Hogyan szervezd a napod kisgyerek mellett?

A Nem ér mindent az anyaságra fogni című cikkemben megígértem, hogy azon édesanyák számára, akiknek nehézséget okoz a napjuk megszervezése és kézben tartása babájuk mellett, mutatok néhány megoldási lehetőséget.

Sőt, továbbmegyek, nem csak a saját megoldásaimat mutatom meg, hanem a Tiéteket, Babanetes édesanyák megoldásaiból is válogattam! :-) Merthogy az előző íráshoz sok hozzászólás érkezett, így van miből meríteni.

Ezzel a tapasztalat-megosztással az a célom, segítsek azon anyukáknak, akik úgy látják, hogy a gyermekük mellett néha lehetetlen küldetésnek tűnik az egyéb teendők- úgy mint főzés, háztartás vezetése, néhanapján kikapcsolódás – megszervezése.

Azt el kell mondjam még itt, a cikk elején, hogy ami az időgazdálkodást, időbeosztást illeti, szerintem kétféle kezdő anyuka létezik (és ez bizony a reakciókból is kiderült).

Az egyik, aki valóban nem tudja megszervezni a napját a kisbaba mellett, mert szokatlan számára az új helyzet, hirtelen a váltás, meg kell tanulnia, hogyan gondoskodjon a kicsiről, talán még a szülés után sem épült fel teljesen.

De ezek csak átmeneti nehézségek és azt gondolom, mihelyst testileg-lelkileg rendben lesz az anyuka és rutint szerez a kisgyerek ellátásában, sikeresen be tud állítani egy viszonylag kiszámítható napirendet, ahol a babával foglalkozás mellett minden fontos teendőre lesz ideje. Ha akarja.

Aztán ott van a másik típusú anyuka, aki szerintem azért úszik el, mert egyszerűen nem is akarja megoldani az új élethelyzetet és talán legjobb védekezés a támadás alapon (vagy ki tudja miért...) azokat kritizálja, akiknek valahogy mégiscsak sikerül ezt megoldaniuk. Talán épp azért támad, mert tükröt tartanak neki?

Azt is tudom, hiszen nekem is három gyermekem van, hogy tényleg vannak rosszul alvó kisbabák, anya közelségét extrém módon igénylő kisbabák, fogzó kisbabák és vannak olyan nehezítő körülmények, amelyek akár folyamatosan vagy visszatérően, de jelen vannak a kisgyerekes mindennapokban.

Ám mégis úgy gondolom, hogy ha valaki szeretne megoldást találni ezekre az élethelyzetekre, akkor az fog találni megoldást!

A coachingban, amivel foglalkozom az a hozzáállás visz előre, amely nem a problémákon rugózik.
Vagyis nem azon agyalunk, hogy mit miért nem tudunk megoldani, hanem a megoldást keressük, hogy hogyan lehetne mégis kivitelezni a nehézségek ellenére.

Éppen azért, már most szólok, hogy ez a cikk is – mint minden más cikkem itt a Babaneten- a megoldást kereső édesanyáknak szól!

Mire érdemes figyelni?

1. A hozzáállás a legfontosabb, ezt több anyuka is kiemelte:

„Nekem 4 gyermekem van. Nem aludtak délután, a 4. szinte éjjel sem....de nem volt kosz, mosatlan,vasalatlan,stb.  Meg lehet oldani, pedig a páromon kívül nem volt segítségem..”


„Hát pedig meg olyan is van, hogy 3 kisgyermek mellett dolgozik is az ember, tornázik is, házimunka is ok. Segítség nélkül. Szemlélet és hozzáállás kérdése az egész...”


„Az én hercegnőm 1 éves és napközben 20 percet alszik ! ;) És nálunk mindig rend van.... Mi mindent együtt csinálunk a kis hercegnőmmel, porszívózás, kőmosás stb. Úgy gondolom, hogy sokan rosszul osztják be az idejüket!”


Három gyermekes anyaként és anyacoachként úgy látom, hogy ez a fajta hozzáállás tud segíteni, mert ez visz előre!

Vagyis: ha szeretnéd megoldani, menni fog. Ha azon dolgozol, hogy keresd a megoldásokat, menni fog. :)

Igen, van olyan dolog, amit talán csak akkor fogsz tudni elvégezni, ha a baba alszik, és vannak olyan tevékenységek is, amiket a baba ébrenléte alatt is akár - ha nagyobb gyerkőcről van szó, akkor pedig már vele együtt is lehet végezni. Jó, ha kitapasztalod, leteszteled, hogy Te mit tudsz baba mellett és a baba alvásidejében megoldani. Ez egy jó alap.

2. Néhány gondolat a segítségről


Az alapfelállás általában az -  és a legtöbben ezt írtátok - hogy az anyuka egyedül van otthon napközben a babájával. És a hozzászólók zöme sem arról számol be, hogy valaki állandóan segíti, tehermentesíti őt.

Ugyanakkor többen megjegyeztétek, hogy valamennyi segítséget azért sikerül igénybe vennetek: van, akinek az apuka segít, mikor hazaér. Van akinél a nagyszülő. Van aki pl. a takarítási feladatokat egy cégnek, hogy több ideje legyen másra. És igen, vannak azok is, nem kevesen, akik tényleg egyedül kell, hogy boldoguljanak, segítség nélkül.

Ki így-ki úgy tudja megoldani a feladatokat. Érdemes azért mindenképpen feltérképzeni, hogy mik azok a dolgok, amiknél jó, ha valaki figyel a gyerkőcre és kitalálni, hogy pontosan ki miben tud segíteni a környezetünkben és főleg, hogy mikor. Mert lehet, hogy csak kérni kell, szervezni kell és azért mégis akad a közelben néhanapján legalább egy-egy pár segítő kéz.

Sok helyen az esti fürdetés pl. apuka feladata, amit általában a baba és apa is egyaránt élvez. Ez idő alatt pl. rendet lehet tenni a konyhában vacsora után, el lehet mosogatni.

Van, akinek az a segítség, hogy apuka elviszi babakocsival  (nagyobb korban játszótérre) a gyerkőcöt pl. hétvégén délelőtt egy órára, amíg az anyuka otthon nyugodtan port törölget, kiporszívóz vagy felteszi az ebédet főni.

3. Ugyanilyen fontos, a szervezésben a napi rutinok kialakítása


„Tény, ha napjában többször pakolsz, netán minden 2-3 tányért elmosol, akkor nap végére nem úszol a teendőkkel”

Sok kicsi sokra megy, mint tudjuk.

Ha napközben jártadban-keltedben elteszed az elől maradt dolgokat, ha próbálod egyszerűsíteni és ésszerűsíteni a napi teendőidet. Ha kell, listát írsz az elintézendő dolgokról. Minden olyan megoldás
szóba jöhet, ami Neked segít, hogy könnyebb legyen, egyszerűbb legyen. És ehhez fontos az a szemlélet is, ami a következő pontban jelenik meg.

4. Fogadd el azt is, hogy nem kell tökéleteset alkotnod otthon, hiszen most más áll az első helyen!


„Úgy voltam vele hogy most ő (a baba) a legfontosabb és nem is nagyon érdekelt a pakolás, takarítás..”

Tényleg senki nem várja el Tőled (és nem is várhatja el!), hogy hatfogásos menüt készíts baba mellett, vagy hogy abszolút rendet vágj a lakásban! Néha ez is egy félreértés lehet, hogy azt gondolod, hogy környezetet elvár tőled bizonyos dolgokat, de ha esetleg ez nyíltan tisztázzátok, kiderül, hogy talán ez nem is így van.

Fontos, hogy a családban mindenki előtt egyértelmű legyen, hogy mi az, amit tudsz vállalni, megoldani a baba mellett és miben van szükséged esetleg segítségre.

5. Törődj magaddal is!

Talán nem ezt a pontot kellene utolsónak hagyni... de most maradjon itt, hiszen nem ez a cikk fő témája, viszont van annyira fontos, hogy itt és most megemlítsem. Mert bár közhelyesen hangzik, de igaz: Te vagy a család motorja, ha Te rendben vagy, akkor a család is rendben lesz!

Ahhoz, hogy napi szinten helyt tudj állni az esetleges éjszakázások, nyűgösködés, később dackorszak kihívásai közepette is, kell, hogy legyen olyan saját időd, amikor Te is tudsz töltekezni.
Erre sincsenek tuti receptek, hiszen mindenkinek más az igénye: talán Te inkább egyedül lennél néha, talán egy barátnővel futnál össze.

Lehet neked az is elég, ha esténként egy kád meleg vízben elmerülsz, talán heti kétszer szeretnél eljutni sportolni. Itt is az a fontos, hogy tudd, mi az, ami igazán kikapcsol, ami téged tölt fel és szakítsd rá időt, hogy bírd az iramot.


A Babaneten hamarosan bemutatunk egy coaching folyamatot egy önként jelentkező édesanya példáján keresztül, ami által az érdeklődő olvasók is megismerhetik, hogy miben tud segíteni egy anyacoach például pont az időhiánnyal, időbeosztási nehézségekkel küzdő kisgyermekes édesanyának.

 

gyerekzsivaj anyacoaching során pedig személyre szabott megoldásokkal várom az édesanyákat.

dr. Domokos Katalin , 2016. szeptember 26.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2016 09 26. 15:55
Amikor már túl sokmindent kell csinálnom és nem látok ki a tennivalókból a rendi.hu t szoktam rendelni. Néha-néha levesz egy terhet a vállamról a takarító
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó