Meddig tart a termékenység?

Fontos kérdés, főképp manapság, hiszen az első gyerek vállalása - számtalan okból - egyre későbbre tolódik. Hamarosan talán génteszt segítségével állapíthatják meg a nők már a húszas éveikben, hogy meddig tart termékenységük, meddig érdemes várniuk a babával.

Brit kutatók a Human Molecular Genetics című szaklapban ismertetett tanulmányukban arra jutottak, hogy négy génváltozat kapcsolatba hozható a nők korai, 45 év előtti menopauzájával.

Ez az állapot húsz nőből csupán egyet érint, ilyenkor a nő termékenysége már harmincas évei derekán jelentősen lecsökken. A jelenség kezelését nehezíti, hogy a petefészekben még meglévő, éretlen petesejtek mennyiségét nehéz megbecsülni, a kimerülés hátterében lévő biológiai folyamatok pedig nem kellően ismertek. A menopauza általában akkor következik be, amikor a petefészekben a megmaradt petesejtek száma 1000 alá megy.

A vizsgálatok során az Exeter Egyetem kutatói 2000 nőt kérdeztek ki, akik korai menopauzán estek át, valamint hasonló számban olyanokat, akiknél a megszokott életkorban jelentkezett a változás - számolt be róla az InfoRádió. A szakemberek már korábban gyanakodtak négy meghatározott génváltozat szerepére, és most be is bizonyosodott, hogy mindegyik jelenléte egyenként is befolyásolta a menopauza időpontját. Amikor pedig egynél több változatot találtak, a hatás még nagyobb volt.

Ahogy azt  Anna Murray kutatásvezető hangsúlyozta, a menopauza időpontjának ismerete már jóval korábban, a gyerekvállalás időpontjának eldöntésében fontos lehet a nő számára.

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) június végi konferenciáján számoltak be eredményükről iráni orvosok, akik szerint egyszerű vérteszttel megállapítható, mikorra várható egy fiatal nőnél a menopauza. A teszttel a nők olyan eszközt kaphatnak, amely segítségükre lehet családalapítási terveik pontosításában. Az ott ismertetett vérteszt az úgynevezett anti-Müller hormon (AMH) szintjét méri, amely a petefészekben az érett petesejt termelődését, kiszabadulását kontrollálja.

Iráni orvosok mérései szerint, ha egy 20 éves nő vérében milliliterenként 4,1 nanogrammnál kevesebb az AMH hormon szintje, nagyobb a valószínűsége, hogy korán jelentkezik nála a menopauza, azaz már 45 éves kor előtt. Ezzel szemben azoknak a 20 éves nőknek, akik vérében legalább 4,5 nanogramm AMH mérhető, jó esélyük van arra, hogy csak 50 éves korukon túl következik be náluk a menopauza. Ez az érték 25 évesen már csak 3,8 nanogramm, 30 évesen pedig 2,9 nanogramm, ami azt mutatja, hogy a női termékenység igen gyorsan csökkenhet az életkorral.

2010. október 19.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 

2010 10 28. 12:33
hali én 19 éves vagyok a párom 32 és 6 hetes terhes vagyok nem tudom minden nö minek tolja ki annyira a szülést mindenestre én nagyon boldog vagyok
→ válasz erre
2010 11 02. 02:13
azért tolja ki, mert sokféle élethelyzet létezik! Jó, h te örülsz neki, és tarós párkapcsolatban élsz, de magad is látod, h a korosztályod jó része nem. amúgy nekem most 6 kölyköm van, de 19 évesen testileg-lelkileg alkalmatlan lettem volna gyerekvállallásra! Ma sokan tövább tanulnak, amit jobb bébi nélkül, ezenkívül egzisztenciális kérdés is. Neked 32 a párod, de akinek saját korabeli párja van, azért két 19 éves ritkán áll úgy, h minden szempontból nyugodtan, felelősség teljesen vállalhatna gyereket.
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?