A cumizás előnyei és hátrányai: megnyugtat, de függőséget is okozhat

Egyáltalán nem magától értetődő, hogy egy csecsemő cumizik. Érdemes megismerkedni az előnyökkel és hátrányokkal, utána pedig a döntés a tiéd - és természetesen a babáé.

 


A közvélekedés szerint a cumi éppúgy hozzátartozik egy kisbabához, mint a pelenka vagy a babakocsi. Pedig ennek egyáltalán nem kötelező így lennie. A cumizásnak rengeteg előnye és persze hátránya is van, és elsősorban a szülőkön múlik, egyáltalán valaha a csecsemő szájába teszik-e. Akinek nem, az magától nem fog cumizni, de arra fel kell készülni, hogy a szopási igényét más módokon mindenképpen ki fogja elégíteni. És vannak azok a babák is, akiknek nem kell a cumi, ha a szájukba kerül, azonnal ki is köpik.

A cumizás előnyei

A babák hatalmas szopási igénnyel jönnek a világra. Természetes körülmények között ezt az igényüket száz százalékig az anyamellen elégítenék ki, ez azonban az anyáknak - némileg érthető módon - nem mindig megoldható: kényelmetlen, sokszor fájdalmas, a társadalmunk sem úgy működik, hogy bárhol, bármikor megszoptathatnánk a nyűgös csecsemőt, az újdonsült anyukák pedig nem tudják az első hónapokat egy karosszékbe szögezve, kizárólag a gyermeküket szoptatva tölteni. Más megoldást kellett tehát találni, amely megnyugtatja a babát.

Hogy miért jó a babának a cumi? A következők miatt:

  • Nyugtató hatással bír: A szopó mozdulatok megnyugtatják a csecsemőt ha fáradt, ideges, vagy akár akkor is, ha a hasa fáj. A szoptatásnak nem egyedül a táplálás, hanem ez a nyugtatás is a funkciója, ez pedig egy bizonyos szintig remekül kiváltható a cumival. A cumi az el- és visszaalvásban is segít, ezzel pedig az esetek egy részében elkerülhető a cicin altatás és a félóránkénti éjszakai szoptatás.

  • Segítség repülőn utazáskor: Csecsemővel repülni extrém stresszes lehet: a baba füle a légnyomáskülönbségtől bedugul, fáj, és végigsírja az egész utat. A cumizó, szopó mozdulatok segítenek megszüntetni a dugulást, és megnyugtatják a babát. Azonban ha lehetőséged van rá, inkább szoptasd a babát a repülőúton, mert még hatékonyabb ez a folyamat, ha nyel is közben.

  • Megakadályozza a bölcsőhalált: Egyes kutatások szerint a cumizó babák körében ritkábban fordul elő a bölcsőhalál.

  • A cumizó gyerekek nem szokták az ujjukat szopni: Ha egy gyereknek lehetősége van cumizni, nem fog egyéb pótcselekvésekhez - például ujjszopáshoz - folyamodni. A cumi higiénikusabb, mint az ujjszopás, és általában könnyebb is leszoktatni róla a gyereket, tehát hosszú távon előnyösebb.

  • El lehet a gyerektől venni: Nézőpont kérdése, hogy ez előny-e vagy hátrány. Tény, hogy ha a szülő úgy dönt, elég volt a cumiból, és elég kitartó, néhány nap, legfeljebb egy-két hét alatt el tudja venni a gyerektől. Kérdés, hogy ez minden esetben megéri-e.

A cumizás hátrányai

Akkor miért dönt sok szülő amellett, hogy nem ad a gyereknek cumit? Összetett okai vannak ennek is. Van, aki elvből, másnak egyszerűen eszébe se jut, olyan jól megvannak nélküle, megint más pedig próbálkozna, de a gyereket nem tudja átverni. A következő okok miatt lehet hátrányos a cumizás:

  • Bezavar a szoptatásba: A természet zseniális módon alakította ki a szoptatás menetét: a kereslet-kínálat elv alapján minél többet van mellen a baba, annál több tej termelődik. Éppen ezért legalább az első hetekben létfontosságú volna, hogy az újszülött az anyamellen élje ki a szopási igényét, ezzel is beindítva a tejtermelést. Később, amikor a mennyiség már beállt, és nem fenyeget az elapadás veszélye, már nem gond, ha nem kap cicit minden nyikkanásra, hanem cumival nyugszik meg.

  • Túl könnyű megoldás: Néhány szülő hajlamos rá, hogy ha a baba felsír, automatikusan cumit nyomjon a szájába ahelyett, hogy utánajárna, mi is pontosan a probléma. “Véleményem szerint a szülő, amikor gondolkodás nélkül síró gyermeke szájába teszi a cumit, hasonló hibát követ el, mint az orvos, aki azonnal morfiumot ír fel.” - írja Ranschburg Jenő.

  • Nagyon nehéz lehet róla leszokni: Gyereke válogatja, ki mennyire ragaszkodik a cumijához: van, aki 1 éves kora környékén minden további nélkül magától elhagyja, más viszont még óvodában is szinte függő tőle. Ez utóbbi esetben komoly nehézségekre kell számítani, a legtöbb intézmény ugyanis nem engedi - nappal egyáltalán nem, és alváshoz se mindig -, hogy a gyerekek cumit használjanak.

  • Elferdíti a fogsort: A 3 éves koron túl tartó cumizás azt eredményezheti, hogy a tejfogak ferdén, szabálytalanul rendeződnek el a szájban. Ugyanez a hátránya azonban megvan a sokáig tartó ujjszopásnak is.

 

Dóri, 2021. december 23.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?