Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok, anyukák, apukák és mindenki más! Kép

Idén is lesz Születés Hete. Májusban kerül megrendezésre.

Addig még sok dolog van, és ha van kedved segíteni, kérlek, jelezd a virag.dula@szuleteshete.hu -n. Minden dolgos kéz, gondolkodó, kreatív elme, szabad kapacitás jól jön, és gazdagíthatja az idei Sz7 rendezvényeit országszerte. Leghamarabb holnap tudsz bekapcsolódni a szervezésbe, vagy érdeklődőként, kóstolgatásra is eljöhetsz az Arany10-be 9.30-tól.

Ha nem pesti vagy, de szeretnél a lakóhelyeden születés-napot vagy információs estet szervezni, akkor is írj, megbeszéljük, mit hogyan lehetséges.

Sőt akkor is érdemes írnod, ha előadóként, kiállítóként, művészként kínálsz pluszt a szülés, születés témájában. Ebben az esetben hétfőtől (febr. 21-től) írj a jelentkezem@szuleteshete.hu -ra. Kép

A rendezvény körüli programokról értesülhetsz a www.szuleteshete.hu honlapon is. Kép

Virág
 


Szia Virág!

Kicsit összezavarodtam Születéshete ügyben, illetve információhiányban szenvedek. Ha jól emlékszem, az első 2003-ban volt, egy gálával a végén. Az egész végülis egy születésház felépülését tűzte ki célul, szerintem irreális, enyhén megalomániás elképzelésekkel. Ha jól tudom, anyagilag elég nagy ráfizetés volt. Ott Geréb Ági is a szervezők között volt, bár érzésem szerint nem értett mindennel egyet, csak nem tudott kiszállni. Idén már egy "kivált" csoport csinálja? Mi van a Születésházzal? Még most is célja a rendezvénynek, hogy a bejövő pénzből felépüljön?
Köszi, ha válaszolsz.

Erika
wer
 
 


Szia, Erika!

Ezt a rendezvényt, akárcsak a tavalyit, GÁ nélkül csinálták-csináljuk. Nem célunk semmiféle születésház felépítése, annál inkább az információáramoltatás, gondolatébresztés. Nyugodtan kérdezz csak. Kép

Virág
 

 
 

Szia Wer!
Jól emlékszel a 2003-ra, de ott még Gyuri és Ági együtt dolgozott. Azóta szétváltak útjaik és a Születéshete rendezvény célja az amit Virág írt.
A Születésházat pedig Ágiék továbbra is szeretnék megépíteni. Most egy lakásra szűkült le a lehetőség, ami egy ideiglenes megoldás, mert az otthonszülések száma növekszik.
 
 


Még 2 nap, és a Születés Hete weboldal az első szülinapját ünnepli Somával. Mindenkit szeretettel várunk! Kép Lesz torta is. Kép

http://szuleteshete.hu/cikk.php?id=58&cid=46139

Virág
 


Ráhel,
ismerjük egymást személyesen?
 


Virág!
Még nem.
 
 


Még... Kép A magam részéről szívesen találkoznék veled. Van kedves szervezni az idei Sz7-ét?
 


Sziasztok!

Virág! Ugye Te is ott leszel ma a szülinapi bulin?
Megyek én is, remélem találkozunk!

Zsóci

Kép
 
 


Virág!
Nem kedv kérdése, csak folyamatos időhiányban vagyok, sok egyéb elfoglaltság miatt.
 
 


Önkéntes segítőket keresünk a Születés Hetére. Kép Lehet az előkészítő munkára és/vagy a rendezvények alattira is jelentkezni. Van kedved részt venni? Akkor kérlek, kattints ide: http://szuleteshete.hu/index.php?id=146 , és töltsd ki. Köszi! Kép

Virág
 


Sziasztok!

Kép

Ha még nem határoztátok el, hová adjátok az adótok 1%-át, akkor kérlek Benneteket, hogy támogassátok ezzel a Születés Hetét, hogy minél színesebb, gazdagabb programot tudjunk kínálni nektek májusban.

Ide kattintva ajánlhatjátok fel az 1%-ot: www.tobben.hu

Köszönöm,

Virág
 


Szülés és szabadság 1.
Mikor lépünk be Európába?

Marsden Wagner professzor, M.D., M.S.P.H.

2005. március 28.Marsden Wagner professzor M.D., M.S.P.H., a WHO nők és gyerekek egészségével foglalkozó szervezetének volt igazgatója, jelenleg az Országos Bábaszövetség Szenátusának tagja. A professzor tavaly októberben a II. Nemzetközi Bábakonferencián tartott előadásán akadt, aki felállt, és elhagyta az előadótermet. Vajon miért? Azok számára, akik elolvassák az előadást, aligha kétséges a válasz.


Jó reggelt! Mindjárt az elején azzal kell kezdenem, hogy kétszer is elnézést kell kérjek. Először is azért, mert nem beszélem a nyelvüket. Nagyon jó lenne, ha anyanyelvükön szólhatnék Önökhöz, de sajnos nem tudok. Korábban 15-20 alkalommal jártam Magyarországon, tehát nincs jó mentségem. Másodszor azért kell elnézést kérnem, mert a szülészeti gondozásról és a gyermekszülésről fogok beszélni, és tulajdonképpen én férfi vagyok. Soha nem fogok gyermeket szülni, soha nem fogom ezt az érzést megtapasztalni, tehát ez azt jelenti, hogy kívülálló vagyok a szüléseknél. És ezt nagyon fontos mindig szem előtt tartanunk, még az sem számít, ha valaki szülészprofesszor (férfi) egy kórházban – akkor is kívülálló, mivel a szülés a nők világába tartozik. Ez mindig is így volt, ha visszatekintünk a történelemben. És tulajdonképpen vicces, ha elolvassuk a hivatalos történelemkönyveket, azok csatákról, háborúkról – csupa olyan dologról szólnak, amiket a férfiak tesznek. Arról, amit a nők tesznek, semmi sincs ezekben a könyvekben.

Tehát a szülés mindig is a nők világának része volt. Még egy dolog… OK… tehát mit tehetnek a férfiak a szüléssel kapcsolatban? Valaki mesélt egy történetet, ami nekem nagyon tetszik. Ez a történet arról szól, hogy a szülés miként megy végbe a delfineknél.
A szülő delfin úszik a középpontban. Körülötte körbe-körbe úszik 2-3 nőstény delfin, akik meg-megérintik őt – mint a bábák vagy a dúlák. Ez után, mintegy tíz méterrel távolabb egy szintén nőstény delfinekből álló csapat úszkál, akik beszélnek a szülő delfinhez. Majd jóval távolabb (egy nagyobb sugarú körben) úszik az összes hím delfin, akiknek az a feladata, hogy óvják a szülő delfint mindenféle veszélytől. Így a szülés békében folyhat le. Úgy gondolom, hogy a férfiak így vehetnek részt a szülésben. Vagyis biztosítaniuk kell a békét a nők világa számára a szülés ideje alatt. A delfinekhez hasonlóan, az embereknél is így kéne történjen. A bábák mindig a nők rendelkezésre álltak, akár tradicionális bábákról, akár egy idősebb tapasztaltabb környékbeli nőről beszélünk – tehát mindig is léteztek bábák.

Bizonyára ismerik a bába szó francia megfelelőjét: „sage femme", ez pedig bölcs asszonyt jelent, vagyis a bába volt a falu bölcs asszonya.

– A dán kifejezés a bábára az „öre more", ami annyit jelent, hogy földanya; ő volt az az asszony a viking faluban, aki „két lábbal állt a földön", és a falu többi nőtagja mind tisztelte őt. A bába izlandi megfelelője a „fény anyja".

A lényeg mindebben az, hogy a történelem során mindig is léteztek olyan nők, akik törődtek nőtársaikkal, gondozták, védelmezték őket. A többi nő nagyon tisztelte ezt.

Japánban születésházak vannak. A születésház egyben a bába otthona is. Minden asszony eljön ebbe a házba. Nem csak akkor, ha várandós vagy ha szül, hanem mindenféle női problémával ide fordulnak, például, ha a férjük bántalmazza őket, vagy bármi egyéb gondjuk van. Néhány évvel ezelőtt hatalmas földrengés volt Japánban, és az egyik nagyváros egyik születésháza a földdel vált egyenlővé. A többi ház is romba dőlt. A legelső ház, amit a környéken újjáépítettek, a születésház volt. A környék nő- és férfilakossága együtt építette újjá azt a házat, annyira fontos volt számukra.

Nos, amint tudjuk, úgy 200 évvel ezelőtt a férfiak is belekeveredtek a szülési szituációba, a szülészorvosok megjelentek a szüléseknél, és fokozatosan átvették a hatalmat és az ellenőrzést. Mi, férfiak ellenőrzésünk alá akarunk hajtani minden olyan körülményt, amitől félünk. Ha félünk valamitől, azt mindenképpen ellenőriznünk kell.
Nagyon ortodox orvosi, tudományos és perinatális képzésben részesültem, aztán kutattam, praktizáltam, majd a WHO munkatársaként Koppenhágába kerültem, ahol találkoztam egy dán bábával, aki megkérdezett, hogy részt vettem-e valaha a praxisom alatt egy otthonszülésnél. Mondtam, hogy nem. A legtöbb orvos Magyarországon, Németországban az USÁ-ban, vagy bárhol máshol, soha nem látott otthonszülést. Ez a bába, egy nagyon bölcs asszony volt –„sage femme" – azt mondta nekem, hogy el kell mennem, és látnom kell egy otthonszülést. Ő mindent elrendezett, így lehetőségem nyílt elmenni a szülésre.

Ez az esemény reveláció erejével hatott rám, megváltoztatta az életemet. Láttam egy asszonyt, aki haladt előre a vajúdás folyamatában, majd eljutott abba a stádiumba, amit mi második fázisnak nevezünk, és ez a nő egyszerre rálelt a benne rejlő erőre. Azt mondta: „LÉPJETEK HÁTRA!!!MOST MEGSZÜLÖM EZT A GYERMEKET!!!" Ettől halálra rémültem. Még soha életemben nem láttam olyan nőt, akiben előtört volna ez az erő. Ez az erő halálra rémíti a férfiakat.

Abban a pillanatban felismertem, hogy mindaz amit a szülés alatti gondozásról tanultam arról szólt, hogy miként hajtsam az uralmam alá a nőt oly módon, hogy ne találjon rá magában erre az erőre. Mi, férfiak nem akarunk találkozni ezzel az erővel, nem akarjuk látni, bármit megteszünk, hogy ne találkozzunk vele. Valójában a probléma nagyobb ennél. A férfiak évezredek óta megpróbálják ellenőrzésük alatt tartani a nőket. Ez igazából vicces, nem tragikus.

Shakespeare szerint, nagyon okos az a férfi, aki biztosan tudja, hogy ő a gyermeke igazi apja. Látják? Bezárjuk börtönökbe a nőket csak azért, hogy bizonyosak lehessünk benne, hogy senki más, csakis mi magunk lehetünk a születendő gyermek apja. Sok mindent megteszünk azért, hogy ellenőrizzük a nők reproduktív viselkedésformáit. A várandósság és a szülés ellenőrzése része ennek a folyamatnak. Tehát a szülészeti gondozás jobbára a szülés, a vajúdás és a nő ellenőrzéséről szól.

folytköv
 


Szülés és szabadság 2.
Férfiak felségterülete – a kórház

Marsden Wagner professzor, M.D., M.S.P.H.

2005. április 4.„Mi orvosok uralni akarjuk a vajúdást és a szülést; a hátára fektetjük a nőt, ami a tehetetlenség és a megadás testhelyzete. Az, hogy ő a hátán fekszik, én pedig a terpesztett lábai közt állok, azt sugallja, hogy teljesen uralom őt."


Mit gondolnak, miért erősködnek, hogy a szülés a kórházban történjen? Mivel a kórház az „én" – az orvos, a férfi – felségterületem. „Én orvos vagyok, mindent ellenőrzök, ami a kórházban folyik." Ha én, mint orvos elmegyek az ön otthonába, ön van hatalmon, jogában áll kidobni engem. Én, mint orvos nem uralhatom, ellenőrizhetem teljesen a helyzetet. Ez az, amit az orvosok nem szeretnek. Ezért nem szeretnek az orvosok beteghez vagy vajúdóhoz házhoz menni, mert nem uralhatják tökéletesen a szituációt. Soha semmilyen tudományos adat nem támasztotta alá a szülések kórházakba való áttelepítését. Ez nem tudományos kutatási eredményeken nyugvó döntés és cselekedet volt.


Mi orvosok uralni akarjuk a vajúdást és a szülést; a hátára fektetjük a nőt, ami a tehetetlenség és a megadás testhelyzete. Az, hogy ő a hátán fekszik, én pedig a terpesztett lábai közt állok, azt sugallja, hogy teljesen uralom őt. Ez a lehető legrosszabb szülési testhelyzet. Azt akarják, hogy a kutatási alapokon nyugvó kezelésről beszéljek? Bárhová mehetnek a világban, legyen az kórház vagy születésház, ott ahol azt javasolják, hogy a vajúdó nő a hátára feküdjön, ott nem beszélhetünk tudományos kutatási alapokon nyugvó kezelésről.

Abban az időben, amikor a fejlettebb államokban a szülés átkerült a kórházakba, az emberek kezdtek jobb körülmények között élni. Javult a táplálkozás, a lakáskörülmények stb. Ekkor rájöttünk arra is hogy uralhatjuk a vajúdást és a szülést. És a nő? – Rájött, hogy a családtervezés által uralhatja a fogamzást is! Innentől kezdve a nők nem szültek 15 gyereket, csak kettőt. És nem akkor szültek mikor 14 vagy 50 évesek voltak, hanem nagyon optimális időben.

Tehát mindezen szociális változások, amikről beszéltem, javították a csecsemő és anyahalálozási arányokat. Mindkét arány meglehetősen csökkent. A szülés bekerült a kórházakba, és az orvosok hangsúlyozták, hogy a statisztikák pozitív alakulása nekik köszönhető. Ez nem igaz!
Ez azért nagyon fontos, mert sokszor fogják ugyanezt hallani magyar orvosoktól. Nekem, sokszor mondták már. „A kórházba jönni, használni a különböző gépeket, az EKG-t, a CTG-t stb. ez modern, ez fejlődés, nem akarunk visszafelé lépni" – mondják. De tévednek. Nem az ultrahang és az EKG alkalmazása miatt csökkent a halandóság. Hanem a jobb táplálkozás, a jobb lakáskörülmények, a jobb családtervezés és igen, bizonyos értelemben a jobb orvosi ellátás miatt is. De nem az ultrahang alkalmazása miatt, hanem pl. az antibiotikumok miatt, vagy a biztonságos vérátömlesztés miatt. Ezek valóban nagy vívmányai az orvostudománynak. Ezek csökkentették valójában a halandóságot. De leginkább a szociális változások.

De – amint a világon egyre többen felfedezik –, ahogy az orvosok egyre jobban uralják a szülést, a nők úgy veszítik el azt. Elvették tőlük a saját testük ellenőrzésének, uralásának a jogát. Ez a magyarázat a medikalizáció elleni reakcióra. És ez szorosan kapcsolódik a bábákhoz is. A bábák és a nők a szülés humanizálását követelik. Tegyük emberibbé a szülést! Ez azt jelenti, hogy a szülőnő kell a központban legyen, nem pedig az orvos. A bába feladata a szülés kísérése, nem pedig az orvosé. A szülés természetes része egy normális életciklusnak, a várandósság nem betegség, az esetek több mint 80%-ában nincs is szükség orvosra vagy sebészi beavatkozásra.

A magyar professzorok azt mondták nekem, hogy milyen jó itt a helyzet, hiszen itt több mint egy orvos van jelen a szülésnél. Ez őrület! Nézzék! Képzeljék el, hogy egy magasan képzett szülész van jelen a szülésnél. Ez kb. olyan, mint amikor szórakozni akarnak menni a párjukkal és az egészséges 2 éves gyermekük mellé egy sebészorvost hívnak babysitternek. Ez őrület! Eszméletlen sok pénzbe fog kerülni, és ha a gyermekük elfárad, és sírni kezd, az orvos teleinjekciózza nyugtatókkal, és medikalizálja a babysittinget. Ugyanilyen őrültség egy szülészeti sebész részvétele egy normális szülésnél.

Még az is nagyon furcsa, ha orvos van jelen a szülésnél… Önök szeretnék, ha egy orvos jelen lenne és bámulná önöket a hálószobájukban, mikor a partnerükkel szeretkeznek? A dolgok működhetnek rosszul a szexben is! Különböző fertőzéseket kaphatnak AIDS-t, gonorrheát stb., tehát állítsunk egy orvost a hálószobákba is!
Hogy megmondja, hogyan csináljuk! Ez esztelenség! De ez történik Magyarországon, azáltal, hogy ezek a jól képzett orvosok ott állnak a normális szüléseknél.

folyt. köv.
 


 


Szülés és szabadság 3.
Változások

Marsden Wagner professzor, M.D., M.S.P.H.

2005. április 11.A változások megindultak. De a folyamat nagyon nehéz. Miért? Mert a szovjet rendszerben az orvos maga az Isten! Az orvos rendelkezik az összes hatalommal és ellenőrzéssel, több pénzt keres, ő végzi a sebészi beavatkozást, és ő a hős.


Ami most történik az, hogy a szülés humanizálása egyre inkább előretör, Németországban, Skandináviában, Hollandiában, az Egyesült Királyságban stb. és ez egyre közeledik, közeledik, de nem éri el a Szovjetuniót. 15 év alatt számos alkalommal jártam az Szovjetunióban konferenciákon, gyűléseken, találkozókon, kórházakban stb. így tudom milyen a szovjet gondozási modell. Ez pontosan olyan, amilyennel ma Magyarországon találkozunk! Ma szovjet szülészeti gondozási modell uralkodik Magyarországon.

Csak figyelem, hogy mi történik Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Litvániában és a többi olyan országban, ahol még a szovjet gondozási modell él.

A bábák a szovjet rendszerben az orvosok rabszolgái. Nincs kórházon kívüli szülés a Szovjetunióban – mondták. De ez nem igaz! Mindig mindenhol létezik a világon otthonszülés. 20 évvel ezelőtt jártam a Szovjetunióban, és tanúja lehettem egy otthonszülésnek. Egyik nyáron lementem a Fekete-tengerhez, és vízben szülést is láthattam Igor Csakovszkijjal, ha ismerik a nevét.


Tehát a saját szememmel láttam, hogy ilyesmi még a Szovjetunióban is megtörténik. Mindig vannak ilyen kis titkok, bár a kormány mindent megtesz azért, hogy ezeket megszüntesse, mivel mindenki a reguláris rendszer része kell, hogy legyen. Nos, ugyanez van ma Magyarországon. Ezért találkozunk azzal, hogy megbüntetik azokat az embereket, akik ki akarnak lépni ebből a rendszerből. Tehát még nem mondható el, hogy Magyarországon valóban humanizált szülési lehetőségek lennének. Ez az, ami itt most történik.

Tudják két nappal ezelőtt repülővel érkeztem ide; sokszor utazom Európában – de most más volt. Bejöttem az épületbe, és volt egy nagy jel: „EU állampolgárok erre!" Egyébként a parlamenten is magyar és EU zászló lengedez. Hurrá az EU-ban vagyunk! De… Volt valami érdekes. Ha Dániából Franciaországba, Olaszországba vagy bárhová máshová utazom, és leszállok a gépről, senki sem állít meg, hogy megnézze az útlevelem. Csak besétálok, mert az EU-ban vagyok. De a budapesti reptéren két napja megállítottak, hogy megnézzék az útlevelemet! Ez egy EU ország! Igaz, 10 évvel ezelőtt, ha én következtem az útlevél ellenőrzési sorban, akkor a vizsgálat 20-25 percig tartott. Most mindössze 2 perc volt. OK, Magyarország fejlődött.

De a reptéri rendszer megváltoztatása egy dolog, a gyermekszülés megváltoztatása egy másik. Az emberek, akik a szülést ellenőrzik, nem akarnak változást. Ezt onnan tudom, hogy tavaly itt jártam egy találkozón, ahol jelen voltak a minisztérium emberei, különböző professzorok stb., és elmondták, hogy nem akarnak változást, és mindent megtesznek a változások megakadályozására.

Milyen változásokra van szükség Magyarországon ha valóban az EU-hoz akarnak csatlakozni, és ha humanizálni akarják a szülést? Változtatni kell! Mondhatnak a miniszterek és a professzorok bármit arról, hogy ez a rendszer milyen jó. Mondják meg nekik, hogy 27 olyan európai ország van, ahol kevesebb baba hal meg a perinatális időszakban, mint Magyarországon. Értik ezt? A perinatális mortalitás 27 európai országban kisebb, mint itt, vagy más szavakkal, a 27 ország közül Magyarországon a legmagasabb a perinatális mortalitás. Azt is mondják el nekik, hogy Magyarországon a perinatális időszakban több anya hal meg, mint 22 másik európai országban. Látják tehát, hogy a kormány és az orvosok nem mondhatják, hogy minden rendben. Semmi nincs rendben! És persze azért is szükség van a változásra, mert harmóniába kell kerülniük az EU-val. Tehát meg kell változtatni a rendszert, mivel túl sok baba és anya hal meg, mivel a törvény szerint összhangba kell kerülni az EU-val, és azért is, hogy az önök társadalma szabaddá és demokratikussá válhasson.

Egy szabad és demokratikus társadalomban a nők és családjaik választhatnak, hogy milyen szülést szeretnének. Egy szabad társadalomban a nagy és fontos emberek nem mondhatják meg önöknek, hogyan szüljenek. Ezt a nőnek kell eldöntenie! Akarják, hogy a kormány vagy valamelyik orvosprofesszor megmondja, milyen testhelyzetben szeretkezzenek kedvesükkel? Ugye, nem! Ezért ne szabják meg azt sem, hogy milyen szülést akarnak. Önnek kell választania, és a kormánynak és a profoknak az a dolga, hogy tiszteletben tartsák az ön döntését.

Tehát mindez valójában a demokráciáról szól. S ez problémát jelent Magyarországon! Az elmúlt 50 évben szovjet ellenőrzés alatt éltek, előtte német ellenőrzés alatt éltek, az előtt is folyamatos ellenőrzés alatt éltek, tehát mindig mások mondták meg, hogyan éljenek. És ez így ment századokon át. Most végre szabadok. De meg kell tanulniuk szabadnak lenni. Meg kell tanulniuk dönteni, választani és változtatni. És a kormány tagjainak, az egyetemek és a kórházak professzorainak is le kell szokniuk az autokrataságról, és demokratává kell válniuk. Ez egy hosszú és nehéz folyamat. Nem fog holnapig megtörténni. De a folyamat már beindult és folytatódni fog. Nagyon fontos, hogy mi fog történni a szüléssel, mivel a szülés milyensége tükrözi az egész társadalmat.
Ha egy magyar asszony azt tanulja meg szülése alatt, hogy teste rosszul működik, mivel nem tud gyógyszerek segítsége nélkül szülni, akkor azt fogja hinni, hogy mivel rosszul működik a teste, szüksége van ezekre az eljárásokra. És az oda vezet, hogy a nők félni fognak, és nem hisznek majd saját testükben, és azt teszik majd, amit a vezetők mondanak. Tehát a szülés megváltoztatása az egész társadalmat megváltoztatja.

http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=97&cid=46739
 


Szuper ez a cikk!!!Nagyon nagy igazságokat ír le!Csak az a baj hogy az ilyen cikkek és vélemények ellenére se hiszem sajnos, hogy lesz valami változás ez ügyben nálunk.
Panni

Kép
Kép
Kép

Kép
 
 


Panni,
Írhatok neked mélt? Ha igen, kérlek, vagy írd ide, vagy nekem magánba. (virag78@axelero.hu)

És nehogy azt hidd! Ha elhiszed, hogy nem fog változni semm, akkor tényleg nem fog. De ha hiszel benne, és teszel érte, semmi nem maradhat a régi. Tudom.

És íme a befejező rész:

Szülés és szabadság 4.
Milyen változásra van szükség?

Marsden Wagner professzor, M.D., M.S.P.H.

2005. április 18.Európában kevesebb babát és anyát veszítenek el, mint Magyarországon. Skandináviában az esetek 75-80%-ban a bába kíséri be az anyákat a kórházba, ő gondozza, ő látja el tanácsokkal, kíséri a szülést, s az anya nem is találkozik orvossal.


Először is tájékoztatni, okítani kell a nőket. Magyarországon az ma a legnagyobb gond, hogy a magyar nép csak egyfajta szülést ismer. A szovjet szülést. Én sem tudtam milyen egy igazi természetes szülés, míg nem láttam.A magyaroknak meg kell tanulniuk, hogy többféleképpen is lehet szülni, nem csak a szovjet módon. El kell mondani a tévében, rádióban, az iskolákban, hogy mi is a szülés valójában. A folyamat nagy részét tehát a magyarok ilyen téren való tájékoztatása, felvilágosítása jelenti.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy a szülés egy normális életesemény, és hogy az esetek többségében – több mint 80%-ban – semmilyen probléma nem adódik. Szükség van tehát erre a felvilágosításra!
A szülési szolgáltatások kidolgozását és megtervezését nem szabad a minisztériumra és a professzorokra hagyni. Mivel ők a szovjet rendszert kedvelik, s ha rajtuk múlik, nem lesz változás. A női mozgalmaknak, a politikai csoportoknak, a bábáknak harcolniuk kell azért, hogy ennek a kidolgozási folyamatnak részesei lehessenek. Ha Nyugat-Európában változtatni akarnak a szülészeti ellátáson, akkor nyilvános találkozókat rendeznek a parlamentben, és bárki eljöhet, hogy elmondja a véleményét arról, milyen változtatásokra van szükség. A bábák és a nők képviselői beszélhetnek a parlamentben. Ezek után a parlament elmondja a minisztériumnak, hogyan változtassanak.

Tehát az emberek ellenőrizhetik a változások menetét. Ez sosem történt meg Magyarországon, de meg kell történnie! Ne feledjék, az egészségügyi miniszternek az emberek egészségét kell védelmeznie, nem pedig az orvosok érdekeit. Ezt meg kell változtatni. A befolyásos orvosok és a minisztérium emberei túl közeli viszonyban vannak egymással.

Egy másik fontos változtatnivaló Magyarországon ne képezzenek annyi orvost. Túlságosan sok orvos van Magyarországon. Több orvosuk van mint Nyugat-Európának, ezért az orvosok olyan feladatokat is végeznek, amiket nem nekik kéne, mint pl. normális szülések levezetése. Gondot okozhat, hogy valamit kezdjenek ezzel a sok orvossal, de ha kevesebbet képeznek, talán 20 év múlva kevesebben lesznek.

A következő lépés. Fel kell támasztani a bábaságot Magyarországon, mivel az teljesen perifériára szorult. A magyar bábák a szovjet szülészeti rendszerben dolgoznak.
Éveken át, míg a WHO-nak dolgoztam, bábakonferenciákat szerveztünk, és ezekre meghívtuk a világ bábáit. De minden egyes konferencián a Szovjetuniót egy férfi orvos képviselte. Én erre azt mondtam nekik: „Nem, nem! Küldjenek egy bábát!" – erre tipikus szovjet válasz jött: „OK, nem gond"– majd újra egy orvost küldtek. Évek múlva ravaszabbak lettünk, és Szentpétervárra a bábaiskolába szerveztük a konferenciát, így nem tudták a bábákat távol tartani. Ez volt az első alkalom a Szovjetunió történetében, hogy szovjet bábák eljutottak egy nemzetközi konferenciára. E konferencia célja az volt, amit Magyarországon is meg kell érteni: a bábaság teljesen független szakmává kell váljon. Nem az orvosoknak kéne a bábákat tanítani, hanem a bábáknak kéne a bábákat képezniük. A koppenhágai bábaintézetben egyetlen orvos sem tanít, csakis bábák képzik a bábákat. Bábaságot tanítanak! Ha orvos tanítja a bábákat, nem bábaságot fognak tanulni, hanem azt, hogy miként legyenek az orvosok rabszolgái. Ez két különböző dolog! Tehát a bábákat függetlenné kell tenni, a státuszukat pedig egyenlővé kell tenni az orvosokéval. Ez nem lesz könnyű. Több bábát kell képezniük, mivel túl sok orvosuk van és túl kevés bábájuk. Tudják, hogy Angliában kb. 1000 szülész-nőgyógyász orvos van és kb. 30 000 bába? Ugyan ez a helyzet Hollandiában, Dániában és Skandináviában is.

Látják? Nagyon érdekes, hogy az orvosok Magyarországon azt mondják, hogy azért van szükség az orvosok jelenlétére a szülésnél, mert azt akarják, hogy az biztonságban folyjék le. Erre én azt mondom, hogy ez egy érdekes állítás. Ez, az összes szülés 75-80%-ára jellemző! És kevesebb babát veszítenek el, mint önök itt Magyarországon. Hát, hogy mondhatják, hogy biztonságosabb több orvos jelenlétében szülni?! A legbiztonságosabb tehát az a szülés, ahol nincs jelen orvos. Tehát, több bábát kell nevelniük!

De arra is szükség van, hogy a várandósság, a vajúdás és a szülés alatti eljárás tudományos kutatási bizonyítékokon alapuló legyen. Ez azt jelenti, hogy amit tesznek, az összhangban kell legyen a legjobb tudományos információkkal. Egy nagyon jó példa van arra, hogy Magyarországon a gyakorlat nem ilyen. Ez a gátmetszésről szól. Nem tudom, hogy áll ma a helyzet, de néhány évvel ez előtt a Semmelweis egyetemi kórházban jártam, körbevezettek, majd volt egy beszélgetés, ahol megkérdeztem a professzort, hogy hány nőnél végeznek gátmetszést. Erre ő furcsán nézett rám, és azt mondta: „Mindegyiknél." Erre én visszakérdeztem, úgy érti, hogy a szülések 100%-a gátmetszéssel történik? Erre ő: – Igen!

Az egyik fiatalabb orvos mosolyogni kezdett, és magyarul mondott valamit a profnak. Én megkértem fordítsák, amit mond. Azt mondta, hogy néhány nappal az előtt, egy nő rögtön a kórházi felvétel után megszült, ezért rajta utólag kellett gátmetszést végezzenek! Ez egy extrém példa, de a tudományos adatokból tudjuk, hogy az esetek maximum 20%-nál lehet indokolt a gátmetszés. Sőt, valójában az esetek 5%-nál van valóban gátmetszésre szükség. Azon a beszélgetésen az orvos azt mondta, ha nem vágnak, több szakadás lesz. Nem! Kevesebb szakadás lesz, ha nem vágnak! Azt mondta, több vérzés lesz, de én azt mondtam, nem, kevesebb. Sőt kevesebb szexuális probléma lesz, ha nem vágnak. Minden egyes érv, amit a magyar orvosok a gátmetszés mellett felhoztak, tudományosan megalapozatlan volt. Nem rendelkeznek helyes tudományos információkkal. Erre pedig szükség van!

Láttam 1-2 évvel ezelőtt az otthonszülésről szóló levelet, amit a szülészorvos társaság küldött a kormánynak. Tele volt tudományosan hamis állításokkal. Rossz tudományos információval rendelkeznek az otthonszülésről, a gátmetszésről stb. Ezek nem gonosz emberek. Csak rossz információkkal rendelkeznek, mivel 50 évig az ismert rendszerben éltek.

Tehát a magyar változtatásokhoz legjobb lenne megtalálni a helytálló tudományos adatokat, és felhasználni azokat a változtatások véghezviteléhez. Ez nagyon fontos!

Más. Egy demokráciában, a hatalom embereinek a tetteit átláthatóvá kell tenni minden ember számára. Semmi sem történhet zárt ajtók mögött. De Magyarországon rengeteg zárt ajtó van a minisztériumokban és mindenhol. Ez azért van, mert 50 évig így volt az Szovjetunióban is. Ki kell nyitni ezeket az ajtókat. Meg kell szerezni minden infót arról, hogy mi történik a kórházakban. Mi a császármetszések, szülésmegindítások stb. aránya, mi a valós gyakorlat? A halálozási arányok?! Hány ember tudja, hogy 1000 baba hal meg évente a szülészeteken? Nem az otthonszüléseknél, hanem a kórházakban! Tudják ezt az emberek? Számos baba előre nem látható események miatt hal meg, de jelentős részüknek nem kéne meghalnia, haláluk megelőzhető lenne. De ezt soha nem fogják megtudni, mert ez az információ zárt ajtók mögött marad. Ezt meg kell változtatni! Minden, ami a kórházakban történik, átlátható kell legyen az emberek részére.

A magyar nőknek ki kell vívniuk a jogot, hogy eldönthessék, hol, hogyan és kinek a jelenlétében akarnak szülni. Más országokban ez teljesen normális. Évekkel ezelőtt Németországban 1 szülésotthon létezett, ma több mint 70 van. A német bábák 1/3-a független, kórházon kívül dolgozik. 10 év alatt drámai változás történt Németországban. Tudják miért?
A német orvosok megpróbálták elérni a kormánynál, hogy a nők ne választhassanak a szülés módjával, jelenlévőivel és helyszínével kapcsolatban. Megpróbálták rávenni a politikusokat egy új törvény megalkotására. Erre a német nők fellázadtak: Oh, Istenem, megpróbálják korlátozni a szabadságunkat! Mérgesek lettek. Mindenki arról beszél, hogy az orvosok milyen hatalmasak, milyen erősek. Én tudok náluk erősebbet: a mérges asszonyokat. A nők megakadályozták az új törvénytervezetet, s mivel a mozgalom megindult, a változások is elkezdődtek. Ez történt Új-Zélandon és más országokban is. A bábák és a nők együtt változtattak. Ez kell Magyarországnak is! A magyar nőknek harcolniuk kell a jogaikért. Akkor, amikor a magyar nők teljes joggal dönthetnek majd a saját testükkel és szülésükkel kapcsolatban, akkor, és csakis akkor lesz Magyarország szabad. – Köszönöm!

http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=97&cid=46821
 


Sziasztok!

Csütörtökön 11:55-kor érkezik Ferihegy II-re az évszázad -- mit évszázad: évezred -- első magyar okleveles bábája, Noll Andrea, akit szeretnénk olyan ünnepélyesen, meghatottan és meghatóan köszönteni, ahogy álmában se reméli. Úgy, hogy életének legszebb és legfeledhetetlenebb perceit élje át, amikor kilép a váróba! A váróba, ahol Te, és én, és még dúlák és bábák és szülésznők és jóbarátok és érdeklődők és talán néhány újságíró és fotoriporter várjuk, várják, és rögtönzött ünnepség, és kedves meglepetés. De a legnagyobb meglepetés mi leszünk! Hogy ott vagyunk, hogy várjuk, hogy ennyire várjuk őt haza, szívből jövő szeretettel, s hogy ennyien vagyunk, akiknek a számára nem fáradtság, hogy kimegyünk elé... Gyere el, kérlek, s hozz el magaddal mégvalakit, aki érti, vagy érzi, hogy miért olyan fontos ez a régóta várt pillanat!
Köszönöm, ha segítesz: ha beírod már most a naptáradba, ha segítesz a telekocsi szervezésében, hogy minél többen jöjjetek egy-egy autóval... Találkozunk csütörtökön. Hidd el: nagyon sok jót teszel, ha ott vagy. Nem tudom leírni minden részét, de meglepne, ha nem éreznéd abban, ahogy írok erről...

Szeretettel:

hgyuri

... és Virág
 


2 hét múlva, május 23-án kezdődik a Születés Hete országos rendezvénysorozat.

Katt ide: www.szuleteshete.hu . Itt a Magyarország térképen megtaláljátok, hol, mikor milyen program lesz. Szerintem változatos, gazdag hetünk lesz. A vastagított szavakra kattintva a részletesebb leírás is megjelenik.

Várunk mindenkit nagy szeretettel. Kép

Virág
 


Bocsi,

Nandu ma érkezik, lekéste egy baleset miatt az előző gépet.
 


Már csak 4 nap, és kezdődik a Születés Hete!

Nektek melyik 3 program tetszik a legjobban? (Ha még nem tudjátok, mikor, hol mi lesz, katt ide: www.szuleteshete.hu , a térképen pedig válasszátok ki azt a helyiséget, ahová elmennétek.

Én legjobban Hoppál Borinak A női test csodája: a yoni, avagy az élet kapuja című workshopjára szeretnék elmenni (pechemre máshol épp akkor fogok menstruációs beavatást tartani), ez hétfőn lesz, Novák Julianna Túlélni vagy megélni a szülést? beszélgetésére, ami szombaton, és Dr. Telkes József Beszélgetés a hálapénzről c. programjára, ez vasárnap lesz. De lehet, hogy nektek egészen más jön be.

Az Aranytízben lévő programokat itt találhatjátok: http://szuleteshete.hu/index.php?id=157

Virág
 


Mi ez a nagy tolongás? Kép

Már csak 3 nap!

Még nem írtam, de lesz mamakényeztetés is.
 


<font size="+2">Meghívó

az aranyórára</font>Ez az óra is elmúlik, ahogy minden más. Így vagy úgy, de megtörténik, és kész. Az idő a legfájdalmasabb sebeket is begyógyítja. Mi szükség erre a felhajtásra? Miért kell ennyit beszélni a világ egyik legtermészetesebb dolgáról, a szülésről? Mi az az üzenet, aminek az eljuttatásáért ismert médiaszemélyiségek fognak össze? Hogyan születhetnek egy színházteremben mélyen személyes vallomások? Mi az, amit be kell vallani? Hogyan segíthet ez a várandósoknak? Mi mondanivalója lehet Somának és Demcsák Zsuzsának a szülésről... - és mi egy pasinak? S ha tényleg olyan intim ez a beszélgetés, hogyan maradhat az a nyilvánosság előtt? Hogyan válhat részesévé a közönség?Gyere el hétfőn az Aranyórára, hogy választ kapj ezekre a kérdésekre, s talán másokra is. Erre az első estére nem kérünk belépődíjat, csak igazi, teljes jelenlétet.Időpont:

május 23. hétfő, este 7. A Születés Hete első napja.


Helyszín:

Aranytíz Művelődési Központ Színházterme
(Budapest, V. Arany János u. 10.)<font size="+1">Méltó módon szülni és születni

Egy hét a várandósság és anyaság megszenteléséért</font>
 


Virágom!
A rendezvény alatt lehet személyesen is beszélni a Hoppál Borival? Ugyanis nem igazán reagált a levélkémre.Kép
Gyerekkel lehet menni?
Mennyi a belépő?
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
 


Bár két gyerekkel nem hiszem , hogy bevállalom.

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
 


Szia, Kanga!

Lehet, persze, hogy lehet! Nem tudom, mikor írtál neki levelet, talán nem haragszik meg rám, ha megírom, annyira halogatós, hogy minden öszetorlódott most neki, meghalni sincs ideje. (Melyik címére írtál? Az sem mindegy.)

Persze, hozhatsz gyerekeket, van megőrző. Vagyis lesz.

A napi belépő 1000.- (hétfő este ingyenes), a heti bérlet 5000.-. Ez utóbbiból 500.- kedvezményt jelent, ha van Sz7 leporellód (ezt tőlem kaphatsz), meg a Soma koncert is 500.-zal olcsóbb a lepóval.

Puszillak,

Virág
 


Borinak a születeshete címre írtam február 13-án.

Milyen megőrző?Ki vigyáz? Blanka nem igen marad meg senkivel.

Gondolom a Bori műsora még nem esik bele az ingyenesbe mivel 4-kor lesz.
A Somát örülök , ha nem látom és nem hallom , nagyon nem bírom!

Még kigondolom , hogy belevágjunk e. A Bori véleményére viszont kíváncsi lennék.

Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
 


SZia, Kanga,

azt szinte sosem olvassa. Megírom neked az "igazi" címét.

Nem esik egybe az ingyenessel, igen. (De valószínűleg utána is ott lesz. Kép)

Gyerekmegőrző: Micimackó.

Csók, megyek ágybahullani.

Virág
 


Ha utána is lesz akkor lehet , hogy később mennék és akkor csimoták nélkül.
Végig ott leszel?
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
 


Én fél 7-nél előbb nem érek oda, csak akkor fogom tudni teljesen biztosra mondani, hogy ott lesz-e a 7 órás banzájon vagy sem. (Egerbe megyek beavatást tartani, 10 körül indul a buszom, úgyhogy el is húzom a csíkot összekészülni.)

Puszi. Kép

Virág
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet:

 

cron