Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Babanetes Lanyok, Anyukak!

Szerintetek termeszetes, hogy a kisgyermek szajara, nem az arcara adunk puszit?
Anyukam szerint ez nem jo szokas, inkabb az arcara adjunk puszit. De mar ugy megszokta kisfiunk is , hogy ha az arcara akarok adni puszit, akkor addig forditja a fejem, amig a szamra nem ad. Plane azert is, mert ferjemmel is ugy adunk puszit egymasnak, ha talalkozunk, vagy ha elvalunk egymastol. Amugy kisfiam majdnem 5 eves. Es csak meg annyit, hogy csaladunkban nem szokas ez a fajta pusziszkodas a gyerekek-felnottek kozott, de viszont ez igy alakult ki nalunk.
Szerintetek baj? Kellene rajta valtoztatni?
Szerintem igy sokkal bensosegesebb kapcsolatot tudok kialakitani a gyerekemmel. Lehet, hogy csak en gondolom igy?


Legyszi irjatok valami megnyugtatot!

Koszi

Minden jot Mindenkinek!


Renata
Rena
 


Szia Reni!
Nem baj. A kisgyereknek ez a természetes veletek szemben. Ha a nagyi máshova akarja, neki adja máshova. Ettõl nem lesz se testi, sem lelki baja. Az enyémeknek is természetes, nem kell rögtön Freud bácsira gondolni, aki mindent a szexualitásra vezetett vissza, félrevezetõen. Az a gyerek, aki az én testem része (volt), és én ma is annak érzem, tehát nem érzek szégyenlõsséget, tabut velük szemben. Természetesen máshogy adok puszit a páromnak, enek súlyát a gyerekek pontosan érzik. Néha elõfordul 5-7 éves korban, hogy amikor a kislányok az apukájukhoz akarnak férjhezmenni, a kisfiúk anyukájukat akarják feleségül venni, hogy érezhetõen máshogy játsszák ezt a szerepet, ezt a szülõnek éreznie, és hárítania kell, okosan, anélkül, hogy a gyerekben prüdéria, szégyen érzés alakulna ki.
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Kedves Rena!

Szerintem sem kell ebbõl kardinális kérdést csinálni. Idõnként én is a szájára adok a kicsimnek, de azt hiszem, ez természetes, hiszen végül is "szerelemgyerek" Kép Ettõl még biztos nem lesz semmiféle lelki zavara a gyereknek, úgyhogy nyugi Kép
Eryc@
 

 
 

Szia Renáta!
Ellentétben Zsomimamával én nem tartom természetesnek azt, hogy a felnõtt ember szájon csokolja, puszilja a gyerekét. a mi családunkban a bátyámék csinálják így a kislányukkal, hogy szájra adnak puszit és amikor találkozik a család a kislányuk mindig a kisfiam szájára akarja adni a puszit, de persze mindg szólok, hogy csak az arcára.
Én nem hiszem, hogy ez prüdéria, vagy tabu kérdése lenne, és azt sem hinném, hogy ettõl bensõségesebb egy szülõ gyerek kapcsolat.
Én imádom a kisfiam és õ is engem, sokat puszilgatom, az arcát orrát homlokát, de a szájára sosem adok.
Kata
Kata
 


Sziasztok!

Rena, én mindkét módon pusziszkodom a lányommal. Szerintem nem gond. Sõt, pl. az olaszoknál csak a szájra adnak puszit a szülõk, gyerekek.

Puszi hát nektek is:

Dia
Dia
 


Sziasztok!
Ez érdekes, nálunk is nemrég merült fel ez a probléma...
Eddig puszilgattam a lányomat, ahol értem Kép Ám egy alkalommal kijelentette (3 éves), hogy "csókolózzunk!" és elkezdte profi módon csókolni a számat és a következõ napokban is csak a számat volt hajlandó puszilgatni. Engem zavart a dolog, úgyhogy finoman áttereltem a pusziszkodást az arcra. (Maradtak még más puszilnivaló testrészek u.m.: pocak, nyak, kéz, talp) Persze az nem zavar, ha véletlenül sikerül a számra.
Ha ez az ellenérzés prüdéria. Vállalom Kép
Üdv.
Malacka
 
 


Ugye, mint írtam elõjön ez a "provokáció" a gyerekek réstérõl: csókolózzunk, mert lát ilyet ezrével. Én mindig elmagyaráztam nekik,hogy csak a szerelmesek csókolóznak, anyukák, apukák a gyerekeikkel nem. És a puszi azért teljesen más. Persze érdekesek a reakcióink is a gyerek számára: zavartság, terelés a témáról, mindig kíváncsiságot okoz.
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Sziasztok!!!!

Nálunk is teljesen természetes, hogy kislányunknak szájra adunk puszit. Régebben én is csodálkoztam, hogy miért ad a szülõ a gyermeke szájára puszit hiszen ez az intimitás jele, de mikor kislányom megszületett ez olyan természetes volt, ahogy Eric@a is írta tényleg szerelemgyerek!!!
Szerintem minden családban mások a szokások és mások a vélemények. Mindenki csinálja úgy ahogy neki teljesen természetes.
Üdv mindenkinek!!!
 
 


Sziasztok Lanyok!

Koszi a sok hozzaszolast, eltero velemenyeket, mindegyiken elgondolkodom, es ugy csinalom, ahogy Nekunk, a gyereknek a legjobb.

Koszi megint, es sok puszi Nektek is!

Renata
Renata
 


Sziasztok!
Nem sok újat tudok mondani. Katával értek egyet. Én is imádom a gyerekeimet, de a szájra puszi az apukájuk kiváltsága és ezzel õk is tisztában vannak. Mint ahogyan azzal is, hogy az apukájukkal akarok egy ágyban aludni és nem velük.
Pontosan ,ahogyan zsomimama is említette, "csókolózni" csak a szerelmesek szoktak. És én a férjembe vagyok az.
Természetesen mindenki maga dönt errõl, és a gyereknek az lesz a normális, ahogy az õ családjában szokták.
Mindenkinek jó puszilkodást kíván: Maci
Maci
 


Sziasztok!

Én sem vagyok a szájra puszit adás híve, bár ha kislányom (5 hónapos) arcát össze-vissza puszilgatom (játékunk egy részeként) és a szájára sikeredik egy-két cupp, abból természetesen nem csinálok kardinális kérdést.

Egyre viszont szerintem figyeljetek, ha a szájra adott puszi szokás nálatok: maradjon a családban. Csak azért jutott eszembe ez, mert nemrég voltak nálunk a barátnõmék, és amikor elköszöntünk tõlük, a kisebbik lánya (3 éves) nekünk, "idegeneknek" is a szájunkra adott puszival köszönt el. És erre én annyira nem voltam felkészülve, hogy nem is tudtam hirtelen kikerülni a dolgot. És természetesen nem is örültem neki, hiszen így egy óvodás kislány összes baciját átadom a én 5 hónapos kislányomnak.

Sziasztok: Laura
 
 


Sziasztok!

Én is azok közé tartozom, akik szerint nem helyes a szülõ gyerek kapcsolatban a szájra puszi. Nálunk a nagynéném nevelte így a gyerekeit, akik már felnõtt férfiak, családdal és még mindig az anyukat szájrapuszival üdvözlik. Nekem egy kicsit furcsa!
A férjem viszont elõszeretettel puszilgatja a fiam száját, de már kezdem leszoktatni.
Én például a sógoromék fiát (aki most 1,5 éves) nem puszilom meg, mert náluk is a szájrapuszi dívik, és az elsõ puszinál a gyerek nem értette miért az arcára akarok puszit adni, és nem a szájára. Úgyhogy félúton az arca és a szája közé esett a puszi. Azt a megoldást találtam ki, hogy egy puszit az ujjamra adok, amivel megérintem az orrocskáját. szerintem ez jó megoldás, bár kicsit távolságtartó...
Most ennyi jutott errõl eszembe.
 
 


Érdekes, az angoloknál is a szájrapuszi dívik...
Szerintem meg lehet érezni, mikor helyes a dolog s mikor nem? Ahhoz én ragaszkodnék, h. közvetlen családban maradjon a dolog. Kérdés, mikor, a gyerek hány éves korában kéne leszokni róla? mert egy 15 éves lányát már ne puszilgassa száján a szülõ talán?
Üdv
Nimaat
 
 


Haat, nekem sem az olasz sem az angol rokonaim, ismeroseim soha nem adtak meg szajra puszit. Pedig digok kozott eltem 9 evet. Csak a szuk csaladban fordult elo, de nalunk sokkal gyakrabban fordul elo a magyar reszen.
i
 


lemaradt a tobbi Kép
idike
 


Sziasztok!

Te jó ég, még sosem gondolkodtam ezen a témán. Én is a szájára szoktam adni puszit a kislányomnak (11hó). Valahogy oda olyan jól esik:-))
Hogy késöbb ez lesz majd neki a természetes? Hát ezen még nem gondolkodtam...
Nem biztos, hogy emiatt mindenkit igy akarna majd késöbb megpuszilni, hiszen a rokonok(pl.nagymamák)mind az arcára adnak. Igy késöbb talán az alakul ki, hogy családon belül szájra, mindenki mással arcra.

Imola
Imola
 


Sziasztok!

Nekem már nagyok a lányaim (10 és 12 évesek) és a mai napig egymás szájára adunk puszit. De CSAK én. Sem az édesapjuk (aki már nem velünk él), sem más a családból. Ezt (asszem) teljesen természetesnek veszik, nem is volt ebbõl soha semmi probléma, sem köztünk (tehát nem volt "kitérés" a puszi elõl), sem mással (ti. hogy más szájára akartak volna puszit adni). Sõt: õk is így "hajolnak" (vagyis hogy nem hajolnak), ha puszilkodunk.

Jovi

Kép
Kép
Kép
Kép
 
 


Sziasztok!

Nálunk az arcra és az orrhegyre adott puszi a divat.

Viszont, ha D. Morrisnak igaza van, a puszi eredetileg bizony a szájra járt. Abból az idõbõl származik, amikor konzerv bébiétel és turmixgép híján csócsált falattal választották el a csecsemõket. Ha meg nyûgösködött a baba, csak úgy tettek mintha etetnék - falat nélkül.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
 
 


borsts
Nekem egyszerûen csak a magyarázat tetszett :o)
Névtelen
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

cron