5 módszer, amivel fejlesztheted gyermeked nagymotoros képességeit

A mozgások elsajátítása, azaz a mozgáskoordináció-tanulás több fázisból áll. A nagymotoros mozgások a kognitív (értelmi), és az érzelmi képességeket, szinteket is mozgósítják, az izomcsoportokon kívül. Ilyenkor még sok a hiba a mozgásokban, majd ez egyre finomodik, pontosul a gyakorlással.

A kisbabák nagyjából egyéves korukra már önállóan képesek állni, és segítséggel járni is. Tehát elsajátítják a nagymotorikus mozgásokat, amik az összes nagyobb izomcsoportot igénybe veszik. Ilyen mozgások a járáson kívül; a futás, az ugrás, vagy például elérni egy tárgyat. A most következő módszerekkel, játékokkal ezeket a készségeket fejlesztheted, illetve segítheted azok begyakorlását:

  1. „Akadályfutás”: a szabadban vagy a szobában is játszhatjátok, főleg akkor ideális módszer, ha a kicsi már tud kúszni-mászni. Rakj le egymás után színes párnákat a földre, majd a végére egy kis alagutat sátorból, amiben elhelyezed a kicsi kedvenc játékait. Használhatsz színes papírból kivágott figurákat is a pálya kialakításához.
  2. Párnadobálás: gyűjts össze a lakásból legalább 5-6 db párnát és helyezd el szétszórva őket az ágyon vagy a kanapén. Az ágy végéhez tegyél a földre egy nagy üres dobozt, például egy szennyeskosarat. A kicsi feladata, hogy kúszva vagy akár járás közben begyűjtse egyesével a párnákat és bedobja a kosárba. Semmi baj, ha mellé megy, próbálkozzon újra, a lényeg, hogy minden dobás után megdicsérd, és hogy élvezze a játékot.
  3. Rendrakás: ugye nem is gondoltad volna, hogy a rendrakás, a játékok és egyéb apró, könnyű holmik elpakolása is rendkívül jól fejleszti a motorikus képességeket? Pedig de! Dobáld szana-széjjel a pici játékait a földön (két legyet üthetsz egy csapásra, ha ezt a feladatot pont akkor veted be, amikor egyébként is kupi van és rendet szeretnél rakni), majd adj egy kis dobozt a totyogósod kezébe (igen, ez a feladat inkább 2-3 éveseknek való) és kérd meg, hogy szedje össze azokat. A játékokon kívül üres flakonokat, szennyest is elhelyezhetsz és megpróbálhatja szelektálni azokat külön-külön.
  4. Kapd el a buborékokat: ehhez szükséged lesz egy hullahopp karikára és egy szappanbuborék fújóra. A gyerkőc feladata, hogy minél több buborékot tudjon befogni a hullahoppal. Esetleg hangosan számolhatjátok is.
  5. Lyukaszd ki az összes buborékfóliát: ehhez a játékhoz már jó előre elkezdhetsz készülődni. Minden alkalommal, amikor valamilyen játékot vagy elektromos kütyüt vásároltok, amit buborékfóliával borítottak be, tedd el a csomagolóanyagot. Majd, amikor elegendő összegyűlt, helyezd el őket szétszórva a lakásban és kérd meg a gyerkőcöd, hogy keresse meg mindet és lyukassza ki a talpával (tapossa meg őket). Mind a pukkanás hangja, mind a talpat bizsergető érzés izgalmas lehet a kicsik számára.

További mókás és egyben hasznos játéktippeket olvashatsz itt: 

 

 

Plézer Panna , 2018. június 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?