Szex szülés után

Odafigyelés és tudatosság – hogy teremthetjük meg a szabad utat az ösztönöknek?

Egy jól működő párkapcsolat megteremtése és még inkább, a harmónia fenntartása hosszú távon sokak számára kihívást jelent. Olyan időszakok, mint a várandósság, vagy a gyermek születését követő néhány hónap, a legjobb kapcsolatot is próbára tehetik. Sokan abba a csapdába esnek, hogy elhitetik magukkal, semmi nem fog változni, minden ugyanúgy megy majd tovább, mint korábban. Majd a gyermek érkezését követően ülnek és várják, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba. Pedig fontos, hogy tudjuk: lesznek változások, és ha ezeket nem tanuljuk meg kezelni, az könnyen a kapcsolat rovására mehet.

A babavárás a legtöbb nő életében az egyik legcsodálatosabb időszak, ami rengeteg változást hoz nemcsak a kismama és az apuka életébe, de a párkapcsolatba is. Az aggódás már akkor elkezdődik, amikor a terhesség igazolódik: ilyenkor felmerül a kérdés, nem veszélyes-e az aktus a babára, biztonságos-e az orális szex, milyen pózokban lehet szeretkezni és meddig, milyen tünetek esetén kell orvoshoz fordulni? A szülést követő időszakban más jellegű problémák vetik fel a fejüket: a kimerültség, a szoptatás nehézségei, az új szerepek megtanulása, az idő- és energiahiány stb. Akkor is, ha a szülés komplikációmentes volt, az orvosok javaslata szerint hat hétig szükséges tartózkodni a nemi élettől. Ezt követően, ha a nőgyógyász a kontrollon mindent rendben talált, újra kezdődhet a nemi élet.

Az újrakezdés azonban nem mindig egyszerű: a hüvely regenerációja elhúzódhat, a mell túlérzékennyé válik a szoptatás következtében, megváltozik a nő teste, a szoptatás alatti időszakban a hormonális változások hatással lehetnek a libidóra, ahogy a kimerültség is. Fontos, hogy a pár képes legyen felismerni: változás történt az életükben, amihez alkalmazkodniuk kell és együtt megtalálniuk a megoldást a kihívásokra. Sokat segíthet a felvilágosítás: ha tudják, milyen nehézségek adódhatnak az első időszakban és nem félnek ezekkel szembenézni, akkor van esély arra, hogy a párkapcsolat továbbra is jól működjön, immár egy másik dimenzióban. A rendszer megváltozik, kiegészül egy gyermekkel, már nem csak ők ketten vannak. A női és férfi szerepek mellett megjelenik a szülői szerep, amit ilyenkor tanulnak. A különböző szerepeket ki könnyebben, ki nehezebben hangolja össze, de fontos, hogy mielőbb megteremtsék az egyensúlyt. A legtöbb probléma ugyanis abból adódik, hogy elfelejtik, milyenek voltak egymásnak korábban, mint nő és férfi, és csak anyaként-apaként funkcionálnak.

Különböző okok következtében mind a nőknél, mind a férfiaknál felléphet libidóhiány a gyermek megszületését követően (szoptatás, apás szülés hatása, megváltozott női test, kimerültség, stressz, szerepkonfliktusok). Ha a pár nem próbálja meg tudatosan visszahozni a szexuális együttléteket az életébe, hónapok, vagy akár évek telhetnek el úgy, hogy egyik vagy másik fél nem is gondol a szexre. A vágyak tartós kielégületlensége azonban alattomosan rombol: előbb-utóbb pszichés vagy testi tünetekben csapódik le, elidegeníti a feleket egymástól és ez kihatással lehet a kapcsolat többi területére is, mindennaposakká válhatnak a családi légkört rontó veszekedések, amik a hiányzó intimitást pótolják és tovább mélyítik a szexuális élet terén fellépő problémákat. A vágyhiány tartóssá válhat, évekbe telhet, mire újra megtalálják egymás mellett a helyüket férfiként és nőként, sokszor egyedül nem is sikerül. Szexuálterapeutaként pácienseim segítségére vagyok abban, hogy ezt a kihívásokkal teli időszakot könnyebben átvészeljék. Tanácsokkal, zavar esetén a megfelelő terápiával, otthoni feladatokkal, programokkal együtt teremtjük meg a feltételeit annak, hogy a szenvedély visszatérjen az életükbe. Fontosnak tartom, hogy az első kihívásokkal teli időszak után a pár képes legyen visszacsempészni az intimitást, a kettesben töltött órákat a baba mellett is. Lássák meg újra egymásban a nőt és a férfit, akibe a kapcsolatuk elején beleszerettek. Az anya és apa szerep pedig csak egy legyen a sok szerep közül, amely színesíti, és még vonzóbbá teszi a személyiségüket.

További információért forduljon hozzám bizalommal! 

Szabó Szilvia

Szexuálterapeuta és párkapcsolati tanácsadó

 

www.szaboszilvia.hu

+36 30 1900 865

Szabó Szilvia, 2016. május 18.

 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2016 05 20. 19:43
Hát ez jó kis reklám volt...
→ válasz erre
X
EZT MÁR OLVASTAD?