Így rakok rendet mióta anya lettem – 3 hasznos trükk

Nem nagyon ismerek olyan anyukát, aki szinte ujjong a takarítás, vagy a rendrakás lehetőségéért. Főleg, hogy a gyerekek érkezésével mindent kicsit át kell gondolni, rendezni a lakásban, így az addigi rend koncepciója meglehetősen felborul, mondhatni meg is szűnik. Bevallom, egy darabig én is küzdöttem, hogy fenntartsam az addig megszokott tisztaság és rend látszatát az otthonunkban, de eljött egy pont, amikor ráébredtem, hogy kár a gőzért: ugyanolyan már úgysem lesz, változtatni kell.

 

Ez egész pontosan a védőnőnk egyik látogatásakor tudatosult bennem, amikor a nappalinkra pillantva megjegyezte: „na ezt imádom! végre látszik, hogy itt zajlik az élet!” Hirtelen szabadkozni kezdtem, hogy még csak most próbálom lecserélni a téli dekorációkat a kora tavasziakra és hogy kicsit valóban elöntött minket a kupi, mire elkezdett kuncogni és azt mondta:

Engedd el! Nálatok eddig még a légy is seggre ült! Nem kell mindennek tökéletesen, élére állítva lennie. Az olyan műbalhé amúgy is!”

Egészen frissítően hatottak rám a szavai, ugyanis még aznap elhatároztam, hogy változtatok a takarítás-rendrakás rutinomon, megpróbálom jóval egyszerűbbé tenni azt. Már jó ideje az új rendszerhez tartom magamat és egész jól működik, így azt gondoltam, megosztom veletek is ezt a roppant egyszerű 3 trükköt.

1)) Két napig, munkamegosztással

Azelőtt, hogy gyerekeim születtek, mindig gyorsan és tökéletesen le akartam tudni a takarítást, így egy nap alatt, - rendszerint hétvégén-, abszolváltam a dolgot, reggeltől estig. Baromi fárasztó is volt mit ne mondjak, és végülis így is csak 1 hétig tartott ki az állapot. Most azonban írtam egy listát a teendőkről és megkértem a férjem, hogy jelölje be rajta azokat, amikben esetleg tudna segíteni. Így ő vállalta be a porszívózást, a hulladékok mindennemű kezelését, és az egyik fürdőszoba tisztán tartását, nekem pedig a felmosás, törölgetés és a másik fürdőszoba maradt. A takarítás rendszerint így zajlik: egyik hétköznap délután megkezdi ő a tevékenységét a porszívózással, estig végez is, amíg én a gyerkőcöket intézem. Másnap pedig én fejezem be a felmosás, portörlés, nagy fürdő takarítással, akkor pedig övé a két gyerek. Nálunk ez bevált, jól esik, hogy nem mindent én csinálok és kevésbé is fárasztó, vagy unalmas a dolog.

2)) Szelektált pakolás

Kategorizáltam szinte mindent, amit a fiókokban, szekrényekben csak lehetett. Nincs semmi semmivel összeömlesztve, így például nem keverednek a ruháink sem, - egyszerre csak egy valaki cuccait mosom és vasalom ki és már megy is a szekrényébe. A játékok helyét felcímkéztem piktogramokkal a tartókon, dobozokon, így már a gyerekeket is arra szoktatom, hogy mindent csak a saját helyére tegyenek vissza. Ennek megfelelően szerencsére nem is sokszor hangzik el az „anya nem láttad a...?” kezdetű mondat.

3)) Ömlesztve tárolás

A nagy tömegével előforduló játékokat és az apróbb példányokat semmiképp sem polcokon, vagy a szekrénybe önmagukban betéve tartjuk. Nagy mintás zsákokat és óriás dobozokat vettem hozzájuk, hogy amikor eluralkodik a kupi a gyerekszobában és eljön az elpakolás ideje, akkor ne kelljen élére állítva egyesével és ennek megfelelően roppant lassan elpakolniuk a csemetéimnek, hanem az egy azon zsákba, vagy dobozba tartozó játékokat, elég, ha bedobálják, beborítják azokba.

Ez pedig szerencsére egy igen gyors rendrakást eredményez, a szobájuk csak ideig-óráig tűnik csatatérnek, utána minden a helyére kerül és még jól is mutatnak egymás mellett a gigantikus méretű tárolóedények, zsákok.

Ha nektek is vannak trükkjeitek a hatékonyabb rendrakásra, feltétlenül osszátok meg velünk kommentben!

B.F. , 2019. január 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?