Így csikarj ki magadnak énidőt akkor is, ha babával vagy otthon! – 6 tipp

# Amíg játszotok, vagy eteted, tegyél fel egy maszkot

Persze ne valami ijesztő színűt, lehetőleg átlátszó legyen! A hosszúra nyúló napoktól, az esetleges kialvatlanságtól még nyúzottabb lehet a bőröd, szóval ne teketóriázz, dobj fel egy széptő maszkot, amikor csak tudsz. 10-15 perc alatt hidratáltabb lesz a bőröd és igazából időt sem vettél el a gyerektől, hiszen közben is tudtál vele foglalkozni. Lemosni úgyis csak fél perc.

arcpakolás nőknek, anyáknak

# Csak 30 perc! - kellj fel előbb!

Tudjuk, nem könnyű mondani, hogy az amúgy is igen hektikus alvási idődet most még 30 perccel rövidítsd meg. A helyzet viszont az, hogy fél óra nem a világ, - főleg, ha az összes eddigi átvirrasztott éjszakát vesszük alapul-, arra viszont épp elég, hogy némileg kiegyensúlyozottabban indíthasd a napot. Ha mondjuk 7-kor kel a kicsi, kelj fel fél órával korábban, főzz magadnak kávét, vagy teát, vegyél elő egy magazint, vagy könyvet, szörfölj a neten, amíg elszürcsölöd. Ez segíthet fokozatosan felébredned, mire ismét „szolgálatba” kel majd állnod.

# Elő a kedvenc zenéiddel!

Valószínű, hogy amúgy is egész nap dalolászol a babának, miért is ne tehetnéd fel néha a kedvenc slágereidet halkan duruzsolni és közben azokat dúdolni a picinek? A változatosság tényleg gyönyörködtet: az ismerős dallamok felpörgethetnek, boldogsággal tölthetnek el, így babázás közben teszel valamit a saját jólétedért is.

# Gyerünk a szabadba ki!

Télen is mínusz 5 fok beálltáig javasolják a védőnők, gyerekorvosok, hogy legalább napi fél órát, órát töltsön friss levegőn a kisbaba. Ha tényleg csípős az idő, bugyoláld be valamivel jobban őt is és magadat is és menjetek el sétálni! Told el a babakocsit az első újságosbódéig, vegyél magadnak egy neked tetsző magazint és huppanj le egy padra a közeli parkban! (Takarót vinni magadnak is érdemes a felfázás elkerülése végett – és amúgy is befér a babakocsiba.)  Amíg a kicsi alszik, te olvasol, felfrissíted kicsit az ismereteidet az aktuális hírekről, divatról, vagy bármiről, ami érdekel. Jól fog esni egy kis szellemi táplálék.

# Színezd ki!

Ha épp a játszószőnyegen hancúrozik a kicsi, vagy a kis totyogóst már le tudod ültetni magad mellé, vedd elő a felnőtt színezőt! Sok színes ceruza, vagy filc, változatos formák: a nagyobb gyerekeknek biztosan tetszeni fognak. Lehet, hogy csak napi 10-15 percet tudsz színezni megszakítások nélkül, de egészen biztos, hogy pihentető, kikapcsoló élmény lesz számodra.

# Hagyd egyedül is játszani!

A gyerekeknek szükségük van önálló játékra is, amikor nem ülünk mellettük minden áldott percben, kommentálva, hogy mi történik. Ez egyrészt hosszútávon nekik is jó, hogy megtanulnak egyedül kikapcsolódni, unatkozni és kreativitásukkal újra megtölteni az esetleges unalmas perceket, másrészt pedig neked is fontos, hogy megfelelő távolságból a gyereket szemmel tartva tudd egy kicsit a saját dolgaidat intézni. Süss egy sütit, olvass egy könyvet, vagy manikűrözz! Csinálj bármit, ami jól esik és ami belefér, amíg a kicsi elmélyül a játékban!

 

B.F. , 2019. február 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?