Hogy leszünk (elég) jó anyák? 1.

Sok nő fejében él egy kép arról, milyen anya is szeretne majd lenni. Az, hogy ezen fantáziál és elképzelései vannak, már része az anyává válás folyamatának. Az anyává válás pillanata nem úgy történik, hogy kedd hajnalban, amikor megszületett és kezemben tartom a kisfiam,hirtelen anya lettem. Fizikálisan igen, de lelkileg, érzelmileg millió összetevője létezik az anyaságnak és az anyává válásnak. Fontos megjegyezni, hogy nincs egyetlen és tökéletes út, ahhoz, hogyan kell anyává válni. Sok nő aggódik, ha a terhesség első szakaszában még nem önti el őt az anyai érzés és nem csak a babára gondol éjjel-nappal, akkor ő rossz anya lesz. Minden nőnek picit más az útja a saját anyaságának megtalálásához, hiszen az addigi élettörténetük is jórészt eltérő.

Néhány kérdés/szempont, amit érdemes megválaszolnunk ahhoz, hogy jobban megértsük magunkat az anyaság témakörében:

  • Saját anyánk mintái, amit tőle hozunk akár női, akár anyai szerepek
  • Saját anyánkkal való viszony
  • Van-e bennünk hiányérzet az életünkkel kapcsolatban?
  • Mennyire szeretjük jelenlegi életünket?
  • Milyen a párkapcsolatunk?
  • Milyen a testünkkel a viszony?
  • mennyire vagyunk képesek felelősséget vállalni?
  • Terveztük a babát?
  • Milyen élmény volt a terhesség megélése?
  • Milyen saját magunkkal a viszonyunk?

Az anyaság mindenféle szempontból kitüntetett szerep egy nő életében és minden ember életében rendkívül meghatározó milyen az édesanyja. Azonban, az, ha valaki még 30 évesen is kérdéseket fogalmaz meg magának ezzel kapcsolatban és azt érzi, hogy várnia szükséges míg belevág az anyaságba nem jelenti azt, hogy rossz anya lesz.

Ha röviden kéne megfogalmazni mi is a fontos, ahhoz hogy elég jó anyák legyünk az az lenne, hogy legyünk őszinték magunkhoz és merjük felvállalni, ha valamitől félünk. Egyszóval (két szóval): legyünk önazonosak. Jó, ha képesek vagyunk megosztani párunkkal mit érzünk, mitől tartunk, hiszen ketten leszünk szülők, ketten vállalunk felelősséget is.

Nincs aranyszabály a terhesség alatt sem arra vonatkozóan mi a jó, mi a rossz, bizonyos keretek között sok dolog lehet megengedett. Természetesen, ha egy nő végig szorongja a várandósságát és nem vágyik az anyaságra azzal mindenképpen érdemes foglalkozni. Hiszen az se neki se a babának nem tesz jót.

Winnicott egy neves pszichoanalitikus szerint, eleve nem létezik jó anya, vagy tökéletes anya. Az Ő nevéhez fűződik az “elég jó anya” (“good enough mother”) kifejezés. Az elég-jó-anya nem egy tökéletes gondozó, hanem sokkal inkább olyan valaki, aki aktívan képes alkalmazkodni csecsemője szükségleteihez, majd ezt a csecsemő igényeinek megfelelően képes fokozatosan csökkenteni. Nincs két egyforma anyai gondoskodás, mert nincs két egyforma csecsemő.: Az az optimális, ha az anyai gondoskodás alkalmazkodik a gyermekhez.

 

kuranzsuzsa@empatika.net

www.empatika.net 

Sári-Kurán Zsuzsa , 2017. február 27.
 
 
 
Címkék:  

anyaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó