#baba#anya

8 jó hely, ahova mindenképp menj el, ha Kiskőrösön jársz

Akár gyerekkel is!
Zubor ’IgenAnya’ Rozi ajánlója.

Egy kiskőrösi feleségeként magam is megtanultam és megtapasztaltam, hogy egyrészt bárhova megyünk, biztos, hogy mindenhol van egy kiskőrösi. (Tényleg, mi mindig találkozunk legalább egy földivel.) Másrészt pedig minden út Kiskőrösre vezet. Bizony. :) Gondoltam 14 év rendszeres Kiskőrösre látogatás után összegyűjtöm, melyek jelen pillanatban azok a helyek, ahova szerintem mindenképp érdemes ellátogatni, akár gyerekkel is, ha a városban jártok.

Szendrey Júlia szobor

Naná, hogy számomra ez az első, már csak azért is, mert köztudott, hogy pici országunkban igen kevés szobor állít emléket nőtársunknak. Még az olyan nőknek is, mint amilyen Szendrey Júlia, akit sokan még mindig Petőfi Sándor özvegyeként tartanak “csak” számon, pedig annál nagyobb dolgokat is tett le az asztalra, mint hogy feleségül ment egy költőhöz. Maga is műfordító volt, kevesen tudják, hogy Andersen meséket fordított, és rengeteg-rengeteg csodálatos verse is van, amelyek közül néhány még éltében megjelent. A legtöbb azonban csak az elmúlt néhány évtizedben látott napvilágot, amelyeket a jelen korunk irodalmi nagyjai is magasztalva dicsérnek. Szendrey Júliáról egyébként Mezőberényben, Keszthelyen, Koppenhágában is található szobor, valamint Erdődön egy dupla mellszobor Petőfi Sándorral, az esküvőjük emlékére.

Petőfi Múzeum és Szülőház + Petőfi Műfordítói Szoborpark

Akit érdekel az irodalom és/vagy a történelem, semmiképp ne hagyja ki a Petőfi Múzeumot és Szülőházat, ahol megismerheti a költő életét, munkásságát, és egyébként Szendrey Júliáról is nagyon sokat megtudhat. Ezen kívül a szülőházban az ágy is megtekinthető, melyben a költő született kétszáz évvel ezelőtt. A két épület között pedig a Petőfi Műfordítói Szoborpark található, ahol azoknak a művészeknek állítanak emléket, akik valaha Petőfi műveket fordítottak.

Úttörténeti Múzeum

Milyenek voltak az utak régen? Hogyan változtak meg azok nem csak külalakra, de az építési technikájuk is napjainkra – beleértve az utak mellett a hidakat is. És hogyan alakult át ennek hatására maga az utazás is? Ezt mutatja be az Úttörténeti Múzeum, amely még gyerekek számára is izgalmas program lehet.

János vitéz Látogatóközpont

És ha Petőfi Sándor, akkor János Vitéz! Erre reflektál tökéletesen a 2016-ban nyílt János Vitéz Látogatóközpont, amely azért nyílt, hogy közelebb hozza a látogatókhoz a költő egyik leghíresebb költeményének színtereit, alakjait és cselekményét. A multimédiás kiállítás egy labirintus-útvonalon, 14 interaktív termen keresztül vezet végig János vitéz történetén. A helyszín különböző utak mentén járható be, miközben a részvevők tablet segítségével oldhatnak meg szórakoztató, játékos feladatokat. Ezt gyakorlatilag csak gyerekkel ajánlom, bár picit nagyobb, legalább kisiskolás korú gyerekekkel. :)

Szlovák tájház

Ha kíváncsi vagy, hogy éltek régen a kiskőrösiek, mindenképp látogass el a Szlovák tájházba, amely a 19. századi helyi középparasztság életkörülményeit, kultúráját, tárgyi világát mutatja be. A tájház berendezése a több mint 300 éve itt élő emberek életmódjának, szokásainak és tárgykultúrájának lenyomata. Nagyon érdekes, szemet gyönyörködtető látvány és sok-sok érdekesség látható itt a környékről. Ne hagyd ki!

Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő

Nincs város igazi jó kis strand nélkül, a kiskőrösi fürdő azonban annak köszönhetően, hogy fedett, nem csak nyáron várja a látogatókat, hanem a hűvösebb hónapokban is. Igaz, a gyermekpancsoló miatt úszni még nem tudó gyerekekkel ilyenkor nem ajánlom, de egyébként mindenképp érdemes elmenni!

La’ Róna Bisztró és Borbár

Nincs (jó) ajánló (jó) étterem nélkül – mondaná a férjem. És igaza van! Bár új hely, ő azt mondta, mindenképp tegyem bele az ajánlóba Kiskőrös legújabb éttermét. A La’ Róna Bisztró és Borbár egy fantasztikus gasztroutazásra kalauzol el, ha szép környezetben szeretnétek jót enni (és inni), akkor mindenképp térjetek be ide.

Coffer

Igazi kávémániásként (és vállaltan függőként :D ) bárhova megyünk, először mindig azt nézem meg, hogy hol a legjobb a környéken a kávé. Kiskőrösön számomra egyértelműen a Cofferban, ahol keddtől vasárnapig, este hatig betérhetünk egy jó feketére (vagy én egy jó növényi tejes lattéra) a férjem egykori ovis társához, Edinához, aki a hely egyik tulajdonosa. Így az olyan fanatikusok, mint én, a vacsorához is ihatnak egy jó kávét. Pechemre a gyerekeim is imádnak oda járni, a vendégek számára ugyanis kártyák és társasjátékok is vannak, így legalább a vasárnap reggeli UNO csatámat az egyik legfinomabb kávé mellett fogyaszthatom el, amit valaha ittam. Így a vereséget is jobban viselem.

Ha kihagytam valamit, ne tartsátok magatokban! Ti milyen helyeket ajánlotok Kiskőrösön?

Zubor Rozi 'IgenAnya', 2023. szeptember 26.

Forrás: Fotók: A szerző sajátjai

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?