Fréderick Leboyer: Szülés gyöngéden

Szülés gyöngéden

Ez a mû nem valamiféle folytatása a szerzõ A gyöngéd születés címû könyvnek, hanem egy azt kiegészítõ szöveg, annak mintegy elõzménye, egy hozzá tartozó, mindeddig hiányzó fejezete. Ahogy az éremnek is két oldala van, s a kettõ együtt alkotja magát a pénzt, úgy a szülés is több dologból áll össze: van a munka része, amelyet a nõ végez és él át magában: a vajúdás és a szülés; s van a másik rész, mely általa történik, az érem másik oldala: itt jelenik meg a gyermek, ezt hívjuk szülésnek. Világra jön az esemény hõse, s belépése egyúttal távozás is abból a másik, benti világból, az anyaméhbõl, melyet olykor talán túlságosan is gyorsan kell elhagynia.

A szülés és születés fájdalommal jár. És, ami még fontosabb, szorongással. A nõ szenvedésérõl és szorongásáról már eddig is sokat tudtunk. A gyermekérõl mind ez idáig szinte semmit. A gyöngéd születés reményeink szerint talán javított valamit ezen a siralmas helyzeten.

S talán változtatott egy keveset az esemény fõszereplõjének mind ez idáig oly mostoha fogadtatásán. Maradt azonban a nõ szenvedése, melyre számtalan gyógyírt kínál a tudomány, s ezek közül némelyik egyenesen a "fájdalom nélküli szülés" ígéretével kecsegtet. Mi nem valami új módszert akarunk itt ismertetni, ellenkezõleg! Inkább teljesen más szemszögbõl, új nézõpontból közelítünk a kérdéshez.

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó