Baba naptej - Hány hónapos kortól szabad a babákat, csecsemőket naptejjel kenni? Mire ügyelj?

Amikor nyáron a játszótérre, strandra indulunk, akkor magától értetődő, hogy a babákat jó alaposan bekenjük naptejjel. De valóban jót teszünk ezzel? Mit mondanak erre a szakemberek? És a legfőbb kérdés: mikortól szabad egyáltalán a baba bőrét a napozókrémmel megismertetni?

Sok szakértő a babák naptejjel történő bekenését 1 éves kor alatt nem is ajánlja. Ugyanakkor a Német Dermatológiai Prevenciós Munkacsoport és a Német Ráksegély óva int az olyan határozott kijelentésektől, miszerint "az 1 éves baba érzékeny bőrét felesleges napvédőkrémekkel terhelni".

Ha le akarjuk fordítani az óvatos figyelmeztetést, akkor ez nem a naptejek teljes elutasítását jelenti, hanem azt, hogy használjuk a napvédőkrémeket, csak kellő körültekintéssel! Amikor elkerülhetetlen a helyzet, akkor kenjük be a babát, de akkor sem a teljes bőrfelületet, inkább csak a baba egyes részeit. Ehhez az óvintézkedéshez a szakemberek mindjárt két indokot is felsorolnak:

1. A babáknak a felnőttekéhez képest relatív nagyobb a bőrfelületük. A naptejek pedig különböző kemikáliát tartalmaznak, ami a bőrfelületen keresztül szívódna fel. Tehát ha a babákat bekenjük, akkor több kemikália jut az ő kis szervezetükbe, mint ugyanannyi mennyiségtől a felnőttekébe.

2. A babák még nem tudnak rendesen izzadni, hogy a testüket lehűtsék. A krém az izzadást (amit a bőrnek először meg kell tanulnia) jelentősen meg tudja akadályozni - vagyis ezért nem ajánlatos 12 hónapos kor alatt a teljes testet bekrémezni.

Erre egy jó módszer lehet, hogy csak ott krémezzük be a babákat, ahol nem fedi őket a ruha. Arra szükséges mindenképpen ügyelni, hogy a naptej, amivel bekrémezzük őket kifejezetten babáknak, gyerekeknek való fényvédőkrém legyen. Ne feledjük, a felnőtteknek gyártott krémek hormonokkal, allergénanyagokkal lehetnek tele. Sőt, kerülni kell a zselés vagy alkoholos kozmetikumokat is, mert ezek a baba bőrét kiszáríthatják.

Baba naptej - Hány hónapos kortól szabad a babákat, csecsemőket naptejjel kenni? Mire ügyelj?

Mielőtt kipróbálunk egy új krémet, azt nem árt letesztelni a babán, hogy egyáltalán a bőre elviseli-e az új krémet. Vegyünk egy kisebb mennyiséget, és vigyük fel egy kis bőrfelületre. Ha ugyanis a baba az adott krémre rosszul reagál, az viszonylag gyorsan szembetűnik, a bőr szinte azonnal kipirosodik. Ilyenkor másfajta, például érzékeny bőrre való, illatanyag mentes naptejjel kell próbálkozni.

Legideálisabb, ha a séta előtt 30 perccel kenjük be a babákat, kisgyerekeket, tehát még otthon, indulás előtt; mert ennyi idő kell, míg a krém kifejti a hatását. A bekenést 2 óránként meg kell ismételni, még akkor is, ha vízparti tartózkodás során vízlepergető naptejet használunk. Ne hagyjuk ki a fontosabb testrészeket, amelyek könnyebben leégnek, és általában ki szoktak maradni: fülek, talpak és a szem környéke.

 

Forrás: Külföld /BabyCenter

NIC, 2017. június 05.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?