Civilek a dajkaterhesség mellett

A dajkaterhesség engedélyezését kezdeményezi több civil szervezet. Annak a lehetőségnek a megteremtéséért fordulnak a döntéshozókhoz, hogy olyan nőknek is lehessen saját gyermekük, akik nem tudják kihordani terhességüket.

Olyan párok tartoznak ebbe a körbe, amelyek egyik tagja meddő. Ilyen helyzet áll elő olyankor is, amikor valamilyen betegség miatt a terhesség vagy a szülés az anya életét veszélyeztetné. Ilyenkor vállalhatná dajkaanya a gyermek kihordását azzal a feltétellel, hogy a csecsemőt a szülés után átadja a „megrendelőnek”. A dajkaanya lehet a gyermek genetikai anyja is, de az is megoldható, hogy a leendő szülők ivar- és petesejtjeit egyesítik, majd így ültetik be a dajkaanya méhébe. Elképzelhető, hogy sejtadományozótól származó petesejtet használnak a dajkaterhességhez.

Magyarországon jelenleg egyik módszer alkalmazását sem engedélyezik. Az egészségügyi törvénybe évekkel ezelőtt egyszer már bekerült ugyan ez a lehetőség, de egyházi nyomásra az Országgyűlés végül megtiltotta az eljárást. A döntést a képviselők egyebek között azzal indokolták, hogy még számos, a származás megállapításával kapcsolatos kérdést kellene rendezni, de tartottak attól is, hogy egészséges párok csak a szülés megpróbáltatásai, a terhesség kényelmetlenségeinek elkerülése érdekében keresnek dajkaanyát. A Társaság a Szabadságjogokért szervezet szerint viszont az alkalmazás tökéletesen szabályozható, annak tiltása pedig a betegek egészségügyi ellátáshoz való és önrendelkezési jogát is sérti.

Fridli Judit, a társaság egészségügyi ügyekért felelős tagja szerint az eljárás korábbi szabályozása kikötötte, hogy dajkaanya csak a bajban lévő párok közeli hozzátartozója lehet, az engedélyezéshez szakmai javaslat szükséges, az embrió kihordásáért pedig pénz vagy bármilyen ellenszolgáltatás nem adható. A nemzetközi gyakorlat egyértelműen mutatja, hogy a visszaélések kizárhatók. Ma Magyarországon a meddőség aránya tíz százalék felett van, így sokaknak reményt adhatna a dajkaanyaság. Az Egészségügyi Minisztériumban nem foglalkoznak a dajkaterhesség engedélyezésével, de nem zárkóztak el a helyzet módosításától.

Forrás: http://www.nol.hu

Kapcsolódó linkek:

A Társaság a Szabadságjogokért honlapja:

A TASZ a dajkaterhességről:

2003. július 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó