Útmutató kismamáknak, a szülés utáni első 6 hétre 2. rész

Már túl vagytok a szülés utáni első pár héten? Nem is volt olyan borzalmas, ugye?! Ha már eltelt ez az időszak, akkor a feldolgozása miatt, ha pedig még előtted áll, akkor a felkészülés miatt érdemes elolvasni a következő sorokat.

Bébi blues

A pszichológiában nagyon is jól ismert jelenség, a szülés után kissé összezavarodott hormonháztartás, a szellemi, testi kimerültség és persze a sok-sok változáshoz való nehéz adaptálódás okozta enyhe depresszió, a bébi blues.

Megnyugtatunk: ez teljesen normális. Próbálj meg olyanokkal beszélgetni a környezetedben, akiknek szintén van gyermekük és pontosan tudják, min mész keresztül. Ne vádold és ne büntesd magad. Ne zárkózz be, vállald fel nyugodtan, hogy most nem Te vagy a világ legmosolygósabb anyukája; éppen most nincs minden rendben – de majd rendbe jön! Adj magadnak időt.

Bébi blues

Szoptatás

A kezdeti ünneplés, örömködés és felhőtlen boldogság ideje pillanatok alatt tovaszáll: teendőid vannak; ennek az új aprócska életnek a gondját viseled! És mi lehetne fontosabb feladat, mint a táplálni a magatehetetlen csöppséget?

A szoptatás a világ egyik legtermészetesebb dolga, ám ez nem azt jelenti, hogy egyben a legkönnyebb is; sőt. Mindkettőtök számára egy teljesen új, idegen terület, amivel ismerkednetek kell. A közelség, illetve a kettőtök bőrének találkozása hihetetlenül táplálja nem csak a kicsi bendőjét, de az anya-gyermek kapcsolatot is! Szakemberek szerint a rendszerességen van a hangsúly, nem a mennyiségen. Az első napokban termelődő kolosztrum csupán pár csepp, mégis ellátja minden fontos tápanyaggal az újszülöttet, amire szüksége van.

Fő tanácsok nagyvonalakban: váltogasd a melled, próbálj meg gyakran szoptatni a folyamatos tejtermelődés kialakulás miatt, ne az időt nézd, hanem a bébidet figyeld, észre fogod venni, ha már elég volt neki.

Fürdetés

Sokáig el sem tudtam képzelni, hogy lehet egy apróságot megfürdetni (nem csak áttörölgetni), aztán a kisöcsém születésekor sok mindent ellestem. A saját magad kímélése szempontjából az a legpraktikusabb, ha egy magasabb felületre, mondjuk egy asztalra, vagy fürdőszobai komódra helyezed a lavort, amiben a bébit fürdeted, így nem kell fölöslegesen hajolgatnod. A víz hőmérséklete kardinális jelentőségű: 37 fokos, testmeleg legyen, nagyjából 6-8 centis, az arca mindig a víz felett legyen, és alkarod segítségével egy félig ülő pózba helyezd a kiskádba. Az arcát tiszta vízzel, a testét pedig fürdőkrémmel ápolhatod. 3-5 perc „pancsolás” bőven elég, a köldökcsonk pedig mindvégig maradjon száraz!

A nagytestvér segítő szándéka

Olykor előfordul, hogy bár Te nagyon izgatottan várod, hogy hogy fogja a nagyobbik kisgyereked az újszülött testvérkéjét gondozni, Ő nem igazán érdeklődő az elején. Megosztozni a mamin egy olyan jövevénnyel, aki ráadásul annak minden idejét elrabolja, ezzel korlátozva az én eddigi életem – egy lurkó szempontjából ez nem túl bíztató.

Egy aprócska ajándék a babától idősebb testvére számára, hazatérve a kórházból, nagyon jó alapot ad kettejük kapcsolatának (már jó előre szerezzetek be valami meglepit és rejtsétek el a kórházi poggyászban), és persze az is, ha kezdetektől részt vehet a baba gondozásában; etetés, fürdetés, altatás.

            Reméljük, ezzel a kis gyorstalpalóval hozzájárulhattunk az első hetek alatt felmerülő kételyek eloszlatásához: nincs ebben semmi nagy ördöngösség, a legtöbb esteben csak az ismeretlen kelt félelmet egy friss anyukában (ami teljesen érthető és normális)!

Plézer Panna , 2017. augusztus 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó