Karácsonyi to do lista 1. rész

Egy hónap múlva Karácsony! Engem pedig már naponta többször lever a víz (enyhe túlzással): „atyaég, mennyi teendőm van még!” Általában év közben is sok a feladat, elég sokszor érzem úgy, hogy versenyt futok az idővel, - bár gondolom, kisgyermekes anyukaként nem vagyok egyedül ezzel -, de itt az év végi hajrában van pár olyan plusz dolog, ami nem eget rengetően fontos és nélkülözhetetlen, de mindenképp meg szeretném valósítani. 

E célból – és bár lehet, hogy a lehetetlenre vállalkozom -, idén megpróbálom összegezni, valamint rangsorolni a teendőimet az ünnepek előtti pár hétre.

Azelőtt is igyekeztem megadni a módját az ünnepeknek: dekoráció, menü stb. terén. Most pedig, hogy van a háznál kettő darab kisfiú, ez a vágyam hatványozottabban előjött, szeretném, ha ők is éreznék azt a készülődést, várakozást, pezsgést, ami ebben az időszakban engem tölt el.

Rátesz egy lapáttal, hogy akárhányszor az interneten bóklászom, mindig elém kerül valami szuper ötlet - „de klassz, ezt meg kéne csinálni!”-, legyen ez egy saját készítésű dísz, tanács az ünnepi terítékhez, vagy hasznos tipp az ajándékok egyedi csomagolásához. Kezdem azt érezni, hogy egyre több és több teendőt állítok magam elé, egyre hosszabb a képzeletbeli listám, egyre magasabb a léc, amit meg kell ugranom és be kell lássam, ha nem szeretném, hogy az ünnepi előkészület egy eszement kapkodás és rohanás legyen számomra, akkor bizony elő kell vennem azt a listát és jól át kell néznem, hogy mi fér bele és mit kell már most az elején kihúzni.

Jelenleg itt tartok, ezek a „feltétlenül szükséges” tennivalók – nem napra pontos timinggal!

  1. Ünnepi hangulatba dekorálni a házat.

Minden évszak díszítő kellékeit külön dobozban tárolom, itt az ideje elővenni a téli csomagot. Idén már elég nagyok a fiúk ahhoz, hogy bevonjam őket ebbe a tevékenységbe.

Mikor? Lehet, hogy ezzel már egy kicsit megcsúsztam, de olyan szép enyhe őszünk volt, hogy nem találtam indokoltnak elővenni a hópelyheket és a fényfüzéreket. Mindenesetre megvan az első feladat a listám élén, még jó, hogy van segítségem, egyik délután, ovi után szerintem téli hangulatba varázsoljuk a házat.   

(A Mikulás már lesben áll, pontosabban csücsül, közben kukucskál, kinek hozhat ajándékot. Az angyalkák is már minden este felkapcsolják a fényfüzért, hogy a Mikulás sötétben is lássa, ki vacsorázik szépen, ki mossa a fogát egyedül, ki pakolja el a játékait és így tovább…)

  1. Ünnepi dekorációt készíteni.

Az őszi DIY foglalkozásnak nagy sikere volt Marcinál és Ádámnál (őszi dekoráció bejegyzésemben írtam erről), így nem kérdés, hogy nekiállunk a karácsonyi kiegészítőknek is! Főleg Marci partner ebben, hiszen ő már élvezi is, hogy van eredménye a keze munkájának. (Mondjuk a kicsi is boldogan nézett le a földre dobált tárgyak után…) Már elterveztem, minden adventre csinálunk valamit. Nagy időbeosztás ebben az esetben nem szükséges, mindenre van egy hetünk (huhh, de jól hangzik)!

Első alkalommal - habár megvan az adventi koszorúnk -, készítünk egyet a nappaliba is, egy tök egyszerűt találtam a neten, vettem 4 db kisüveges illatgyertyát (téli vanília illatú… nem érzek különbséget a nyárihoz képest…), és üvegfestékkel (filctollal) sorszámozzuk szépen: 1-2-3-4. Ez megy a kandallóra! Már el is készültünk vele, ilyen lett:

Második adventre üvegfestékkel készítünk cuki figurákat a gyerekszoba ablakára. Találtam egy nagyon szuper készletet, vannak hozzá sablonok, filctollszerű festékek, elég könnyűnek tűnik az elkészítésük.

Harmadik adventre narancsos-szegfűszeges mécsest (nem illatosítót!) fogunk csinálni. Neten bukkantam rá, lépésről lépésre mutatják a teendőt, szerintem megbirkózunk vele.

Negyedik advent… ezen a héten indul a családi manufaktúránk és gyártjuk a saját készítésű ajándékokat, főleg a családtagoknak készítünk majd meglepetést, de ezt csak utólag tudnám elmesélni, mert ők is olvassák ezeket a sorokat.

  1. Karácsonyi vásárba ellátogatni.

Minden évben bejárjuk a fővárosi Vörösmarty-téri vásárt. Tavaly csak Marcit vittük, idén már Ádám is élvezni fogja a csodás fényeket. Emlékszem, múlt évben Marcit a galambok kergetése kötötte le… Remélem, idén már „fentebb emeli a fejét” és megérinti kicsit őt is a hangulat.

Mikor? A nagy, utolsó pillanatos tömeget szeretnénk elkerülni, ezért valószínűleg már december elején kilátogatunk a vásárba, mindenképpen sötétedés után, amikor értelmet nyernek a fények.

  1. Mézeskalácsot sütni

Az egyik legjobb program a közös mézeskalács sütés! Tavaly Marci a sütemények díszítéséből vette ki a részét, Ádám emlékeim szerint jót aludt a finom mézes-fahéjas illatban. Idén már ez is másképp lesz, vettem vicces kiszúró formákat, amelyekkel ők is megalkothatják a saját mézeskalácsukat.

Mikor? Napokon belül elkezdjük, szerintem ebből több kör is lesz!

  1. Ajándékok megvásárlása, készítése

Mióta gyerekeink vannak, azóta az ajándékozás is szinte csak körülöttük forog. Az ő örömük, a miénk is, így a családdal és a barátokkal is megállapodtunk, hogy kölcsönösen kizárólag csak a cseppeknek készülünk csomaggal a fa alá.

Ezen a téren is nagy barátom a net, óriási internetes vásárló vagyok, imádom felkutatni a számunkra legmegfelelőbb termékeket, volt olyan nap, amikor 4 futárt vártam… Energiát valóban spórol az ember, az idő-takarékossággal nem igazán értek egyet, - mert bár tényleg élvezem és szórakoztat a böngészés -, de azért jócskán bele tud nyúlni a vásárlás az éjszakába. Kényelmesség szempontjából is kiváló a kanapén ülve, feltett lábbal való vásárlás, klassz, hogy nem kell kabátban cipekedni és pakkokkal megrakodva szlalomozni az embertömegben, ahol percenként vállaz le valaki. Szóval sok minden szól a netes shopping mellett, de azért az igazi bevásárlás hangulatát nem tudja hozni. A magam részéről kifejezetten élvezem a nyüzsgős légkört is, valahogy toleránsabb vagyok, hiszen ez idő tájt mindenki azért rohan, hogy a következő napokat békében, nyugalomban, csendesen, boldogan, szerettei körében töltse. Szeretem, hogy szikrázó fénybe borul minden, hogy mindenki örömet akar okozni a szeretteinek, mindenhol az örökzöld Christmas slágerek szólnak (jaj, tényleg, a karácsonyi cd-ket is elő kell készítenem - újabb teendő).

Nagyjából a lista felénél tartunk. Ezek azok a tennivalók, amelyek nem igényelnek különösebb előkészületet, időbeosztást. A java még hátra van! 

Krizsa Judit , 2015. december 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó