2050-re terméketlenné válhatnak a férfiak

A férfiaknál az egyre kevesebb, és egyre gyengébb minőségű spermium, a nőknél pedig gyakran a korai petefészek-kimerülés, és a romló minőségű petesejtek miatt hiúsul meg a gyermekvállalás. Dr. Ősapay György, a Magyar Tudományos Akadémia doktora szerint az 1930-as évek óta a férfiak átlagos spermiumszáma 40 évente feleződött, emiatt évtizedeken belül terméketlenné válhatnak.

Dr. Ősapay György, gyógyszerkutató területe a népszaporulat kérdése, azon belül is a meddőségi problémák elemzése, korrigálási lehetőségeinek kutatása, és terjesztése. „Biológiailag is aggasztó tendenciák zajlanak. A férfiaknál az egyre kevesebb és egyre gyengébb minőségű spermium okoz gondot, a nőknél pedig gyakran a korai petefészek-kimerülés és a romló minőségű petesejtek. Ez meddőséghez vezethet” – magyarázta a kémikus, aki kiemelte: a szülővé válás átlagosan 5 évvel tolódott későbbre Magyarországon. Sokan csak a harmincas éveik vége felé döntenek a gyermekvállalás mellett, de a probléma ennél jóval tágabb.

Magyarországon ma több, mint háromszázezer pár küzd gyermeknemzési problémával, és ebből csak négyezernek sikerül a lombik program. Sokan nem is gondolnák, hogy a meddőségi gondokkal küzdő párok 60 százalékánál a férfi oldalán van a probléma. Az 1930-as évektől megfigyelték a férfiak átlagos spermium számának változását. A szomorú hír, hogy ez a szám körülbelül negyvenévente feleződött, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor nagyjából 2050-re nullára csökken. 2050-re tehát a férfiak terméketlenné válhatnak.

Mit lehet tenni?

Kutatások folynak annak érdekében, hogy olyan készítményeket állítsanak elő, amely a spermatermelést serkenti és szinten tartja. Azonban nem győzik az orvosok elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekvállalás alapja az egészséges életmód. A dohányzás, italozás és egyéb káros szenvedélyek elhagyása, a megfelelő egészséges táplálkozás, sok folyadék és nyugodt életmód mind hozzá segíti a párokat a gyermeknemzéshez. A szervezet kitisztítását, a megtermékenyítésre való előkészítését – egyben a fogamzásgátló letételét is – legalább három hónappal a kívánt teherbeesés előtt érdemes megkezdeni.

Aggodalomra akad okot az is, hogy manapság igen nehezen találnak magunknak párt az emberek, ezért bátortalanok a családalapítás terén. A munkavégzés nyomása és a sivár szerelmi élet hatására a gyermekvállalás megint jó öt évvel kitolódott, a legtöbben a harmincas éveik előtt hallani sem akarnak gyermekvállalásról. 

Az új fajta családmodellek bizonyára alkalmazkodnak a jelenlegi világ működéséhez, a kapitalista tempóhoz és a globális információáramláshoz, azonban a testünk nem alkalmazkodik ilyen gyorsan. Minél később adjuk fejünket az áldott állapotra, annál nehezebben sikerülhet a teherbeesés. Egyes fogamzásgátló módszerek arra is irányulnak, hogy szedésük alatt a petefészket tulajdonképpen hibernálják, ami azt jelenti, hogy megőrzik korai állapotát, így segítve a teherbe esés esélyét.

A gyógyszeripar egyre felkészültebb a terméketlenség megállításában. A gyermekvállalás felelőssége, a népszaporulat biztosítása mégis a mi kezünkben van. Már meglévő és leendő szülők kezében, akik saját maguk alakítják a jövő társadalmát és népességének egészségi állapotát azzal, hogy továbbadjuk, amink van.

SZHK, 2019. október 03.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?