Segítség, nincs meg a gyerek! 10 tipp - Így kerüld el, hogy a gyerek egyszer csak eltűnjön mellőled!

Zsúfolt gyerekrendezvényeken, gyerekkoncerteken, nyüzsgő nyári szabadtéri helyszíneken a kisgyerekek könnyebben ki vannak téve a véletlen elkeveredés, eltűnés veszélyének. A kisgyermekben traumát hagy egy életre, a szülőben pedig keserves emlékeket. Mindez megelőzhető, ha megfogadod a következő 10 tanácsot!
 

Minden szülő rémálma, amikor a tömegben egyszer csak körülnéz, és hirtelen azt veszi észre, nem áll mellette a gyerek. Bármerre néz, sehol sem látja. Egyre hangosabb szólongatja, de nem jön elő a gyermeke… És ne gondoljuk, hogy  ez csak mással történhet meg, velünk pedig soha!

Segítség, nincs meg a gyerek! 10 tipp - Így kerüld el, hogy a gyerek egyszer csak eltűnjön mellőled!

Nyári tömegrendezvények, gyerekfesztiválok időszakában készüljünk fel a váratlan helyzetekre
Bizonyára többen átéltük már a fenti bénító érzést, és volt alkalmunk megtudni, milyen az, amikor gyerekünk egyszer csak köddé válik mellőlünk. Ilyen eset gyakorta előfordul bevásárlóközpontokban, hipermarketekben évközben is, ahol elég csak pár másodpercre figyelem nélkül hagyni a gyereket, és már nem is áll a lábuknál türelmesen ácsorogva, hanem megy a maga útján, észrevétlenül, halkan.

A nyár tele van rendezvényekkel, gyerekfesztiválokkal, színes forgatagokkal, amikor ennek a veszélye megsokszorozódik - nem beszélve a tömeggel teli strandokról, ahol könnyen elbóklászik a gyerek, és nehezen talál vissza az egyformának tűnő egyen napozóágyunkhoz.

Ennek apropóján néhány ötletet osztunk meg arra, hogy a szabadtéri rendezvények csúcsidőszakában, a nyári vakáció idején, hogyan tudjuk leginkább megóvni kisgyermekeinket attól, hogy a tömegben elkeveredjenek, végképp elvesszenek.


1. Adjunk a gyerekre rikító, neon színű sapkát/pólót
Ha tömegrendezvényre indulunk, ne a divat, hanem a praktikum szerint öltöztessük a gyereket. Ne feledjük, egy színes ruha minél rikítóbb, annál feltűnőbb tud lenni a tömegben.

2. Mielőtt elindulunk otthonról, az okostelefonunkkal készítsünk a gyerekről aktuális fotót
Ha keresni kell a gyereket – ne adja Isten-, mindig sokkal könnyebb beazonosítani az eltűnt gyereket, ha aktuális képet mutatunk róla. Ha abban a ruhában és azzal a frizurával mutogatjuk a fotón, amiben éppen van, akkor könnyebben rá lehet ismerni. Annyi fotót készítünk feleslegesen, fotózzunk tudatosan is, és készítsünk akkor is felvételeket, amikor rendezvényre készülődünk.

3. Magyarázzuk el az alapszabályokat a gyereknek
Használjuk ki az időt autóban, utazás közben, amikor a gyerekek amúgy is fogékonyabbak, mint az inger dús helyszínen. Addig is, amíg odaérünk, értessük meg a gyerekkel az alapszabályokat, például azt, hogy idegenektől ne fogadjon el semmit. Idegennel sehova nem szabad elmenni, még akkor sem, ha azt mondja, hogy „apa vagy anya küldött”, mert apa vagy anya nem üzenget senkivel.

Szintén főszabály lehet: ha valamiért magára maradna, és úgy érzi, egy idegen nem jó szándékú, akkor kérjen segítséget egy másik felnőttől – sok gyereknek ez megy a legnehezebben, éppen emiatt ezt nem elég az adott gyerekprogram előtt hangoztatni, hanem ez az a szülői intelem, amit folyamatosan kell tanítgatni a gyereknek máskor is, év közben. Törekedjünk arra, hogy felvilágosítás közben ne megfélemlítsük a gyereket, hanem gyakorlatias és egyszerű tanácsokkal készítsük fel a váratlan helyzetekre.

4. Gyakoroltassuk a gyerekkel a nevét
A rendezvényhez közeledve, ismételtessük el a gyerekkel a saját nevét, anyuka és apuka nevét, a pontos címünket és/vagy telefonszámunkat. Ezt – életkorának megfelelően - be kell gyakoroltatni vele, és időnként elismételtetni, hogy mindig tudjon a kérdésekre válaszolni. Főképp kicsiknél érdemes többféleképpen feltenni ugyanazt a kérdést: „Hogy hívnak?”, „Mi a neved?”, „Hol laksz?”, „Mi a címetek?”, „Milyen utcában laksz?” – szokja meg, hogy többféleképpen is érkezhet a kérdés.

5. Beszéljük meg a gyerekkel, mi a teendő, ha eltűnik
Érkezéskor, már a bejáratnál tudatosítani kell a gyerekben, hogy ha elveszik, mi a legelső teendője – ez nagyon fontos, és a szülők sajnos nem veszik elég komolyan. Amint megérkezünk a strandra, gyerekrendezvényre, állapodjunk meg a gyerekkel, hogy hol találkozunk, ha elveszítjük egymást. Ez legyen a gyerek számára könnyen megjegyezhető, összetéveszthetetlen főhelyszín (például óra alatt), lehetőleg annak közelében, ahol amúgy is a legtöbbet tartózkodunk. Ha egészen kicsi még hozzá a gyerek, hogy ezt megértse, akkor kérjük meg, hogy eltűnéskor például ordítsa el magát, ahogy a torkán kifér – egyszerű szabály, amit tudni fog alkalmazni.

6. Tollal írjuk fel a gyerek kezére a telefonszámot
Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkba, akkor átlátszó sebtapasszal ragasszuk le a felírást.

7. Használjunk folyékony kötszert – rendőrök tippje
Tollal ráírjuk a telefonszámot a gyerek kézfejére, és ráfújunk interneten kapható folyékony kötszert. A spray száradási ideje körülbelül fél perc. A feliratot megvédi akár a víztől is (strandra kiváló ötlet!), és nem kell lemosni, mert idővel magától lekopik. Pár ezer forintos tétel, amire csak egyszer kell beruházni. Ezt az ötletet még egy kaliforniai rendőrőrs tanácsként osztogatta a Facebookon.

eltunt1.jpg
Fotó: Facebook

8. Készítsünk infoszalagot telefonszámmal
Infoszalag szintén kapható webshopokban, de elkészíthetjük akár házilag is. A lényeg, hogy erre a karszalagra ráírjuk legalább a telefonszámunkat. Például régi, megunt, használaton kívüli órák szíját tegyük félre erre a célra. Csak a legfontosabb adatokat írjuk rá, ha strandolni készülünk, akkor vízálló, alkoholos filccel.

eltunt2_ebay.jpg

9. Menjünk vissza oda, ahol utoljára együtt voltunk
Ha a kisgyerek eltűnne, és nem találjuk, próbáljunk visszamenni arra a helyszínre, ahol még utoljára „együtt voltunk vele”. Az egészen kisgyerekek ösztönösen ott fognak bennünket keresni, ahol utoljára láttak bennünket, ahonnan elkalandoztak.

10. Azonnal kérjünk segítséget
Ne szégyelljünk segítséget kérni másoktól, több felnőtt könnyebben megtalál egy eltűnt gyereket, mint egy pánikba esett szülő. Szóljunk a személyzetnek, biztonsági őrnek, akiknek valószínűleg nagyobb helyismeretük és rutinjuk van az elbóklászó gyerekek felkutatásában.

NIC, 2018. május 23.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?