5 rendkívül ritka női keresztnév, amit érdemes lehet újra feléleszteni

Az utóbbi évtizedekben a ritka keresztnevek egyre népszerűbbé váltak a szülők körében. Sokan keresik az egyedi és különleges neveket, amelyek kiemelik gyermekük személyiségét és egyedi jellemzőit.

A Nyelvtudományi Kutatóközpont utónévkeresőjét használva mi most 5 olyan női névre leltünk, amelyek a szűrési feltételek megadását követően a "rendkívül ritka" kategóriába estek. Így hát, ha ezek közül választasz kislányodnak nevet, nagy a valószínűsége, hogy kortársai között nem igazán fog szembejönni veletek.

Melyek ezek a nevek?

Apolka

– az Apollónia becenevéből önállósult, a magyarnevek.hu internetes portál információi szerint Mikszáth Kálmán alkotta meg a Beszterce ostroma című művében. Jelentése: Apollónnak szentelt. (Apollón isten a görög mitológiában egyebek mellett a költészet, a jóslás, a zene, a tánc, a művészetek istene volt.)

Boglár

– a régi magyar boglár szóból ered, jelentése: ékköves gomb, csat, ékszer.

Gyöngy

–  Gyöngyi női név -i képzős alakja, jelentése gyöngy, gyöngyös, gyöngyözött.

Mikolt

–  a magyarnevek.hu internetes portál információi szerint magyar eredetű női név, Kézai Simon 13. században élt magyar krónikás névalkotása. Művében egy asszony nevénél használja a Mikolt nevet, mely valószínűleg az Ildikó alakváltozata. (Az Ildikó jelentése harcos.)

Sarolt

– A Sarolt türk-magyar eredetű női név, a Sarolta név eredeti alakja, jelentése: fehér menyét.

De miért is érdemes fontolóra venni a rég "elfeledett", ritkább, vagy rendkívül ritka keresztnevek adását gyermekünknek?

Azon túl, hogy szeretnénk gyermekünknek igazán egyedi, senkiéhez sem fogható keresztnevet adni, a név különleges jelentésével felruházni annak jövendő viselőjét, döntésünkben szerepet játszhat úgymond az örökségünk megőrzésének gondolata is. Avagy, hogy a ritka keresztnevek választásával egy kicsit hozzájárulunk a múlt megőrzéséhez és egyfajta történelmi és kulturális örökség továbbviteléhez is.

 

Babanet, 2023. július 20.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?