Mi az a CTG és NST?

Vannak bűvös mozaikszavak, rövidítések, melyeket csak a beavatottak értenek - a terhesség során számos ilyennel találkozhatunk. Akik már voltak várandósok, biztosan részt vettek CTG- vizsgálaton - vagyis kardiotokográfián.

A kardiotokográfia, avagy cardiotocographia szóban a kardio tag a magzati szívverésre, a toko pedig a méhösszehúzódásokra utal, vagyis egyidejűleg mérhető vele a magzati szívfrekvencia és a méhtevékenység. CTG-vizsgálatra jellemzően a terhesség harmadik trimeszterében, annak is utolsó hónapjában kerül sor - probléma esetén természetesen korábban is - heti rendszerességgel. Vajúdás során folyamatosan ellenőrzik a magzati állapotot és a vajúdás előrehaladtát. Nem invazív eljárás, vagyis beavatkozást nem igényel, fájdalommal sem a baba, sem a mama számára nem jár, időtartama kb. 20 perc.

Ha a magzati szívfrekvenciát és a méhtevékenységet is nézik, akkor két érzékelőfejet helyeznek a várandós mama hasára, a mért értékeket egy papírszalagon rögzíti a berendezés. Amikor CTG-vizsgálatra megyünk az utolsó hónapban, gyakran csak egy fejet tesznek fel, mely a baba szívhangját figyeli. Ez a doppler-fej ultrahangot bocsájt ki, és a visszaverődő hangból érzékeli a magzati szívritmust.

Az NST-vizsgálat - vagyis nonstressz teszt - során arra kérik a kismamát, jelezze egy gomb megnyomásával, mikor érzi a magzatmozgást a CTG-vizsgálat alatt. A két adatot összevetve újabb értékelhető eredményt kap az orvos.

CTG- vizsgálaton akkor lehet jól értékelhető eredményt kapni, ha a vizsgálatot a baba éber-aktív állapotában végzik. Ezért ha a CTG közben a baba alszik, sokszor a mama dolga valamiképp felébreszteni, pl. a vizsgálat előtt csoki vagy kóla – ilyenkor jól jön a koffein - fogyasztásával, a has mozgatásával.

Mit mutat az ultrahang?

A másik nagy, misztikus rövidítéskupacot akkor kapja kézhez minden kismama, mikor ultrahang vizsgálaton vesz részt. Hogy melyik rövidítés mit jelenthet, melyik érték a baba mely részéhez tartozhat, azt megtudhatjátok ebből a cikkből.

Kevéssé humánus szülésznők éles hangú dudát használnak erre, de merem remélni, ezt a horrorisztikus módozatot már nem alkalmazzák, valószínűleg bármelyik felnőtt szíve kiugrana a helyéből, ha erre kéne ébrednie a legédesebb álmából. Ha mégis ilyen kínzóeszközzel közelednének a hasunkhoz CTG-vizsgálat közben, kérjük meg a szülésznőt, hogy gyorsan tegye azt el, majd mi megoldjuk.

A vizsgálat közben jóval kényelmesebb ülni, így ha csak nem különösen indokolt, ne fekvő helyzetet válasszunk hozzá. A görbék kiértékelése az orvosunk feladata, mi ne kísérletezzünk a görbe milyenségéből messzemenő következtetések levonásával.

Nágel Zsuzsi , 2013. április 18.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(5 hozzászólás) 

2013 04 22. 13:07
dia
Javítottam.:)
→ válasz erre
2013 11 27. 10:04
37 hetes terhes vagyok, tegnap voltam ctg-n az István kórházban, a babám nem aludt, a nővér mégis megijesztette azzal a hangos duda-szerűséggel (nem lett volna szükséges, mert nem aludt, és végig 140 körüli volt az érték. Csak egy kicsit megijeszti-mondta ő). A babám úgy megijedt, hogy azonnal kifordult a helyéről,ahol már másfél hónapja volt, és azóta sem találja. Remélem, visszafordul...
Nem is értem, hogy hogy csinálhat valaki ilyet, teljesen indokolatlanul, és persze előzetes figyelmeztetés nélkül.
→ válasz erre
2013 12 01. 10:51
Kőkorszaki egy hely lehet az az István kórház.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (5) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?