Új Élet az otthonodban – 2. rész

Ha az első gyermekednek adtál életet, minden tapasztalat új, de még akkor sem lehetsz biztos a dolgodban, ha már van egy lurkód, hiszen minden csecsemő más és más. Azért szerencsére akadnak támpontok, amik segítenek a kicsi szavak nélküli világában kiigazodni.

„Most meg miért sírsz, most szoptattalak?”

Kétség nem fér hozzá; a babák sírnak, így a tied is sírni fog! Olykor hosszabb, olykor rövidebb ideig, olykor gyakrabban, máskor meg órákig meg se szólal a kis bőgő masina. Néhány baba az első napokban nagyon csöndes és jó alvó, de általánosságban elmondható, hogy egy kéthetes csecsemő napi 2 órát sír. Tévhit, hogy hagyni kell, majd abbahagyja, nem szabad mindig ugrani – igenis fontos, hogy reagálj rá minden alkalommal, érezze, hogy számíthat rád.

A saját kialvatlanságodnál valószínű sokkal jobban aggaszt, éppen miért bőg a pici. Vegyük végig az alábbi lehetőségeket, és nagy eséllyel meg is lesz az ok:

  • Tele a pelusa? – Ellenőrizd. (Sok baba a kakilás közben is sír, mert hatalmas erőfeszítésekkel jár az ürítés.)
  • Éhes? – Kínáld anyatejjel/tápszerrel.
  • Túlságosan elfáradt? – Próbálkozz az altatással
  • Nem komfortos a jelenlegi helyzet (melege van, fázik, rosszul fekszik, szorítja a ruha vagy a pelenka…)?
  • Fáj a pocija? – Simogasd körkörösen a pocakját.
  • Érintés hiánya van? – Vedd kicsit magadhoz, hátha csak ennyi a gond.
  • A túl sok inger is zavarhatja – vonulj el vele egy másik szobába, ha vendégségben vagytok.

Mennyit alszik egy kisbabba?

Az első 4-5 hétben 16-18 órát alszik a bébi. Csodálatra méltó – és lehet, hogy néha még te magad is megirigyled tőle- az a képessége, hogy egész egyszerűen bárhol és bármikor álomba tud szenderülni; a kezedben, az öledben, a ciciden, a babakocsiban, az autó ülésén… Amire viszont mindig ügyelj, hogy ne legyen körülötte semmi olyan, ami fulladásveszélyt okozhat (párna, játék).

Körülbelül két hónapos korától kezdi el felismerni a napszakokat, és egyre inkább alszik éjszaka (is), de azért napi 2-3 rövidebb (1-2 órás) szundit is igényel. Nagyjából egyévesen pedig képes lesz majdnem zökkenőmentesen átaludni az éjszakát, és az alvási igénye lecsökken a korábbi 80%-ára (12-13 óra).

A „kis-nagy dolgok”

Életünk első széklete már az anyaméhben képződik a bélrendszerünkben, ez az úgynevezett magzatszurok (meconium), ami a születés utáni 24-48 órában távozik a szervezetből. Ezzel együtt ürülnek azok a vérsejtek, hámsejtek, szöveti darabok, amik a magzatvízzel együtt kerültek az emésztőrendszerbe. Ezután kezdődik a normál széklet termelődése.

Egy átlagos újszülött pelusát napi 5-10 alkalommal kell cserélni. A szoptatással táplált kisbabák többet kakilnak, mert a tápszer lassabban emésztődik. De a normális mennyiség elég széles skálán mozog; egyes bébik csupán 3-4 naponta ürítenek, míg mások majd’ minden etetés után.

Hangolódj rá csemetédre, figyeld éberen; elsőre nehéznek fog tűnni, de hidd el, pár hét és kiismered. Hiszen benned nőtt ez az apróság, „belőled származik”, ösztönösen tudni fogod mi a jó neki!

 

Plézer Panna , 2016. december 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó