Kurland, Roger: Játszótér

Játszótér

A modern skandináv irodalom izgalmas és sokszínû alkotásaiból válogató sorozatunk újabb kötettel bõvül, ezúttal a norvég színtér elmúlt néhány évének talán legígéretesebb írói bemutatkozása kerül az olvasók elé.
A fiatal szerzõ elsõ és ez idáig egyetlen regényében a gyermeknevelés, illetve az ezzel járó egyéni, családi és intézményi felelõsség vállalásának kérdéseit vizsgálja, e fajsúlyos mondanivaló azonban rendkívül szórakoztató stílusban megírt, néha ugyan kissé szomorkás tónusú, de mindvégig magával ragadó humorral átszõtt narratív formában ölt testet. A gondolatébresztõ történet keretét egy pszichológusi ambíciókat dédelgetõ, ízig-vérig mai huszonéves sorsának alakulása, emberi-erkölcsi fejlõdése adja.
A fõszereplõ élete gyökeresen megváltozik elõször azon a napon, amikor, részben kényszerûségbõl, munkát vállal egy óvodában, másodszor pedig akkor, amikor rádöbben, hogy ebben a korábban ideálisnak hitt környezetben éppen a gyerekek kapják a legkevesebb törõdést, szeretetet. Mindennapi feladataiban hamarosan igen komoly akadályokkal találja magát szemben, nyilvánvalóvá válik, hogy nemcsak az óvodai munkatársak között folyó kicsinyes hatalmi harcok és alattomos munkahelyi intrikák útvesztõjében kell eligazodnia, hanem rendszeresen meg kell küzdenie a gyakran reménytelenül közönyös, felelõsségüket inkább másokra áthárítani akaró szülõkkel is. Hõsünk számára a felnõtté válás befejezõ szakasza veszi ezzel kezdetét, olyan keserves- mulatságos tanulási folyamat, amelyhez a gyerekek világának önfeledt derûje olykor erõt kölcsönöz, máskor vigaszt nyújt.
A Játszótér nyomasztó társadalomkritikai diagnózisa ellenére is nagyon szórakoztató olvasmány, írója szeretetre méltó humorral és kitûnõ stílusérzékkel közvetíti a mai húszas-harmincas generáció életérzését. Az 1997-ben megjelent regényt mindmáig hatalmas népszerûség övezi norvég nyelvterületen, történetébõl televíziós sorozat is készült. (Scolar Kiadó)

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó