Dolgozni vagy gyereket nevelni: Mit tehet egy dolgozó anya, amikor a gyermeke és a munkája között kell választania…?

Nincsenek könnyű helyzetben a kisgyermeket nevelő dolgozó szülők. Bár a munkára igényt tartó munkáltató szempontjait is meg lehet érteni, mégis igen komoly logisztikai feladatot jelenthet a gyerekek felügyeletének ellátása, amikor dolgozni kéne… 

 

Ha kicsi gyermeked beteg vagy óvodai, iskolai szünetben nincs ki vigyázzon rá,  szabadságot vagy táppénzt kell igényelned. A szabadság igény bejelentésére, és a munkaévben arányos számú szabadnapok kivételére különböző szabályok vonatkoznak. Egyrészt rendelkezik róla a Munka Törvénykönyve, amelyet a munkáltatóknak kötelező betartania, másrészt a munkáltató a munkahelyen kötelező érvényű belső szabályokat hozhat létre. A szabályokat betartva tudsz igényelni előre tervezett szabadságot, illetve rendkívüli szabadságot is, amit akár az adott napon is bejelenthetsz, amikor észlelted, hogy nem tudsz munkába állni aznap. Amennyiben a munkáltatód belső szabályaival ez nem ellenkezik, minél előbb jelezd munkáltatódnál, hogy rendkívüli szabadságra van szükséged. 

 

Amennyiben nem kínos számodra, jobb ha az okát is feltárod a kérésednek, így nagyobb bizalmat tudsz kelteni a munkáltatói oldalon. Fontos, hogy a munkáltató azt érezze, hogy őszinte vagy vele, és többnyire szerencsés is, ha bizonyos információkat megosztasz a magánéletedről, mivel munkáltatódnak is tudnia kell, hogy számodra alkalmas munkával bízott-e meg. Amennyiben életkörülményeid miatt nem tudod ellátni a munkádat, az hosszabb távon sem munkáltatódnak, sem Neked nem lesz jó. Azonban a rövid, pár napos vagy 1-2 hetes hiányzásokat a legtöbb munkáltató jól tudja tolerálni.
 
20 munkanap alapszabadság áll minden munkavállaló részére évenként, aztán a 28. életkortól 2-3 évente növekszik egészen 45 éves korig, amikor is már 30 munkanap áll rendelkezésre egy évben. A 16 évnél fiatalabb gyereket egy háztartásban nevelő munkavállalónak gyermekenként még 2 nap pótszabadság jár évente, illetve a 3 vagy annál több gyermeket nevelő dolgozónak 7 nap pótszabadság jár. Ezzel lehet gazdálkodni kérem szépen évente. Nem sok. Lehetne vitatkozni azon, hogy ez fair vagy nem fair, de a munkáltatói, illetve a munkavállalói oldal szempontjai nyilván nem egyeznek. Viszont azt érdemes megvizsgálni, hogy a munkavégzéshez szükséges napok számát ha annyira lecsökkentjük, hogy annyi nap alatt nem lehet elvégezni azt a munkamennyiséget, amely kitermeli a munkavállaló bérét, akkor mindenki veszélybe kerül. A szervezet is, aki foglalkoztat, és Te is, aki dolgozol. Tehát van azért értelme annak, hogy korlátozva van a szabadság, illetve a betegszabadság kivehető száma. Ezért is fontos olyan munkát végeznünk, amit el tudunk látni kisgyermekes szülőként. 

 

Ha megbetegszel, akkor betegszabadságra kell kiíratnod magadat a házi orvosnál. Ha gyermeked betegszik meg, akkor igényelhetsz táppénzt arra az időszakra, amikor nem tudsz dolgozni a gyerek állapota miatt, amennyiben a gyermek nem múlt el még 12 éves. Az erről szóló orvosi igazolást le kell adnod munkáltatódnál, amikor újra munkába állsz. Így válik hivatalossá a betegszabadság vagy táppénz igényed. A betegszabadság időszakára a munkáltatód a béred 70%-t fizeti, tehát azokra a napokra kevesebb bért fog számolni a bérszámfejtésnel.

Egy évben összesen 15 munkanapra igényelhetsz betegszabadságot.
Amennyiben hosszabb időszakra vagy egy évben összesen több, mint 15 napra van szükséged, a 16. naptól már nem a munkáltatód fizet Neked, hanem táppénzt kell igényelned, amelyet az Állam folyósít Neked a kormányhivatalok ügyintézésén keresztül. A táppénzt a munkáltatódon keresztül igényelheted miután lejárt az időszak, amelyre igényelted. A táppénz összege nagyjából a bejelentett béred 60%-a (minden juttatást és pótlékot alapul vesznek a számításnál 6 hónapra visszamenőleg), tehát azokra a napokra, amelyeken nem dolgoztál, a napi béred 60%-t fizeti ki Neked az Állam. Táppénzre maximum 1 évig lehet kiírva az ember, utána más ellátási forrást kell keresnie vagy igényelnie. 
 
Ideális, ha apa és anya együtt nevelik gyerekeiket, mert munkavállalóként mindketten megkapják a pótszabadságokat, illetve e jogosultságot a táppénz igénylésre, azonban az egyedülálló szülők segítség nélkül aligha tudnák megoldani gyermekeik folyamatos felügyeletét. A megfelelő munkahely kiválasztása mellett gondolj arra is, hogy kivel ápolsz olyan jó kapcsolatot, amely lehetővé teszi, hogy segítsen neked a gyerekfelügyeletben vagy milyen oktató, nevelő programokra tudod eljuttatni a kis csemetéket, ahol vigyáznak rájuk és még a fejlődésüket is elősegítik. 
 
 
Szász-Heszlényi Krisztina , 2016. július 26.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?