Mátyás Lara: Dinoszaurusz Rex

Dinoszaurusz Rex

A megunt játékok lehet, hogy nem oda kerülnek, ahol jó nekik - ebből a mesekönyvből ezt és még sok szép dolgot tanulhatnak a kicsik.

Kellemes naplementében csöppenünk egy barátságos kis boltba, látszólag nem történik semmi a polcon lévő használt játékokkal, innen indulunk. A játékok persze élnek, éreznek és mozognak, csak hát ezt nem olyan könnyű észrevenni, talán még nem is sikerült soha senkinek. Ezeknek a mindenféle játékoknak egyetlen, közös álmuk van: hogy valaki haza vigye őket és végre egy gyerek boldogan játsszon velük. Egy napon új játék érkezik hozzájuk, egy dinoszaurusz, akinek sem arról nincs sejtése, mi lehet a neve, sem arról, hogy ő szintén nem kellett valakinek, így került ide. Főszereplőnk, a tettrekész dinó kis gondolkodás után szépen összefogja a csapatot és minden nehézséget, akadályt legyőzve a többiek segítségével kijuttat mindenkit, nem is akárhová, hanem 3 gyerekhez, akik persze halálosan boldogak az új játékaiknak köszönhetően.
 
Bájos tanmese sokféle, az életben fontos dolgokról. A játékok sokszínűségén, a rettegett alakok megszelídítésén keresztül sokat tanulhatunk az elfogadásról, arról, hogy milyen könnyű félreismerni/beskatulyázni valakit, hogy az érdemi összefogás, a közös cél közös akarása bármit legyőz és a cél felé vezető úton mindenkinek van tennivalója. Amíg eljön a feloldás, a várva várt megérkezés, szép íven halad a történet, kipottyanó gombszemeken, felfeslett öltéseken, szétesett kisrepülőn és porcicák karmai közé keveredett reppentyűn keresztül néha saját, kissé megnyomorodott játékaink is eszünkbe juthatnak és ezzel együtt az is, hogy vigyázhatnánk jobban is rájuk - hiszen attól, hogy kicsit szétesett, elromlott, megkopott valami, még jár neki a szeretet. Nem lesz nehéz azonosulni a pajtásokra vágyó játékokkal sem, hiszen a gyerekek legfontosabb vágyai közt szerepel, hogy fontosak legyenek és minél többet játszanak velük... 
 
Nagyon vidám, színes, a szöveget remekül kiegészítő illusztárciók kísérik a történetet, az olvasásban már valamennyire gyakorlott gyerekeknek kifejezetten ajánlható mese, nem annyira dinós, mint amennyire annak tűnik (ahogy a Toy Story sem csak Woody-ról szól), fiúknak, lányoknak is ígéretes este mese.
 
 
Mátyás Lara - Dusik Móni: Dinoszaurusz REX!
Tea Kiadó, 2013
2290 Ft

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó