#baba#anya

Amit még mindig tudni akarsz a szexről

A jól megélt szexualitás az életünk minden területére pozitív hatással van: az önértékelésünkre, a párkapcsolatunkra, a gyermeknevelésre, az egészségünkre. De ha nem működik megfelelően, az is kihat ránk. Szabó Szilvia szexuálterapeutával beszélgettünk minderről.

Mennyire fontos az életünkben a szexualitás?

Nagyon: ha a szexuális élet, párkapcsolat nem működik jól, akkor az negatívan hathat az életünk többi szegmensére is. Olyan terület ez, ami mindent befolyásol: ha ilyen téren kiegyensúlyozottak vagyunk, az fel tud tölteni energiával az élet más területein is. Ha nincs rendben, akkor akadozhat nagyon sok minden, a munkától kezdve a gyereknevelésig, frusztráltak lehetünk, emiatt az emberi kapcsolataink sérülhetnek és még sorolhatnám.

Milyen problémák esetén tudsz leginkább segíteni?

Szexuálterapeutaként a legfőbb feladatom, hogy hozzásegítsem a hozzám forduló nőket és férfiakat ahhoz, hogy

  • társra találjanak,

  • párkapcsolatukat, szexuális életüket képesek legyenek harmonikusan működtetni,

  • a már felmerült szexuális és párkapcsolati nehézségeiket megoldják,

  • ha pedig menthetetlen, lelkileg minél egészségesebben zárják le kapcsolatukat.

Inkább nők vagy férfiak a pácienseid?

Mindkét nem, bár a férfiak nyitottabbak, és előbb kérnek segítséget. A nőknél többnyire a kapcsolatteremtés nehézségei merülnek fel, vagy előző kapcsolat lezárása miatt jönnek terápiára. A szexualitás tekintetében azt tapasztalom, hogy két véglet jellemző a hölgyekre. Az egyik, hogy orgazmussal, vággyal kapcsolatos problémáiknál sokszor ignorálják a problémát, halogatják a megoldást mindaddig, amíg az érzelmek, érintések, törődés megvannak. Gyakran a szülés utáni csökkent szexuális vágy, vagy megfakult, ellaposodott párkapcsolat esetén is a férfi, a férj a terápiák mozgatórugója, hiszen ő érzi leginkább az elhanyagoltságot, a nő megkapja a közelséget, szeretetet a gyermektől (is). Ugyanakkor egyre gyakoribb az is, hogy épp a nő az, aki kevesli a szexet. Mégis, az jellemző, hogy a férfiak előbb jelentkeznek, korai magömléses vagy merevedési zavarok esetén például. De nekik van igazuk, ezt kiemelném! A szexuális problémák, funkciózavarok megoldásában nagyon fontos az időfaktor! Időben kell lépni, hogy minél előbb bekövetkezzen a pozitív változás, és ne szaporodjanak a negatív élmények. Minél hosszabb idő telik el, minél erősebb az elhidegülés, annál több munkába kerül helyrehozni azt.

Mivel intim problémákkal fordulnak hozzád, gondolom, végtelen empátiával kell a pácienseid felé fordulnod. De talán ahhoz, hogy valaki tanácsot adjon másnak, ahhoz „megmondó” alkatnak iskell lennie. Te ilyen vagy?

Én azt vallom a terápiában, hogy nem megmondani kell a tutit, vagy az általunk, a terapeuta által jónak vélt megoldást a kezébe adni a páciensnek. A fontos az, hogy motiválni tudjuk a pácienst arra, hogy kilépjen az eddigi gondolkodási sémáiból, és el tudjon mozdulni a holtpontról. Hogy ő maga tudja megtalálni azt a megoldást, ami számára megfelelő, befogadható, optimális. Ha ez sikerül, elindulhat a változás az életében. Ha nem így dolgoznék, és én próbálnám a páciens kezébe adni a szerintem jó megoldásokat, akkor nem tennék többet, mint a barátok. Mert ők bizony kérve-kéretlenül rengeteg tanácsot osztogatnak, ami vagy bevált az ő életükben, vagy nem. De mindenkinek magának kell megtalálnia azt a módszert, ami számára hosszabb távon működőképes lesz, és aminek segítségével boldogulni tud az életben. Hiszen minden egyén, minden párkapcsolat más, nem lehet ugyanazt a megoldást ráhúzni, ami valahol esetleg működött.

Hogyan zajlik nálad egy beszélgetés? Díványon fekve mesél a páciens magáról?

A rendelőm mindenki előtt nyitva áll: akár egyedül, akár párban keres segítséget. Az elején egy beszélgetéssel kezdünk a páciens élettörténetéről és szexuális fejlődéséről, de nem a múltban időzünk, nem azt boncolgatjuk.. Persze látnom kell, hogy a jelenlegi állapotot milyen tényezők idézték elő és tartják fenn, de fontosabb az, hogy mi van az „itt és most”-ban: milyen negatív gondolatok élnek a páciensben, amelyek a negatív érzelmeket eredményezik, és hogy ezeket hogyan tudja korrigálni. Miután a pácienssel közösen meghatározzuk a célt, afelé megyünk együtt. Az egész terápia azon alapul, hogy a viselkedésünk megváltoztatható, átprogramozható.

A szexuális problémák esetében egy rövidebb terapeuta-páciens kapcsolatról van szó: általában 8-10 alkalom elegendő. Elindítunk egy közös munkát, egy változ(tat)ási folyamatot, amiben AKTÍVAN részt vesz a páciens is,sok-sok otthoni munkával, feladattal. Hiszem, hogy felelős felnőttekként a pácienseim tudják irányítani a saját életüket, csak néha kell egy kis löket, amit a terapeuta tud megadni, mint egy katalizátor. Én arra vagyok képes, hogy elmozdítsam őket a holtpontról, hogy utána jól működhessenek.

Csodálatra méltó, amit a pácienseim tesznek a párkapcsolatukért. Egyrészt fontos lépés az, hogy felismerik: nincs minden rendben, nem működik úgy, ahogy szeretnék és eljönnek hozzám. Másrészt tesznek érte,dolgoznak rajta nap mint nap, lelkesen csinálják a programot, amit kapnak. És ez csak így működik! Mint a házépítésben:nincs olyan állapot, hogy minden rendben van, minden tökéletesen működik. Folyamatosan kell egy kis karbantartás, kell egy kis felújítás, mert ha hagyod úgy, ahogy van, csak romlik az állapota.

Minden nap tenni kell valamit a párkapcsolatért.

 

A szerzőről

Szabó Szilvia, szexuálterapeuta

2001-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán olasz szakon, de a pszichológia mindig is érdekelte. Sokáig vezetőként dolgozott humán erőforrás szolgáltatásokat értékesítő cégeknél, mindennapi munkája során rengeteg emberrel állt kapcsolatban.Rendszeresen látta, milyen hatással van a munkahelyi stressz, a teljesítménykényszer az egyénre, a párkapcsolatára, így folyamatosan erősödött benne, hogy olyan hivatást tudjon magáénak, ahol az emberek érzelmeivel, motivációjával foglalkozhat, és segíthet is, ha az egyén elakad az életének egy bizonyos területén. Ezért végezte el a SOTE szexuálterapeuta képzését, és szerzett coach, párkapcsolati és válási mediátori képesítést.

 

e-mail: info@szaboszilvia.hu

weboldal: szaboszilvia.hu

telefon: +36 30 1900 865

 

 

 

Inzám Andrea, 2016. május 12.

 
 
 
Címkék:  

szex és anyaság

X
EZT MÁR OLVASTAD?