Nehéznek éled meg az anyaságot? 4 tippünk van, ami biztosan segíthet!

Egy kisbabás anyuka olvasónk írta meg felháborodva véleményét arról, hogy nem érti, miért éli meg sok nő az anyaságot mártíromságnak. Pszichológus szakértőnket is felkerestük a problémával, aki elmagyarázza, mit tehetünk, ha nehéznek éljük meg az anyaságot.
 

Meglehetősen felháborodott levelet kaptunk egy édesanya olvasónktól, aki arról panaszkodik, hogy a médiából áradó sok negatív véleménycikkek helyett szívesebben olvasna pozitív, az édesanyákat megerősítő és bátorító, mintsem az állandó bűntudatot keltő szakértői írásokat. Tény, hogy a klikkvadász média garmadával árasztja a negatív címekkel jobban csengő, ’mit rontunk el állandóan’ - frázisú gyermeknevelési, életvezetési írásokat.

 Az anyuka felcsattanásán mélyen elgondolkodtunk, és többé-kevésbé jogosnak véltük a szerkesztőségünkbe küldött levelét, ezért úgy gondoltuk, hogy teret adunk a véleményének, és megosztjuk azt a nyilvánossággal. Így szólt Erika nevű olvasónk üzenete:

„A sok negatív poszt után jó lenne már végre valami pozitivat is olvasni, és örülnék, ha már vége lenne ennek az állandó nyafogásnak, az „anya egy mártír, aki kávézni sem tud” – című végtelen panaszáradatnak. Inkább arra kellene koncentrálni, hogy miként lehet anyaként kiteljesedni, hogyan tud egy anyuka kávézni, fürödni, jól lakni. Hát, én anya vagyok, és éppen most áztam fél órát a kádban, ahogyan minden reggel teszem. A gyerek pedig mellettem szunyókált a babahordozóban. Kávézni is tudok mellette, sőt, enni is eszem rendesen. És nem azért, mert én egy ’hűdeszuper anya’ vagyok, hanem mert a mártírkodást nem tartom normális dolognak. Ha valaki nem tudja lerakni a kisbabáját 120 másodpercre, hogy elmenjen vécére, akkor valamit szörnyen rosszul csinál. Örömmel venném, ha olyan cikkeket olvashatnék, ami arról szól, hogy hogyan csinálhatunk valamit jobban (…)”

Édesanya olvasónk véleményével Pongrácz Dóra pszichológus szakértőnkhöz fordultunk, aki, ha nem is teszi fel a pontot az „i”-re, de közelebb visz bennünket annak a megoldásához, hogy hogyan lehet kisbaba, kisgyerek mellett lelki ismeretfurdalás nélkül kávézni, fürödni, jóllakni. A civilben öt gyermeket nevelő anya-magzat kapcsolatanalitikus, illetve család- és párkapcsolati terapeuta szakember még azt is elárulja, hogy valóban normális dolog-e a mártiromkodás.

Mit tegyünk, ha az anyaságot túlzottan nehéznek érezzük?
- Ha a szülőséget nehézségként éljük meg, fontos, hogy tudatosítsuk a problémát: nem velünk van baj. A szülőség egy folyamat, ami megtanulható. A szülőséggel járó sok új feladatot minden szülő másképpen éli meg. Nagyon sok tényező befolyásolja, hogyan éljük meg a szülői szerepünket: milyen volt az édesanyánk, édesapánk, milyen volt a saját szüleinkkel való kapcsolatunk, milyen családi mintákat hoztunk magunkkal, milyen a kisbaba habitusa, milyen a mi temperamentumunk, miként tudunk a gyermekünk édesapjára, mint támaszra tekinteni, van-e segítségünk a mindennapokban – mondja Pongrácz Dóra pszichológus.

- Újdonsült édesanyaként megtanuljuk, hogy egy nap 24 órából áll, napközben is folyamatosan a baba igényeivel foglalkozunk és tanuljuk a szülőséget. Képesek vagyunk éjszaka is érzékelni, hogy mi van a babával. Alvás közben is a figyelmünk egy része a baba felé irányul. Ez a folyamatos figyelem és ráhangolódás nagyon sok energiát igényel, ami természetes, hogy kifárasztja az anyákat – magyarázza a szakember.

Így légy boldog és kiegyensúlyozott anya – 4 tipp a pszichológustól

 1. Ne akarj tökéletes lenni
  Nem kell a háztartásban mindennek ragyognia, nem kell mindennek a helyén lennie. Ez nem az az időszak. A baba számára sokkal fontosabb, hogy a kapcsolatot megélhesse. A prioritás: gyerekkel együtt töltött idő, saját idő, minden egyéb. De a párkapcsolatot se hanyagoljuk el!
   
 2. Próbáld megtalálni az egyensúlyt
  Sokak számára a nagyon megfeszített időrend és keret ad biztonságot, mert ez az ő életében nem volt meg, amikor kicsi volt. Egy-két dolgot engedjünk el, amíg meg nem találjuk a megfelelő egyensúlyt. Ha a baba végre alszik, akkor fontosabb lehet leülni 10 percre meginni egy kávét, mint kitakarítani a lakást. Meg kell tudjuk élni önmagunkat is, nem csak a feladatokat.
   
 3. Keress társakat
  Sokat tud az is segíteni, ha valaki más anyukával is kapcsolatot tart, és tud beszélni az aktuális nehézségeiről, bizonyos feladatokat meg tudnak osztani. Menjünk ki a házból, és csináljunk programokat a babával közösen. Ez nagyban csökkentheti a feszültségeket. Ugyanígy a neten lévő fórumok lehetőséget biztosítanak az anyukáknak a nehézségek feloldására. Attól, hogy ki tudják írni magukból a feszültséget, könnyebbé válik a megélése. Ezért találkozunk velük gyakrabban.
   
 4. Ne a közvélemény alapján ítéld meg magadat
  Nincs egy univerzális, mindenkinek átadható anyai viselkedésminta. Mindenkinek a saját családjában kell megtalálnia a számára megfelelő egyensúlyt, működésmódot.

Szakértő: Pongrácz Dóra anya-magzat kapcsolatanalitikus, család- és párkapcsolati terapeuta,
 

NIC, 2017. július 04.

 
 
 
Címkék:  

anyaság

X
EZT MÁR OLVASTAD?