#baba#anya

Sötét csík a pocakon

Linea negra vagy nigra: sokak számára ismerős, és nemcsak a neve, ugye? Ez az a bizonyos barna csík – nem fekete – a hasadon, amelyik jó eséllyel nálad is a második trimeszterben mutatja meg magát, és veled marad a terhesség végéig.

Tulajdonképpen mindannyiunknak van linea negra (vagy nigra) a hasán, még a férfiaknak is, csak alapesetben nem látszódik. Ugyanis csak bizonyos hormonhatásra kezd el a bőr ebben a csíkban pigmentálódni, színeződni. Ez a hormon az ösztrogén, melynek szintje a terhesség alatt igencsak megnő a kismama szervezetben.

Ennek a hormonnak köszönhető egyébként az is, hogy a kismama mellbimbója megnagyobbodik és megsötétedik, ahogy az is, hogy az anyajegyek és szeplők is sötétebbé, esetleg nagyobbá válnak. És mivel a melanin (pigmentanyag) termelés az ösztrogénszint miatt megugrik, jobb, ha odafigyelünk a has napoztatására is: ettől a linea negra nemhogy halványodni, de még jobban sötétedni fog. Hacsak nem használunk – ami nagyon is ajánlott – megfelelő fényvédő krémet napozáskor. A szoláriumot már nem is említem, terhesség alatt mindenki felejtse el, tilos!

A pocakot függőlegesen kettéválasztó csík a terhességek háromnegyedében jelenik meg. A kismama úgy a 15. hét tájékán veheti észre először – de ez nagyon egyéni, van akinél csak a 18. vagy a 22. héten jelenik meg -, hogy a szeméremdombtól felfelé, egészen a köldökig, ott fut a csík. Amely hétről-hétre, ahogy a terhesség halad előre, egyre sötétebb lehet. A csík szélessége általában csak néhány milliméter, maximum egy centiméter.

Előfordulhat, hogy a terhesség előrehaladtával nemcsak a színe, de a csík hossza is változik, és egyre magasabbra kúszik.Sötétebb bőrű kismamáknál határozottan élesebben rajzolódik ki, míg a világos bőrű várandósoknál és a szőke hajú kismamáknál általában sokkal halványabb barna lesz. Egyeseknél a köldökre is kiterjed ez a pigmentáció, ebben az esetben a sötét csík miatt olyan érzése lehet az embernek, mintha kéthavi kemény koszlerakódás halmozódott volna fel ezen a területen, de nem, így hát óva intenék mindenkit attól, hogy különféle módszerekkel próbáljon megszabadulni tőle.

Sokan azt hiszik, hogy a linea negra ( vagy nigra) megjelenése a has bőrének feszülésétől vagy méretétől függ, de ez csak tévhit, valójában nincs összefüggésben ezekkel a tényezőkkel. Ahogy azt sem lehet megjósolni hiányából vagy jelenlétéből, hogy a kisbaba milyen nemű lesz. Régebben ugyanis úgy tartották, hogy ha csak a kismama köldökéig tart, lány lesz a pici, ha viszont az alsó bordákig felnyúl, akkor biztosan fiú érkezik.

Szülés után a linea negra (akarom mondani, nigra) szép fokozatosan halványodni kezd, majd eltűnik, ahogy a terhesség után az anya hormonháztartása visszaáll. Születése után egyébként a baba pocakján is ott lehet a csík, ennek oka a szervezetében jelenlévő anyai hormonokban keresendő, amint ezek kiürülnek, a csík is eltűnik.

Hogy a linea negra ( mondtam már, hogy nigra is lehet?) mi célt szolgál, arra sajnos a tudomány sem tud választ adni. De ha van kedvetek, találgassunk: miért döntött úgy a bölcs anyatermészet, hogy legyen egy függőleges csík a terhes nők hasán?

Ha tetszett a cikk és van kedved, csatlakozz a Babanet Facebook rajongói oldalához is!

Szilágyi Diána, 2011. szeptember 20.

 
 
 

Babanet hozzászólások  
(12 hozzászólás) 

2011 09 21. 21:32
dia
@manguszta, gondolod, hogy egykor erszényünk volt, csak bevarrtuk?:D
→ válasz erre
2011 10 04. 07:58
Nálam is kialakult,igaz csak halványan. Engem nem zavar.
→ válasz erre
2011 10 04. 11:24
Szerintem is nagykettő a stria és a nigra. Striám nem lett egyik gyerkőccel sem, a linea nigrám viszont igen, beletelt kb. egy évbe, mire elmúlt szülés után.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (12) megtekintése »
X
EZT MÁR OLVASTAD?