#baba#anya

Tuti tippek: minden, amit a babaruhák mosásáról tudni kell

A várandós kismamák nagy izgalommal készülnek az újszülött fogadására. Ahogy közeledik a szülés várható időpontja, egyre nagyobb lelkesedéssel igyekeznek beszerezni a csecsemő első ruhadarabjait. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ezeket a ruhácskákat, takarókat, pelenkákat hogyan kell mosni, milyen technikák léteznek, amelyek allergénmentesek és kíméletesek a baba bőréhez és a ruha anyagához egyaránt.

 

Mivel az ekcémás, érzékeny bőrű gyermekek száma évről évre nő, a szülőknek fontos odafigyelniük, hogy minél több olyan dolgot ki lehessen zárni, ami allergiát okozhat gyermekeiknek.

 

A babaruhák első mosása

Felmerülhet a kérdés, hogy a vásárlás után, ki kell-e mosni a ruhákat, mielőtt ráadjuk azokat a babára. Tutti Anna, a Lovela védőnője szerint, minden ruhát, a beszerzés után érdemes kimosni és vasalni, még mielőtt a szekrénybe kerül, mert így a rajtuk található összes baktérium elpusztul.

Miben más a csecsemők ruhaneműinek mosása?

„Egy újszülött baba bőre nagyon érzékeny a környezet hatásaira, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mosószerrel mossuk a csecsemő ruháit” – hívja fel a figyelmet Tutti.

A védőnő hozzáteszi: „ahogy a felnőttek ruháit is érdemes szétválasztani szín szerint, ugyanez a helyzet a babaruhák esetében. A fehér darabokat külön kell mosni a színesektől, hogy ne fogják össze egymást, ha egy-egy élénkebb ruhácska az első pár mosásnál engedné a színét.

Az első időkben (kb. 1 éves korig) érdemes a babaruhákat külön mosni, főleg, ha ekcémára hajlamos bőre van a picinek.

Fontos még megemlíteni, hogy ajánlatos az egész családnak ugyanazzal a mosószerrel mosni a ruháit, mint a babának, mivel a mosógépben benne maradnak a sima mosószer maradványai, amelyek ezáltal  ugyanúgy bekerülhetnek a baba ruháiba”

Miért kezeljük másképp az újszülöttek és csecsemők ruháit?

„A babák bőre még elég vékony, fejletlenebb és nem képes olyan fokú védelemre, mint a felnőtteké” – hívja fel a figyelmet Tutti Anna. A védőnő szerint, épp ezért, a bababőr sokkal hajlamosabb irritációra és allergiás reakciókra is.   Az átlagos mosószerek és öblítők olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek irritálhatják a csecsemők érzékeny bőrét. Tutti szerint a legcélszerűbb megoldás a megelőzés, olyan mosószert kell választani, ami nem tartalmaz semmiféle allergén anyagot. Tehát adott esetben érdemes hipoallergén terméket választani, nem csak mosószer, de öblítő esetében is

A mosás és a szárítás hőfoka

A ruhák megkímélése és a kisebb környezetterhelés miatt, általában a 40 fok az ajánlott mosási hőmérséklet. Emellett a szárítógépet is javasolt alacsonyabb hőfokra állítani.

Kell-e vasalni a babaruhákat?

Tutti erről így vélekedik: „Úgy gondolom, ezt is mindenki maga dönti el, hogy szeretné-e vasalni a pici ruháit, kinek mi fér bele, ki mihez szokott, nincs rá kötelezően előírt szabály.

Tapasztalataim szerint, az anyák általában a csecsemők 4-5 hónapos koráig szokták vasalni a gyermekük ruhaneműit. A vasalás egyébként extra fertőtlenítést nyújt a ruhák számára, ezért szokták eleinte ajánlani.

Hogyan tisztítsuk ki a foltokat?

Gyakran előfordulhatnak makacs foltok – büfizés, bukás, pelenkás baleset stb. Ilyenkor mindenképp helyi tisztítás javasolt, a klóros fehérítők használata kerülendő, mert egyrészt kifakíthatja a ruhát, másrészt a klór igen agresszív vegyszer.

Milyen mosószert és öblítőt használjunk?

Bármilyen mosószer megfelelő lehet, de léteznek speciálisan a bababőrt kímélő mosószerek is. Ezek hipoallergének, így kevésbé valószínű, hogy irritálni fogják a kicsi érzékeny bőrét. Ha lehet, mosópor helyett gél állagú terméket használjunk, ez könnyebben oldódik és jobban is öblíthető a ruhából, amelyben így nem maradnak mosószer szemcsék – véli Tutti. Vannak olyan mosógépek, amelyekben kifejezetten a babaruhák mosásához való program is van, ezek bővebb vízben öblítenek, mint más programok. Ennek használatával még biztosabbak lehetünk benne, hogy nem marad a ruhákban mosószermaradvány.

 

 

A cikk fizetett promóció (x)

2023. június 22.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?