Reggeli, amivel beindíthatod a napod

Reggelizz úgy, mint egy király – tartja a régi mondás. Azt is sokat hallani, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nyilván mindettől függetlenül az egyéni preferenciák a legfontosabbak, de akiknek az életében ezek a közmondások fejeiken találták a szegeket, azoknak akad egy-két igazán íncsiklandozó ötletünk!

Tojás nélkül nem indulhat a nap?

Nagyon sokan vallják ezt a nézetet. Mindegy, hogy rántotta, főtt vagy tükörtojás, a lényeg, hogy ez a tápanyagokban dúskáló finomság nem hiányozhat a reggeliző asztalról. Az Euronics sütés-főzés kategóriájában többféle főzőlap is megtalálható, amelyek kitűnő alapként szolgálhatnak a tojásos remekek elkészítéséhez.

Aztán, ha valaki inkább a szendvicsezés mellett tenné le a voksát, akkor a szendvicssütőt nem baj, ha nem nélkülözi az életéből. Ezzel az egyszerű kis eszközzel mennyei toast készíthető, mégpedig frissen, zamatosan. Mehet bele sajt, paradicsom, felvágott, ki mit szeretne. A grillsütő egyébként szintén tökéletes erre a célra, olyannyira, hogy reggel pár perc alatt zöldség és hús is grillezhető. Ennek azért az előkészítés mindenképpen feltétele, de mondjuk előző este a hűtőbe bepakolhatóak a már megtisztított, fűszerezett alapanyagok. Ezekből tízórai és uzsonna is remekelhető igény szerint.

A grillrácson tortilla is pillanatok alatt pirítható, ami nagyszerű szendvicsalap, és gyakorlatilag tényleg akármivel megtölthető, ami szemnek és szájnak ingere. Ha nemcsak reggeli, hanem napközben elfogyasztott finomság is készül belőle, akkor taktikus ötlet kerülni a folyós szószokat, valamint az erőteljes hagymázást, illetve a határozottan romlékony „belevalókat”.

A sima, egyszerű rántotta sokak szerint a legjobb, ráadásul az tény, hogy majdnem mindent elbír. Hagymát, paprikát, paradicsomot, cukkinit, zöldborsót, egy kis szalonnát, vagy jó sok szalonnát, sajtot. Annak érdekében, hogy a kellően erőteljes reggeli ne okozhasson problémát megéri valamilyen kísérővel, azaz kenyérrel vagy nagyobb mennyiségű, rostban gazdag salátával fogyasztani.

 

Vajon melyik a leginkább tradicionális reggeli?

Nem a zabkása, annak ellenére sem, hogy napjainkban roppantul közkedvelt. Ami meglepő lehet, hogy a tojás nem egyeduralkodó ezen a területen. Rögtön lerántjuk a leplet: a hagyományos konyha elmaradhatatlan, faék egyszerűségű, ám nagyon finom reggeli fogása természetesen a pirítós. Úgyhogy jó, ha a kenyérpirító is folyton kézközelben várakozik. Mennyei csemege még melegen megkenni vajjal, vagy a bátrabbak zsírral is próbálkozhatnak. A végeredmény garantáltan ínycsiklandó! Ezen kívül a tojáskrém, halkrém is kitűnő választások, de ezeket ildomos már előző nap elkészíteni annak érdekében, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek.

Végül, de nem utolsó sorban az édesszájúaknak sincsen oka bánkódni. A pirítós elképesztően jó párost alkot a lekvárral, sőt még a nutellával is. Pláne, ha a pirítóba esetleg nem kenyér, hanem kalács kerül. Így még inkább feltehető az i-re a pont, és berúgható a nap motorja!

Egyetlen egy jó tanács ide a végére: még ha rohanósak is a reggelek, a legjobb legalább negyed órát szánni a nyugodt reggelizésre, egy kis teázásra, kávézásra, ez jót tesz az emésztésnek és a napkezdésnek is.

A cikk fizetett promóció (x)

x, 2023. szeptember 20.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?