Sugárban hányt a kisbabájuk, mégsem hívtak hozzá orvost

Megkezdődött a szándékos emberöléssel vádolt oltásellenes házaspár tárgyalása. Hathetes fiuk halála miatt kell felelniük.

Péntek reggel megkezdődött a magyar oltásellenes mozgalom vezéralakja, L. Csaba és felesége L. Ada tárgyalása. A házaspárt szándékos emberöléssel vádolják: öt éve meghalt a hathetes kisifuk, a vád szerint azért, mert nem kapta meg a kötelező K-vitamint, és mert nem vitték időben orvoshoz, amikor sugárban hányni kezdett.

A Budapesti Környéki Törvényszék a pénteki első tárgyalási napon az apát és az anyát is meghallgatta, egyikük sem érzi magát bűnösnek.

A házaspárnak 3 gyermeke született. A tragédia a középső fiúval történt, a boncolási jegyzőkönyv szerint a K-vitamin hiánya okozta agyvérzés miatt halt meg. Endre 2012 novemberében legális otthonszüléssel jött a világra, azonban születése után nem kapta meg a kötelező és szükséges K-vitamin adagot. Ez a vitamin elsősorban azért fontos, hogy megakadályozza a vérzékenységet az újszülötteknél. Ha elmarad a beadása, súlyos esetben agyvérzéshez, gyomor- vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet a babáknál.

A szülők szerint se a bába, se a gyerekorvos részéről nem merült fel, hogy be kellene adni a gyermeknek a vitamint, ők pedig nem tudtak a fontosságáról.

Ennek ellent mond a bába és az orvos tanúvallomása, akik szerint az újszülöttgyógyász tájékoztatta őket a beadás fontosságáról. A később meghalt kisfiú és bátyja a másik születéskor beadandó vitamint, a D-vitamint sem kapta meg - az apa szerint azért, mert hiánycikk volt. Az Index azt írja, kisifú 3 hetes korában látta őt orvos születése után, akkor be is adta neki az elmaradt K-vitamin adagot.

Mi történt pontosan a kisfiúval?

A családnak 2012 decemberében otthonuk fűtési problémái miatt rokonoknál, ismerősöknél kellett átmenetileg laknia. Január 1-jén, egyik ismerősüknél rosszul lett a kisbaba: gyakran sírt, nem akart enni, 17 óra körül pedig elkezdett sugárban hányni. Vendéglátójuk orvost akart hívni a kicsihez, ám az anya nem orvost, hanem férjét hívta, hogy mit csináljanak. Valamivel fél 6 után L. Csaba azt mondta, nem vihetik orvoshoz a gyereket.

„Nem hiszem, hogy minden anya hívja az első hányásnál a mentőszolgálatot. Úgy tudom, hogy a hányás egy jel, de adni kell egy kis időt neki. Soha nem gondoltam volna, hogy ez a gyerek meg fog halni. Azt hittem, valami baj van a pocakjával” - idézi az Index az anya pénteki vallomását.

A baba összesen háromszor hányt, az anya szerint utolsónál már kevés vér is látszott a hányadékában. Ekkor már ő is legszívesebben orvost hívott volna, de nem tette, újra a férjét hívta, aki emlékei szerint 2 és fél óra múlva ért haza átmeneti lakhelyükre. 21:39-kor hívták ki az első mentőautót, ez körülbelül fél óra múlva érkezett a helyszínre, pár percre rá pedig az esetkocsi is odaért.

A vádirat szerint ekkor a szülők kifejezetten akadályozták a csecsemő ellátását, kiabáltak a mentő személyzetével, vádaskodtak, tiltakoztak a gyermek orvosi ellátása ellen, és az ellen, hogy mentővel vigyék kórházba a gyereket. A babával 23:24-kor értek be végül a mentők a SOTE I. sz. gyermekgyógyászati klinikájára, de a kórházi kezelés ellenére a kicsi 2013. január 8-án elhunyt.

A vádirat szerint a szülők mulasztása (K-vitamin) miatt lett vérzékeny és kapott agyvérzést a kisfiú, az anya szerint az orvosi ellátás közben az orvosok okoztak nála agyi vérzést, és az apa szerint is ez történt, ráadásul azért, hogy a csecsemő szerveit eladhassák a kórházi orvosokkal összejátszó szervkereskedők - írja az Index.

"Az egyetlen dolog, amit kértem, hogy ne a fején keresztül adjon neki infúziót, mert nyitva van a kutacsa, érzékeny a feje, nem jó azt nyomogatni. Ennek ellenére két fejvénáját szétrobbantotta a gyereknek" - idézi az Index L. Adát, aki korábbi vallomásában azt mondta, az is lehetett az ok, hogy a kátyus úton a mentőautó a kórházba menet zökkent egy nagyot, amitől a gyermek tarkója a hordágyba ütődött.

L. Csaba és felesége tárgyalását a nyilvánosság előtt folytatják le.

 

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu/blikk.hu

2018. január 13.
 
 
 
Címkék:  

színes világ

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?