#baba#anya

Hogyan lehet megőrizni a házasságban a tüzet a gyermeknevelés hosszú évei alatt is?

Azt hiszem, senki számára nem meglepők azok a statisztikák, melyek szerint a házasságok nagy részéből eltűnik a tűz a gyermeknevelés rögös útján járva. De vajon tényleg törvényszerű ennek bekövetkezése? A Parents.com ennek próbált meg utána járni, a témában vezető kutatónak számító két szakembert faggatva – akik nem mellesleg szintén egy többgyermekes, boldog házaspár.

Philip Cowan, pszichológus professzor és a kaliforniai Berkeley Egyetem emberi fejlődéstani intézetének igazgatója, valamint felesége; Carolyn Pape Cowan, aki egyetemi docens ugyanitt, évtizedek óta keresik a választ arra, hogy mi történik a párokkal, gyermekszülés után.

A kutatást e témában 1975-ben kezdték, így több mint negyven év tapasztalata, információgyűjtése, megfigyelése áll mögöttük, melyeket számos gyakorlati eredmény is gazdagít. Hitelességük abban (is) rejlik, hogy a saját kapcsolatukban – a babájuk megszületése után- bekövetkező hullámvölgy miatt vágtak bele ’75-ben a projektbe, s házasságuk immáron 45 éve boldog, három gyerkőc felnevelése után. (Ma már hét unokával is büszkélkedhetnek.)

Munkájuk során, figyelemmel kísérték a párok családdá alakulásának és a köztük lévő kapcsolat változásainak folyamatát, a terhességtől egészen addig, míg a gyerkőc óvódáskorú nem lett.

A velük készített interjú kivonatát most itt olvashatjátok: 

Statisztikák szerint a legtöbb pár problémákkal küzd a házasságukat illetően, a gyermekvállalást követően. Önök szerint vannak meghatározott mérföldkövek a gyermeknevelésben, amik próbára tehetik a szülők kapcsolatát, vagy mi lehet ennek az oka?

Az első kutatásaink során, az általunk megfigyelt házasságok 92%-ánál a konfliktushelyzetek száma fokozatosan nőtt, a gyermek megszületése után. Mire a baba elérte a másfél éves kort, a párok egynegyede kapcsolati válsággal küzdött és ez a szám nem tartalmazza azt a 13%-ot, akik már el is váltak, vagy válófélben voltak épp – mondja Carolyn. A férje pedig arra mutat rá a válaszában, hogy nincsenek nehezebb és kevésbé nehéz szakaszok a gyermek felnevelésében, mindegyik lépcsőfok ugyanolyan stresszes, és ezek a nehézségek összeadódnak, majd a házasságban csapódnak le.

A friss eredményeket tekintve, elmondható, hogy a megfigyelésben résztvevő házaspárok közül ma már jóval többen élnek boldog párkapcsolatban, a gyermekvállalást követően is. Mi a titok?

A kapcsolati sikerek kulcsa mindig abban rejlik, hogy egy pár hogyan menedzseli a döntési mechanizmusokat. Nem csak a konfliktushelyzetek kezeléséről van tehát szó (hiszen problémák minden házasságban adódnak), hanem a mindennapi döntések meghozataláról is, hiszen egy baba megérkezésekor jóval több döntési helyzet alakul ki, megsokszorozódhat az eltérő vélemények előfordulása a bébi gondozása, nevelése kapcsán és sokkal több lesz a feladat is, amit közösen, egyetértésben, kompromisszumot kötve kell megoldania a szülőknek.

Az is nagyon fontos, hogy hogyan kezelik egymás kirohanásit, indulatait, érzelmi kirobbanásait a partnerek: nem szabad rögtön összeugraniuk, inkább egymást megérteni, nyugtatni szükséges az anyukának és az apukának, és tudatosítani magukban, hogy a hangnem nem nekik szól. Ha pedig mégis a másikra zúdítják a dühüket, szintén kulcsfontosságú, hogy később meg tudják beszélni a dolgot és elnézést tudjanak kérni a másiktól.

Mik azok a konfliktusforrások, amik miatt a párok a leggyakrabban veszekednek, egymásnak esnek?

A feladatok megosztása, hogy kit mit csináljon – válaszolja Carolyn.

Mekkora szerepet játszik az elhidegülésben a párok megváltozott szexuális élete?

A professzor szerint a szex jelenléte/hiánya/minősége annak a kivetülése, hogy a párkapcsolat egyéb területei hogyan működnek (tehát a hanyatló intimitás nem a forrása, hanem az eredménye a konfliktusoknak), milyen viszonyban van épp a pár. Ha érzelmileg elhidegültek vagy megoldatlan problémákkal küszködnek, akkor nyilván a szex sem fog jól működni. Azonban sok pár esetében a szexuális életük a szülést követően 1-2 éven belül teljesen helyre áll – visszarendeződik a régi kerékvágásba.

Plézer Panna, 2019. január 28.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?