Mit csinál anyukád? Filmeket rajzol!

Shimmer és Shine a Nickelodeon nagysikerű animációs sorozatának iker-dzsinnjei, akik számtalan varázslatos kalandba keverednek ember barátjukkal. A sorozat alkotója, Farnaz Esnaashari-Charmatz saját gyermekei viselkedéséből merít inspirációt a tanulságos történetekhez, de perzsa gyökerei is felfedezhetők a különféle kultúrákat is ötvöző ”varázslatos” rajzfilmszériában.

Nickelodeon népszerű sorozatát a kétgyermekes édesanya saját tapasztalatai ihlették, hiszen első kézből látja, milyen fontos a gyerekeket kitartással és hajthatatlansággal felvértezni, hogy az akadályok ne térítsék le őket az útjukról. Az üzenetek tolmácsolása mellett az alkotónak az is fontos volt, hogy a Shimmer és Shine-ban szórakoztató formában jelenjen meg mindaz, amit a gyerekek kedvelnek: az élénk színek, a vicces popdalok és minden, ami csillog… A sorozatért Farnaz kisgyermekei első perctől rajonganak, ami nem is csoda, hiszen, ahogy az alkotó mondja: gyermekei abszolút hatással vannak a munkájára. „Nézem a fiamat, figyelem, mit talál viccesnek és megpróbálom ezt a fajta humort belevinni a sorozatba. Shimmer egyik jellegzetes mondata pedig olyasvalami, amit a lányom mondott egyszer: „A kedvenc színem a csillogó” – árulta el hozzátéve, hogy másik sorozata, a Nickelodeonon szintén látható Dóra, a felfedező is nagy kedvenc a családjában.

A környezetéből merített inspiráció mellett az sem meglepő, ha az alkotó saját magát is beleszövi a sorozatba. A perzsa gyökerekkel rendelkező, és többféle kultúráért is rajongó Farnaz az egyes nemzetek jellegzetességeit is ötvözi. A zene például nagyon indiai, a ruhák tekintetében a készítők azonban inkább a dzsinnek varázslatos világát vették alapul, mintsem valamelyik konkrét kultúrát. S bár a sorozatban perzsa és arab nevek is megjelennek, az alkotó elárulta, nem korlátozódnak kizárólag ezekre a nemzetekre: ha valami illeszkedik majd az egyes karakterekhez és a dzsinnek világához, akkor biztosan használni fogják. Céljuk az, hogy létrejöjjön egy szórakoztató új világ, amiben a nézőközönség jól érzi magát.

Babanet , 2016. április 27.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?