#baba#anya

„Jaj, úgy élvezem én a strandot” – Pancsoló kismama?

Korábbi cikkünkből az már kiderült, hogy várandósság idején szervezetünk vízigénye is megnő… De vajon állapotosan, külsőleg miként hidratálhatjuk testünket, ezekben a „harminc-pluszos” időkben? Biztonsággal lubickolhatunk a strandok medencéjében, természetes vizekben? A következőkben erre keressük a választ, és néhány praktikus ötletet is megosztunk Veletek!

A szakemberek szerint az egyik legideálisabb sport kismamaként; az úszás, melyet a 30. hétig teljes biztonsággal űzhetsz – ezt követően nem javasolt, mert a méhszáj már nem teljesen zárt. Ezért azt tanácsolom, semmiféleképpen ne mondj le róla – főleg, ha már eddig is rendszeresen űzted ezt a vízi sportot! A víz közege leveszi a terhelést a testedről, megkímélve ezzel az ízületeidet is, és végre egy kicsit újra könnyen, szabadon mozoghatsz! smiley Következő írásunkban részletesebben is kitérünk a kismama-úszás jótékony hatásaira.

Mielőtt azonban csobbannál egyet...

… Pár dolgot érdemes megfontolnod:

 • Olyan fürdőt válassz, ahol se nem túl hideg (méhgörcsöt okozhat), se nem túl meleg (alhasi vérbőséghez vezethet) a víz, a termálfürdőket pedig kerüld: megemelheti a vérnyomásod és jobban szaporodnak a baktériumok is.
 • Sem a túl alacsony higiéniájú (bányastrand), sem a túlklórozott helyszínek nem alkalmasak a pancsolásra áldott állapotban.
 • Járj utána, tartanak-e esetleg babaúsztatást a kiszemelt uszodában, mert valószínű ott, ahol van ilyen foglalkozás, fokozottabban figyelnek a tisztaságra is (nem mellékesen, mire odakerül a sor, már tájékozott leszel abban is, hova tudod porontyod bébi úsztatásra vinni smiley).
 • Ha olyan helyre mentek nyaralni, ahol nem vagy meggyőződve fentiekről (megfelelő higiénia, vízhőmérséklet); tested lehűtéséhez az is elegendő lehet, ha csupán a lábad lógatod a medencébe, vagy fél óránként – ill. amilyen gyakran szükségét érzed- frissítő zuhanyt veszel.
 • Mivel a pocakod nem szabad tartósan közvetlen UV sugárzásnak; tűző napsugaraknak kitenned, válassz olyan környezetet a nyári hűsöléshez, ahol lehetőséged nyílik árnyékba vonulni.
 • Megelőzésképpen gondoskodj mind a lubickolás előtt, mind utána; a hüvelyflórád kellő védelméről! (A gyógyszertárakban remek vény nélkül kapható készítményeket kaphatsz, vagy kérd ki nőgyógyászod véleményét.)

Mit vigyél magaddal a strandra?

És ha már megvan az ideális fürdőzőhely, ne felejts el magaddal vinni:

 • magas faktorú napvédő krémet, napozás utánra pedig hidratálót (jó alaposan kend be az egész tested; főleg a has tájékon);
 • szivacsot, kendőt, vagy kis törölközőt, amit benedvesíthetsz – ezzel is lehűtve felforrósodott tested;
 • szalmakalapot, strandkendőt, napernyőt;
 • száraz fürdőruhát – célszerű levetni a nedves darabokat fürdőzés után (az egyrészes változat jobban védi a pocakod, ám vizesen könnyebben ráhűl a bőrödre),
 • tiszta vizet, élelmet.

Néhányan talán tartanak a sokat mutató, lenge ruhás strandviselettől is – légy bátor; ne szégyelld a tested! A világ legcsodálatosabb és legtermészetesebb jelenségét éled most át, légy rá büszke! Jó pancsizást! smiley

Plézer Panna

Sportedző

Plézer Panna, 2016. július 29.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?