#baba#anya

Kismamákra veszélyes felvágottakat hívtak vissza

A Real Hungária Élelmiszer Kft. két termékében az előírt határérték feletti Listeria monocytogenes baktérium szennyezettséget mutattak ki, mely liszteriózist okozhat. A baktérium ugyan egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki, de legyengült szervezet esetén nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának. Mit érdemes fogyasztóként tudni a betegségről? A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összeállítása.

A Real Hungária Élelmiszer Kft. felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy két márkatermékéből az előírt határérték feletti Listeria monocytogenes baktérium szennyezettséget mutatták ki, így a két termék fogyasztása az egészségre ártalmas lehet. Az önellenőrzés keretében végzett ellenőrzés kizárólag a Pick Szeged Zrt. által gyártott „Reál Párizsi szeletelt 150 g” és „Reál Sonka szeletelt 100 g” termékek esetében állapított meg szennyezettséget.

A termékek visszahívása az üzletek polcairól a vizsgálat eredményét követően azonnal megtörtént, azonban azon vásárlókat, akik az elmúlt napokban vásároltak a Reál Párizsi szeletelt 150 grammos, L0077-es tételszámú, vagy a Reál Sonka szeletelt 100 grammos L10085-ös tételazonosítóval ellátott termékekből, arra kérik, ne fogyasszák el ezeket a termékeket. A Real üzletlánc a termékeket a vásárlás helyszínén visszaváltja.

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul. A baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása betegséget okozhat, azonban megbetegedés nagyon ritkán alakul ki. Egészséges emberekben többnyire semmilyen tünetet nem vált ki a Listeria-val szennyezett élelmiszer fogyasztása. Legyengült ellenálló képességű szervezet esetén - csecsemők, várandós nők, idős személyek, valamint gyenge immunrendszerű emberek - azonban nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó szövődmények kialakulásának.

A megbetegedés jelentkezhet gyomor-bélrendszeri vagy enyhe influenzaszerű tünetekkel, tartós lázzal együtt, de súlyos állapot is kialakulhat. A tünetek az élelmiszer elfogyasztását követően már 12 órán belül kezdődhetnek, de előfordul, hogy csak néhány hét múlva jelentkeznek.

Ha esetleg valaki fogyasztott a szennyezett termékből, akkor is kicsi a valószínűsége a megbetegedés kialakulásának, azonban nem zárható ki. Aki a termékből fogyasztott, és megbetegedés tüneteit észleli magán, forduljon orvoshoz - figyelmezteti a vásárlókat a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatója.

Bővebb információ a betegségről a szervezet honlapján.

2010. április 14.

 
 
 
Címkék:  

hír

X
EZT MÁR OLVASTAD?