább 2 hónapos időközzel, két alkalommal oltandók, majd a második életév folyamán javasol egy újraoltásban részesíteni őket.

Azt is tudni kell, hogy a védőoltás megkapása nem egyenlő azzal, hogy minden agyhártya-gyulladást, sőt minden meningococcus fertőzést megelőztünk. A védőoltástól nem alakulhat ki agyhártya-gyulladás. Mellékhatása lehet láz, hányás, esetleg hasmenés, gyöngeség, rossz közérzet, irritabilitás, illetve az injekció beadása helyén fájdalom, (ezen mellékhatások, más oltás esetén is előfordulhatnak) de alapvetően biztonságos oltásokról van szó. A legsúlyosabb mellékhatás elvileg a túlérzékenység (anafilaxia), azonban ezzel a gyakorlatban nem nagyon kell számolni.

Összehasonlíthatatlanul jobb nem megkapni - megelőzni -  egy meningococcus fertőzést, mint a gyógyulás esélyeit taglalni. Ugyan elvileg több, hatékony, elérhető antibiotikumra érzékeny kórokozóról van szó, de mégis az általuk okozta fertőzések akut életveszélyt jelentenek. Sok olyan következménnyel jár(hat)nak ezen fertőzések, amelyek gyógyulás esélyeit rontják. Az viszont igaz, hogy az agyhártya-gyulladás akut életveszély, és abba akár órák alatt bele lehet halni.

A védőoltások az orvosi javallatok-ellenjavallatok figyelembe vételével, mérlegelésével alkalmazva biztonságosak, komolyabb mellékhatással - az eddigiek szerint - nem kell számolni.
Hangsúlyozom, nem kötelező védőoltásról lévén szó, ezt a szülőnek kell mérlegelnie, természetesen orvosi segítséggel. Mindazonáltal alapvető, hogy az oltás beadását minden esetben beszéljék meg kezelő orvosaikkal.

 Dr. Péter György 

Babanet , 2015. szeptember 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó