Vágó Piros:Választás előtt

"Áiesz-áiesz-áité…"- a francia imparfait ragozását valamikor az 5.-6. osztály tájékán tanultam a Rajk László Általános Iskola (ma Gárdonyi Géza Iskola) francia tanárnőjétől, Márta nénitől. Ezt és még sok minden mást. Amit ő tanított, az az alapom a franciában, mindennapi gyakorlás híján nagyjából ennyi maradt meg.

Most, hogy Zalán a másodikat kezdte, jött a kérdés újra: járassuk-e nyelvet tanulni, heti kétszer a 6. órában. Merészeltem a kérdést gyorsan rövidre zárni. Nem. Röviden: a gyereknek nagy mozgásigénye és két, nyelvérzékkel bíró szülője van. Akkor inkább rohangáljon, focizzon kedvére a 6. órában, minthogy az "I’am- Ich bin" tengelyen mozogjon. Egyrészt finomabb átmenetet szeretnék neki a gondtalan, játszós gyerekkorból a feladatokkal, elvárásokkal, teljesítménnyel teli felnőttkorba, másrészt nem gondolom, hogy annyit nyerne Zalán a nyelvórákkal, amennyi idejét, energiáját elvenné.

Tudom, hogy sokan már óvodát is úgy választanak, hogy ott van-e lehetőség angolra járatni a gyereket. Mi is bedőltünk a trendnek és még oviban beírattuk Zalánt egy évre angolra. Azóta keni-vágja a kutyát, a tigrist és a cápát angolul. Talán még a macska is menne. Miután ez volt az év végi eredmény, a következő évben már inkább síelni járattuk, annak volt látszata már abban az idényben. Biztos eltérőek a módszerek, a tanárok, de alapvetően az írni-olvasni nem tudó gyerekeknek leginkább a mondókák, gyakran használt szókapcsolatok, rövid dalocskák maradnak meg. Állítólag jót tesz a későbbi kiejtésnek a korai nyelvtanulás, én azonban úgy gondolom, vagy van valakinek füle ehhez és akkor hamar rááll a nyelv dallamára, vagy ha meggebed is "Münken" -nek ejti a német város nevét. Arról nem beszélve, hogy manapság elég csak a rádiót bekapcsolni, interneten böngészni és dőlnek ránk az idegen nyelvek, leginkább az angol.

Ha pedig annyira szerettük volna, hogy Zalán már ilyenkor szívjon magába valamilyen idegen nyelvet, akkor tagozatos vagy nemzetiségi iskolába írattuk volna. Heti ötször, 1-2 órában már van értelme nyelvet tanulni. És nem csak azt, hiszen a nyelvet kultúrával együtt érdemes tanulni, így pedig biztosan jut arra is idő. Normál menetben pedig elég, ha jövőre állunk neki, addig pedig a focisták neveivel gyakorlunk: Giroud, Thierry Henry, Rooney, Manuel Neuer... smiley

 

Vágó Piros , 2016. szeptember 20.
 
 
 
Címkék:  

bloggerek

posztok

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó