Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Hónapok óta sikertelenül küzdök a lakásunkat megszálló molylepkékkel. Már több írtószert bevettem, teljesen ereménytelenül,ráadásul nem találom a gócpontot sem. Van valami ötlet, tipp?
Köszönöm
Ági
I.Á.
 


Szia Ági!

Ez az invázió szörnyû. Minket (amikor albérletben laktunk) mindig elárasztottak ezek a "dögök". Ráadásul a fõbérlõ cuccaival volt tele a szekrények többsége, ahol nem szívesen kutattam. Amikor elköltöztünk saját lakásba, örültem, hogy megszabadultam tõlük. Tavaly hosszabb idõre elutaztunk és amikor hazatértünk, itt is megjelentek. Kép Mindent átvizsgáltam, mindent kidobtam (elõvigyázatosságból azt is, amit talán még nem kellett volna), mégis látunk néha repülni egyet-egyet. Elõszeretettel másznak mazsolába, (fõ gócpont) zsemlemorzsába, csokoládéba!!! Akár zacskón keresztül is. A dió kedvenc helyük. Találtam még a lisztben, fûszerekben is! Szóval elsõsorban a kamrában kell szétnézni. Minden polcot lemostam, mindenbe belenéztem. Nagy munka volt, de megérte. Ezt egyébként érdemes egy hónap múlva megismételni, hátha akkorra elõbújnak az eddig láthatatlan "kicsik". Én semmilyen irtószert nem vetettem be, csak minden gyanúsat ki és néha-néha látunk egyet-egyet. Ezt én már eredményként könyvelem el.

Ha van valami eredmény, írd meg!
Üdv: Juca (a molyvadász Kép)

[color=#476969:dc42bdeafd] Üdv: Juca
[/color:dc42bdeafd]
juca
Budapest XI. kerület
 
 


Szia Juca!
Köszi a gyors választ.
A konyhában már több hadjáratot tartottam, havonta kidobálok én is mindent. A vegyszereket én is próbálom mellõzni a gyerek miatt. Nincs valami természetes riasztó? A levendulát hallottam, de nem tudom milyen formában hatékony.
Ami aggaszt, hogy most találtam a hálóban is egyet( eddig ott nem volt ). Szóval terjeszkednek a dögök!!
Ági
I.Á.
 

 
 

Ági!

Sajnos nálunk is molyinvázió van.Nálunk az a típus van,amelyik az élelmiszerekbe költözik be.Az írtásuknál nagyon bevált a Megfog-lak nevezetû molycsapda.Ugyanilyen jó a bábolnai Moly-stop,vagy valami hasonló nevû.Nagy bevásárlóközpontokban lehet kapni,Metro,Tesco,stb.

Mariann
Mariann
 


Sziasztok,

az en tapasztalatom szerint a molyokat az elelmiszerrel egyutt hozzuk haza.A lisztet amikor megveszem, kiboritom egy csattal zarhato femdobozba, de bizony igy is elofordul, hogy kiroppennek belole a kis dogok.Tehat nem itthon maszik bele,hanem mar regen benne van a lisztben, grizben, daraban.
UUUUtaaloooom oket! Komolyan mondom, soxor nincs gusztusom fozni, mert mindig arra gondolok, hogy na most vajon mi lehet a lisztben, husban, konzervben, stb.Olyan visszataszito.
Az alapos heti-ketheti konyhaszekrenytakaritasnal jobbat meg talaltam ki.Na meg nem tarolok nagy mennyisegu kajat.

Mely egyutterzesem minden mollyal kuzdonek.
aniko
 


Sziasztok!

Anno, amig panelben laktunk, minket is rendre elárasztottak az élelmiszerekben lakó nyüvek, tényleg úgy éltünk, hogy max egy kiló liszt stb volt otthon, hogy véletlenül se álljon itt hetekig. A legdurvább élmény egy karácsony elõtti este ért, egy invázióval.
Jellemzõ a dologra, hogy amióta saját házunkban lakunk, rendes kamrával, azóta nincs gyakorlatilag semmi. Egyetlen egyszer volt egy rossz lisztem, de abban felbontva a frissen vett és bontatlan csomagot is találtam nagyméretû és döglött molylepkéket. Irtam a malomnak, persze nem válaszoltak.
Idén a pincében a töretlen dió indult romlásnak (3-4 éves legalább), meg elkapta a pucoltat is, volt molyinvázió.
A lakás ruhás részén a levendula tényleg jó, formája: nyár végén lehet kapni, itt Pesten az aluljárókban árulják öreg nénikék, meg piacon is, száritva és összekötve. Ezt szét szoktam rakni, egy-egy polcra jusson 3-4 szál, selyempapirba (kenyérpapir) csomagolva. 2-3 évente nem árt cserélni. (bár kop-kop az enyém régebbi, de ruhákkal semmi gond). Azt nem tudom, hogy levendula elhelyezése a kamrában segit-e valamit, mindenesetre ártani nem tud, ki lehet probálni. (ruhás beakasztós akármiként árulnak drogériákban is levendulát, talán lehet szerezni normális kinézetût és árut ilyenkor is, de a tuti a nyár végi begyûjtés).
Élelmiszer ügyben arra érdemes hajtani, hogy hûvös és jól (kifelé) szellõzõ helyet csináljon az ember nekik. A kamrámban nyáron ugyan van vagy 25 fok (most kb 0), de nyáron se romlik most semmi. A panelban meg télen is minden kukacosodott.

Ildi

Ildi
 
 


Nekem is kész állatkert volt a konyhaszekrény, ráadásul kezdõ háziasszonyként sokáig nem tudtam mik azok a fura pókhálószerû szövevények. Egyszer a zsizsekek is elleptek, ráadárul az egész lakást. A gond az, hogy féltem a molytól, undorodtam megfogni. Aztán egy drasztikus "megfõzöt molybébis" alkalom után elhatároztam, hogy kiírtom õket. Én nem mernék vegyszerhez nyúlni. Inkább mindent befõttesüvegekbe rakok. Ez azért jobb mint a fémdoboz, mert átlátszó, és nagyobb felületen látod, ha mégis mozog benne valami. Azóta drasztikusan lecsökkent a molyállomány. (Még a capuccinót is megeszik...:0 )
 
 


A legjobb a befõttes üveges módszer, akkor csak egy féle kajában terjednek el. (Bár láttam én már lecsavart mézes üveg belsõ felén molylepkét! Brrr!) E mellett Megfoglak típusú molyírtót is használtam, és nagyon bevált. Ez nem szétszórandó vegyszer, hanem egy kvázi légypapír, amire valamilyen a párosodásban szereplõ illatanyag vonzza a molyokat. Kicsit gusztustalan, de hasznos, és nem kell a kamrát telefújkálni.
Névtelen
 


Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek az ötleteket. Kicsit azert elkeseredtem, hogy ezek szerint panelben ez örökké probléma lesz. ( és meg a mézben is lehet...) Kitartóan selejtezek és folytatom a háborút!
Ági
I.Á.
 


Sok sikert, de azért ne keseredj el, az ember amúgyis megnézi mit vesz a szájába (kivéve ha még nincs 2 éves Kép), ez ne legyen mániás, inkább természetes.
 
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet: