0-3 hónapos baba altatása – Hogyan vedd rá a babát, hogy egyedül elaludjon? Mikortól alussza át a baba az éjszakát?

Mennyi alvásra van szüksége az újszülött babának? Mikortól alusszák át a babák az éjszakát? Honnan lehet tudni, hogy a 0-3 hónapos baba álmos? Mikortól lehet kialakítani a babák alvási szokásait? Praktikus módszerek, szakértői tanácsok, fontos tudnivalók a cikkben.

 

0-3 hónapos baba altatása – Hogyan vedd rá a babát, hogy egyedül elaludjon? Mikortól alussza át a baba az éjszakát?

Az újszülött babák kimondottan sokat alszanak: az első hetekben úgy 16-18 órát naponta, és még hónapok múlva is még körülbelül 15 óra hosszat. Az újszülött baba természetesen nem egyszerre alszik ennyit, hanem kisebb-nagyobb megszakításokkal. Egy alvási szakasz az újszülötteknél 3-4 óra hosszat tart, éjszaka és nappal egyaránt.

1-12 HÓNAPOS BABÁK ALVÁSIGÉNYE – ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT >>

A babák alvási ciklusa rövidebb, mint a mienk, felnőtteké, illetve ők több időt töltenek az úgynevezett REM-alvási fázisban. A REM egy felszínesebb alvási ciklus, "álomalvásnak" is nevezik, amiből gyorsan fel lehet ébredni. A babáknak pont erre az alvási fázisra van szükségük, ugyanis a napközben megtapasztalt új ingereket így dolgozzák fel, az agyukban sok kép játszódik le ilyenkor.

Habár a babáknak erre a fajta alvásra van leginkább szükségük a fejlődésükhöz, az anyukák - érthető módon - ezt a kifacsart alvási ritmust viselik a legnehezebben. A kisbaba felébred, figyelmet igényel, etetni és pelenkázni kell, és a babához akár az éjszaka közepén is fel kell kelni.

Mikor alussza át a baba az éjszakát?
A 6-8 hetes babák napközben már többet vannak ébren, sőt, elkezd az éjszakai alvások hossza is kitolódni, több időt tud egyszerre aludni a baba éjszaka, ugyanakkor még mindig meg tud éhezni az éjszaka kellős közepén.

Vannak babák, akik már 8 hetes korukra átalusszák az éjszakát - ez a ritkább. Jellemzőbb mégis az, hogy el kell telnie néhány hónapnak, amíg a baba hozzászokik az új alvási ritmushoz. Ha szeretnénk, hogy a baba minél hamarabb alakítsa ki a megfelelő alvási szokásokat, akkor már a kezdetekkor ehhez kell őt szoktatni.

Hogyan lehet az újszülött babát a megfelelő alvási szokásokra ösztönözni?

Az első hetekben vélhetőleg nem tudjuk tovább ébren tartani a babát, mint 1-2 óra hossza. Ha ezt az időszakaszt kitolnánk, akkor a babát túlságosan kifárasztanánk, ezáltal még nehezebben tudna elaludni.

Újszülött babák az első hetekben - jelek, amik elárulják, hogy a baba álmos
 

- dörgöli a szemét

- piszkálgatja a fülecskéit

- sötét karikás lesz a szeme környéke

- akkor is sír, ha a legkevésbé sincs rá oka

- révetegen bámulja a környezetét

- ásítozik, és sokat rugdalózik

- elveszíti az érdeklődését a játékai iránt, nem kötik le figyelmét anya, apa, látogatók arcának megfigyelése

- egészen elcsendesül

Ezek mellett a jelek mellett az is előfordulhat, hogy például belefúrja magát az anyuka mellei közé, hogy a zajoktól és a mozgásingerektől így tartsa magát távol.

Amint a fenti jeleket tapasztaljuk, azonnal tegyük le a kisbabát pihenni. Nem kell aggódnunk, mert egészen hamar ki fog alakulni a hatodik érzékünk, ami megsúgja, hogy a babának éppen mire van szüksége. Onnantól kezdve ösztönösen fogjuk érezni, hogy mikor szeretne a baba szundítani egyet. Egyúttal szokjunk hozzá a gondolathoz, hogy az alvási ritmus a fejlődési szakaszokkal együtt folyamatosan változik. Ha a baba beteg vagy injekciót kap, akkor az is megzavarhatja a jól beállt alvási ritmust - maradjunk mindig nyitottak a baba jelzéseire, hogy az alvási igényét kellő rugalmassággal tudjuk kezelni.

Tanítsuk meg a babának a különbséget nappal és éjszaka között
 

Egyes babák igazi kis éjszakai baglyok, míg más babák inkább nappal éberek, amikor pedig lehet, hogy nekünk esne jól egy kis napközbeni szunyókálás.  Az első napokban ez ellen nem sokat tehetünk. Ha a baba már körülbelül 2 hetes, akkor elkezdhetjük rátanítani a nappal és éjszaka közötti különbségre.

Ha a baba napközben élénk, akkor:

1. Reggel felébredéskor adjunk rá új ruhát, jelezve, hogy új nap veszi kezdetét.

2. Játszunk vele annyit, amennyit csak tudunk.

3. Vezessünk be baba-mama programokat: énekeljünk, mondókázzunk a babának, beszélgessünk, nevetgéljünk vele szopizás, etetés közben.

4. Engedjünk be a szobába sok fényt.

5. Hagyjuk, hogy hadd szóljon a rádió vagy zene a háttérben, a mosógép zaja is megszokott nappali zaj lesz előbb-utóbb.

6. Finoman ébresztgessük, ha belealszik a napközbeni etetésbe.

Éjszaka viszont:

7. Öltöztessük át hálóruhába, tegyük hálózsákba - ezzel is jelezve, hogy elérkezett az esti alvás ideje.

8. Maradjunk csendben, miközben a babát etetjük.

9. Oltsuk el a lámpát, csak éjszakai fényeket hagyjunk bekapcsolva.

10. A nappali zajokat kapcsoljuk ki, keveset és halkabban beszéljünk mellette.

 

Adjunk esélyt arra, hogy a baba egymaga elaludjon

A baba 6-8 hetes korában óvatosan meg lehet próbálni a babát egyedül hagyni, hogy maga próbálkozzon az elalvással. Fektessük le a babát a kiságyába akkor, amikor még éppen ébren van, de már kellően fáradt az alváshoz. Próbáljuk meg egyre kevesebbet altatni mi magunk, azaz fokozatosan vonjuk ki magunkat az altatásból, segítsünk neki egyre kevesebbet az elalvásában - például simogassuk úgy a babát, hogy közben ő a kiságyában fekszik, mi pedig csak ülünk a kiságy mellett. Másik módszer, hogy közben megnyugtatóan csitítgatjuk a babát így: "S-s-s-s", esetleg halkan zümmöghetünk is. Szépen fokozatosan pedig kipróbálhatjuk, hogy csak álldogálunk az ágy mellett, és kis idő múlva kimegyünk a babaszobából.

Egyet nem szabad engedni, mégpedig a babát a végtelenségig sírni hagyni, mert akkor a baba bizalma sérül, nem fogja érteni, hogy miért nem nyugtatja meg anya, ha amúgy is ott van a közelben.

A babákat ebben a korban nem lehet elkényeztetni, de a viselkedésünkkel formálni tudjuk a szokásaikat, például ha a babát minden elalvás előtt ringatjuk, akkor ehhez szokik hozzá, ezt a rituálét fogja igényelni. Éppen ezért egyes alvási szakértők azt tanácsolják, hogy ne ringassuk a babát elalvás előtt, mert akkor ezt szokja meg. Ezt persze mindenkinek magának kell eldöntenie, mert van, akinek nem fáradtság a baba hosszú altatása, és különben is jól esik neki a babát ringatnia.

Ideális megoldás lehet, ha a babát álmosan, de mégsem alva tesszük be a kiságyba aludni. És ha e közben ringatni is kell, hogy ez sikerüljön, akkor sem dől össze a világ.

A fix alvási ritmus bevezetésével meg kell várni a baba 3 hónapos életkorát, amikor is minden este ugyan a között a rituális körülmények között altatgatjuk a kisbabánkat.

Forrás: Külföld / A BabyCenter orvosokból, védőnőkből álló szakember csapata

 

NIC , 2017. június 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?