Mi történik, ha nem saját lakásba születik az első baba? (x)

Az első gyermek érkezése, illetve a várakozás időszaka alapvetően sok újdonsággal jár – ugyanakkor előfordul, hogy a körülmények még több kérdést teremtenek a leendő szülők számára. A család bővülése nem mindig saját lakásban, házban történik, ami egyáltalán nem baj, hiszen egy albérlet is jelenthet igazi otthont. Fontos, hogy ezzel kapcsolatban is felkészültek legyünk az új élethelyzetre. Nézzük, mire érdemes figyelni!

Egy gyermeket váró párnak nem mindig adódik lehetősége lakást vásárolni a kicsi érkezése előtt, hiszen az ingatlanárak magasak, illetve idő és türelem is szükséges ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk. Ráadásul nem is érdemes elsietni a saját otthon megvásárlását csak azért, mert babát várunk. A bérelt lakás is lehet megfelelő hely az első időszakban vagy tovább: csupán néhány fontos tényezőt kell szem előtt tartanunk. Az alábbi tanácsokkal magabiztosan vághatunk neki a család bővítésének bérelt otthonban is.

A biztonság

Amennyiben albérletben bővül a család, érdemes alaposan átnézni a szerződést, amelyet a főbérlővel kötöttünk. Ha pedig új lakásba költözünk, akkor már bizonyos feltételeket figyelembe véve fogalmazzuk meg a dokumentumot. Bár lehet, hogy a tulajdonos egyelőre nem tervezi az ingatlan eladását, bármikor történhet olyan esemény, ami miatt másként dönt. Ezért tanácsos a szerződésbe belefoglalni egy hosszabb felmondási időt, hiszen kisbabával költözni, valamint új helyet keresni bonyolultabb folyamat, mint kettesben.

A biztonsághoz pedig nemcsak a fix hely, de a bababarát kialakítás is hozzátartozik: bizonyosodjunk meg a megfelelő fizikai, higiéniai körülményekről – például páratartalom, penészedés elkerülése arról, hogy a lakás jól fűthető, szellőztethető, valamint biztonságos a terasz vagy az erkély. Gondoljuk át, működik-e elkövetkezendő életünk lift vagy tárolóhelyiség nélkül, elég csendes-e a környék éjjel, nem túl hangosak-e a szomszédok egy csecsemő nyugodt alvásához. Ezeknek a szempontoknak plusz egy fővel bővülve még nagyobb hangsúlyt kell kapniuk.

Gyakorlati praktikák

Az albérlet kiválasztása vagy a tényezők újragondolása során érdemes hosszú távra tervezni: tehát jó, ha sorra vesszük a környéken található gyermekorvosokat, megnézzük a rendelő távolságát, a leendő bölcsődéket és óvodákat. Attól, hogy albérletben élünk, tartózkodási helyként bejelentkezhetünk a lakásba, és ugyanúgy igénybe vehetjük az adott körzet szolgáltatásait, mint akik állandó lakcímmel rendelkeznek.

Az előzetes tájékozódás nem csupán a bürokrácia miatt fontos: sokkal könnyebben boldogulunk majd az első hetekben, hónapokban, ha ismerjük a környéket, valamint elkezdjük a kapcsolatépítést azokon a területeken, amelyeken gyermektelen párként eddig még nem mozogtunk otthonosan.

Egyeztetés a főbérlővel

Amennyiben albérletben élünk, és ott is szeretnénk maradni, mindenképpen jelezzük a főbérlőnek, hogy változás előtt állunk, hiszen bővül a család. Ha nem nyitott a növekvő létszám felé, akkor időben tudunk még új helyet keresni. Miután a főbérlő biztosított arról, hogy kisbabával is tovább bérelhetjük az ingatlant, egyeztessünk az esetleges változtatásokról.

Sok tulajdonos nyitott arra, hogy ha ezt-azt saját költségen átalakítunk – kifestünk falakat, elválasztunk tereket, vagy összenyitunk helyiségeket – és ezzel modernebbé, komfortosabbá tesszük a lakást, akkor a kiadásaink összegét levonja az albérleti díjból.

Gyűjtés a jövőre

A lakáshitel kalkulátorokat persze albérletben élve is érdemes folyamatosan használni, és szemmel tartani az esetleges új lehetőségeket. Ne aggódjunk, ha családként nem tudunk azonnal saját ingatlant vásárolni: az albérletben töltött idő lehetővé teszi, hogy tovább gyűjtsünk, illetve hogy akkora összeget tegyünk félre kezdőtőkeként, amelyből egy valóban megfelelő méretű és elhelyezkedésű ingatlant vásárolhatunk. A lakáshitel kalkulátorok segítségével pedig követhetjük annak alakulását, hogy a havi jövedelmünk, illetve az ingatlanárak függvényében, aktuálisan milyen kondíciókkal tudnánk továbblépni már három- vagy többfős családként.

Lassan járj, tovább érsz!

A családalapítás fontos mérföldkő az ember életében, mégsem kell sietve döntést hozni amiatt, mert az évtizedekkel ezelőtt releváns tapasztalatok alapján a babának saját lakásba kell érkeznie. Sokkal felszabadultabb a várakozás időszaka is, ha a mai világ feltételeihez, illetve lehetőségeihez alkalmazkodunk és rugalmasan kezeljük az otthonteremtés kérdését.

Bátran vállaljunk babát albérletben is, mégpedig úgy, hogy a fenti tényezőket alaposan átgondoljuk, valamint egyeztetjük. Ezek mellett pedig továbbra sem kell lemondani a saját ingatlan vásárlásáról – viszont teret kapunk a hosszú távú döntések megalapozására és átgondolására.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

2024. április 09.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?