"Te jó ég, terhes a feleségem!"

Apává válni nem egyszerű, az áldott állapot a kismamák mellett a férfiak számára is különleges időszak. Ilyenkor bizony apa is babát vár! Történések és feladatok a kilenc hónapban, apa szempontjából, lépésről lépésre.

1. Az első időben a babát váró nő gyakran levert, morgós, rosszkedvű. Jóval idegesebb, feszültebb a szokásosnál, de eleinte csak ő tudja, miért. Idő és jó sok türelem szükséges, mire a férj számára is kiderül: kisbabát vár a felesége!

2. A friss terhességek a kellemetlen testi tünetek miatt valóban terhesek tudnak lenni. Támogatás, figyelmesség, elnézés - a legelső hetek ezekről kell, hogy szóljanak.

3. Segíteni, segíteni, és még annál is többet segíteni! A várandósság első harmadában a nők végtelenül fáradtak. És még annál is fáradtabbak! A leendő apuka ilyenkor megteszi, amit tud, feleség-helyettesítővé válik a konyhában, a vásárlásban, a mosásban, a takarításban. A nagy gyerekkel való gyakori együttlétek, és apás órák hamar megteszik a hatásukat: az apa-gyerek kapcsolat minden eddiginél jobb lesz. Az, hogy apa egyre kimerültebb, most nem számít…

4. Lelkileg simogatni a nőt a testi helyett, vagy legalábbis mellett – erre jó ideig különösen oda kell figyelni! Mert ami most történik a kismamával, az igen ritkán adatik meg az életében, csoda és kínok egyszerre vannak jelen a mindennapjaiban. Olyan sok mindent kell egyszerre átgondolnia, hogy ez – a testi változásokon felül – önmagában is megterhelő. Igazi érzelmi hullámvasút ez az időszak a leendő anyuka számára.

5. Beszélgetés, séta, közös teázások. A nyugalmas együttlétek alatt jó, ha alkalom adódik arra, hogy apa is megossza a babával kapcsolatos érzéseit.

6. Dicsérni az anyukát, amennyit csak lehet, mert ilyenkor bizony nemcsak a munkájával és a jövőjével kapcsolatban bizonytalan, hanem a külsejével is elégedetlen, még a szokásosnál is jobban. Biztatni kell, hogy ő lesz a világ legjobb anyukája!

 

A cikk teljes terjedelmében a csalad.hu oldalán olvasható.

2020. október 02.
 
 
 
Címkék:  

színes világ

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó