Mennyit egyen a baba?

Egy jól szopó baba, ha elegendő anyatej áll rendelkezésére, akkor a neki szükséges mennyiség 90-%-át 5 perc alatt megeszi. Ezért mondják, hogy a szoptatásnak ideális esetben nem kell 15-20 percnél tovább tartani. Az sem véletlen, hogy az anyukáknak azt tanácsolják, hogy az újszülötteket 2,5-3 óránként szoptassák. Ha a baba a számára szükséges mennyiséget megeszi, akkor kb. ennyi idő alatt ürül ki a kis gyomra, és ennyi idő elteltével fogja az éhségét jelezni. Ebből következik, hogy újszülöttkorban 24 óra alatt átlagban 7-8 szoptatás történik. De mennyit is eszik egy baba valójában? Dr. Kovács Tibor csecsemő - és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvos - igazgatójának tanácsai.

 
 
Egy egészséges újszülöttnek kb. 150 gramm anyatejet kell megenni testsúly-kilogrammonként, 24 óra alatt. Koraszülötteknél ez a mennyiség kb.180 gramm/kg/24 óra. Az egyszerű számolás kedvéért ez azt jelenti, hogy egy 3 kg-os babának 24 óra alatt 3x150 gramm, azaz 450 gramm anyatejet kell elfogyasztani a nyugalma biztosításához és a megfelelő súlygyarapodás eléréséhez. Ez elegendő kalória- és egyben folyadékbevitelt is jelent számára. Ha ezt a mennyiséget elosztjuk a napi étkezések számával, akkor megkapjuk, hogy egy étkezés kapcsán átlagban mennyit kell szopnia a babának. Az előbbi 3 kg-os baba példájánál maradva: 450 gramm / 7 étkezés = kb. 65 gramm anyatej szoptatásonként. Ha cumisüvegből eszik a pici, akkor ennyi ml az ideális mennyiség számára. 
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden egyes étkezéskor a nap folyamán ugyanannyit fognak enni az újszülöttek. Nem gépek ők, amiken be van állítva az optimális szívásmennyiség és teljesítmény! A lényeg a napi elfogyasztott mennyiségen van, az legyen az ideális közelében! Kb. 20%-nyi eltérés pozitív és negatív irányba egyaránt lehetséges egy-egy szopás kapcsán. Az ennél nagyobb „kilengések” gondot okozhatnak. Ha kevesebbet eszik a baba, akkor sűrűbben fog enni kérni, vagy nem fog megfelelő ütemben gyarapodni. Ha túl sokat eszik, akkor pedig nyugtalanabb, hasfájósabb lehet. 
 
Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mégis hogyan lehet azt eldönteni, hogy elegendő mennyiséget evett-e a baba és garantáltan nem éhezik? Egy biztos, az anyuka önmagában a szoptatás idejéből, intenzitásából nem tudja megállapítani, és az is igaz, hogy az eredményes szoptatáshoz az anyatejnek nem kell feltétlenül úgy spriccelnie, mint egy szökőkútnak. 
Összefoglalva: egy baba akkor eszik eleget, ha a megelőző étkezést követően nagyjából 2,5-3 óra elteltével éhezik meg, 24 óra alatt a számára szükséges mennyiségeket rendszeresen elfogyasztja (természetesen a kis súlyú újszülöttek ennél sűrűbben, nagyjából 2 óránként esznek az első időszakban), és ezek együttesen kiegyensúlyozott általános állapot mellett jó súlygyarapodást eredményeznek, átlagban heti 150-200 grammot.
Mennyi a baba napi anyatejszükséglete?
 
Az a baba, aki megeszi a szükséges mennyiségeket, és rendszeresen nedves pelenkát„produkál”, nem szorul további folyadékpótlásra, vagyis nem kell őket külön itatgatni, szükségleteit fedezi az anyatej. Azonban minden olyan kórállapot során, amikor az élettani mértéknél több folyadékot veszítenek (láz, hányás, hasmenés, szaporább légzéssel járó megbetegedések, 30 fok feletti környezeti hőmérséklet), akkor a megemelkedett igényről is gondoskodni kell.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet (http://svabhegy.eu/)

http://svabhegy.eu/dietetika/

Szoptatás

 

 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2016 09 13. 16:26
Le vagyok döbbenve, hogy ekkora ostobaságokat ma még bárki is le mer írni! Nemhogy egy gyermekgyógyintézet igazgatója! Felelősségérzet nélkül! Tájékozódni kellene!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó