Advertisement

Teendők egy sikeres babaprojekthez – I. Fejezet

A nyár a legideálisabb időpont a nagy esküre. Sokfelé jártam a pesti belvárosban az elmúlt hónapokban, és folyton folyvást leány- és legénybúcsúkba botlottam, a munkahelyem pedig pont a kerületi városházával szomszédos; így ünneplő násznéppel is sűrűn találkoztam. Sokan; túl életünk legszebb napján, már a következő lépést tervezgetik: a babprojektet. Ehhez adunk most pár hasznos tanácsot.

Régóta vágysz babára, vagy csak van egy elképzelésed, mikor (mely évszakban, hónapban) lenne ideális szülni? A következő tippek mindazok számára hasznosak lehetnek, akik gyorsan és könnyen szeretnének teherbe esni, ill. az egészséges fogantatás esélyét növelni.

Főszerepben a tudatos felkészülés

Már jóval a teherbe esés előtt el tudod kezdeni az alapozást egy zökkenőmentes várandóssághoz. Sokkal nagyobb eséllyel lesz sikeres a babaprojekt, ha a tested felkészült a feladatra. Következő cikkünkben részletesen is bemutatjuk, hogy tudod kideríteni; a szervezeted alkalmas-e a babavárásra orvosi szemmel, milyen vizsgálatok segíthetnek ebben.
Teendők egy sikeres babaprojekthez
 
Azonban, amit szakember nélkül is megtehetsz, hogy figyelsz az alábbiakra:
  • Tartsd fenn az egészséges testsúlyod – ha szükséges; adj le néhány kilót.
  • Végezhetsz detoxifikáló (méregtelenítő) kúrát teherbe esetés előtt (minimum 3 hónappal), hogy a testedben felhalmozódott káros anyagok kiürüljenek.
  • Ügyelj a prekoncepciós táplálkozásra: folyadékban, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, minőségi alapanyagok, megfelelő fehérje –zsír -szénhidrát hármas.
  • Szabadulj meg a káros szokásoktól (dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás)!
  • Minimalizáld a koffeinbevitelt (<200 mg/nap) – ez nagyjából 2 lefőzött presszónak vagy 4 csésze fekete teának felel meg.
  • A korábbinál kb. 50%-kal több folsavra lesz szüksége a szervezetednek (a baba idegrendszerének egészséges fejlődése érdekében); a terhesség előtt minimum egy hónappal növeld meg az adagot 0,4 mg-ról 0,6 mg-ra – várandósság idején ezt tovább emelheted 0,8 mg-ra. A folsav kitűnő természetes forrásai a spenót és a spárga.
  • Kerüld el a liszteriózis kockázatát már a felkészülés idején is - a nyers/nem jól átsütött ételekben (tojás, hús) és a lágy sajtokban fordulhat elő a liszteria baktérium; az általa okozott betegség akár vetéléssel is járhat. Gondoskodj a megfelelő konyhai higiéniáról, moss mindig kezet, és süsd át rendesen az ételeket – akkor biztosan nem lesz baj! 
  • Élj aktív életet: sportolj rendszeresen (heti 3-4 alkalommal), vagy sétálj napi fél órát – de óvakodj a túledzettség démonától: kedvezőtlen hatással lehet a hormonháztartásodra; így a teherbeesési esélyeket is ronthatja.
  • Két legyet üthetsz egy csapásra, ha valamilyen relaxációs mozgásformát választasz (jóga, thai chi), mellyel a stressz-szinted is csökkentheted.
  • Vezess ovulációs naptárat, mely nagy segítség lehet a termékeny napok nyomon követésében, főleg akkor, ha hosszú éveken át fogamzásgátlót szedtél, és annak abbahagyása következtében még nem állt be újra teljesen a ciklusod.
 
Ahogy látod, sok-sok dolgot át kell értékelned, esetleg újra tervezni, de szerencsére nem vagy egyedül: a párod és a családod biztos hátteret nyújt ebben az új, izgalmas élethelyzetben is! smiley
 

 

Plézer Panna , 2016. szeptember 24.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó