Allergia csecsemő és gyermekkorban

Bőrtünetek, szemviszketés, orrdugulás, köhögés, nehézlégzés….ezek mind-mind lehetnek allergiás reakciók tünetei. Ha egy csecsemő vagy akár a felnőtt szervezete hajlamos az allergiára, a vérben keringő, úgynevezett allergénspecifikus IgE molekulák az allergénekkel összekapcsolódva bizonyos kötőszöveti sejtekből főként hisztamint és egyéb, a kellemetlen allergiás tünetek kialakulásáért felelős molekulákat szabadítanak fel. Ezek hatására a légutak nyálkahártyáin (orrban, szem kötőhártyán, a garatban, tüdőben), valamint a bőrben gyulladásos folyamatok indulnak el. A beteg gyermek vagy felnőtt ezt orrfolyás, orr-, bőr-, szemviszketés, orrdugulás, esetleg köhögés vagy nehézlégzés formájában éli meg. 

Gyermekkori jellegzetességek

Csecsemőknél, kisdedeknél vírus fertőzések hatására alakulhatnak ki asztmatikus tünetek, ez a vírus kiváltotta asztmatikus hörghurut.  Ez a kórkép, valamint korai csecsemőkorban az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz a későbbi allergiás megbetegedések előhírnöke is lehet. Az atópiás dermatitisz tünetei: a hajlatokban, arcocskán, végtagokon, vagy akár az egész testen száraz, gyulladt, viszkető, összességében rendkívül kellemetlen bőrjelenségek.

Csecsemőknél az ekcéma  gyakran a korai tejfehérje beépítés miatt alakul ki, kisded korban ételallergia (tejfehérje, tojás, mogyoró, stb.) is állhat a hátterében. 
A klasszikus, pollenek, környezeti allergének kiváltotta légúti allergiás tünetek (orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, szemviszketés, köhögés, nehézlégzés  általában kisgyermekkorban (4-5 éves kor) jelentkeznek először az élet folyamán, csecsemő és kisded korra nem jellemzőek. 


A pontos diagnózis felállítása lényeges eleme a gyógyulásnak, ezért fontos, hogy allergológus szakorvos lássa a gyermeket. Előtérbe kerülhet az anyatejes táplálás forszírozása, illetve szükség esetén magasan hidrolizált tápszer biztosítása a csecsemő számára. Emellett a probiotikumok beállítása is szükségessé válhat. A baba érdekében allergológus a tünetek megszűnéséig fokozott figyelemmel kíséri végig az allergiás reakció változásait.

A leggyakoribb allergiák

Ami nem, vagy nagyon nehezen kerülhető el, az az agresszív parlagfű. A parlagfű virágzás idején a parlagfűvel szemben allergiások gyakorlatilag nem tudnak olyan helyre menni, ahol ne lehetne a levegőben allergén. A nagyvárosban a korom és szálló porszemcsékre tapad rá a parlagfű pollenje, amely a szennyező anyagokkal együtt még inkább provokálhatja az allergiás tüneteket. Magyarországon igen magas a parlagfű fertőzöttség, Közép-Európa epicentrumának tekinthető.


A háziporatka szintén agresszív tüneteket válthat ki, főként este, éjjel, és a fűtési szezonban jelentkeznek az allergiás tünetek. Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek azzal a ténnyel, hogy nem maga a mikroszkopikus méretű állat az allergén, hanem a poratka ürüléke, illetve az abban lévő fehérjék a tünetek okozói. A porral szálló allergének a padlószőnyegben, plüss állatokban, az ágyban, a kárpitos bútorokban, régi matracokban találhatók legnagyobb mennyiségben. Fűtésszezonban a por nagyobb arányban kerül a levegőbe. A poratka nemcsak légúti, hanem súlyos bőrtüneteket is okozhat az arra érzékeny gyermekeknél már egészen kicsi korban.


A penészgombák is erős, agresszív allergének, és egész évben allergiás tüneteket provokálhatnak. A penészgombák a lakásban lévő zöld növények földjében élnek, de fürdőszobában, pincében, nedves, penészes falakon is megtalálhatók. Az allergiás tüneteket a gombák spórája okozza.


A macskaszőr-allergia esetén is hasonló a helyzet, mint a poratkánál. Nem maga a macska szőre allergizál, hanem a macskanyálban lévő fehérje allergének. A macska, ahogy mondani szoktuk „mosakszik”, vagyis nyalogatja magát. A szőrén megszárad a nyála, amely a levegőben lévő nagyon finom porral száll. Ez okozza az allergiás tüneteket. Aki tehát erre allergiás, az egyetlen megoldás, ha kerüli az allergént, vagyis nincs macska a környezetében. 


Allergizáló környezeti hatások

Néhány környezeti tényező, már a magzati életben provokálhatja az allergiás tüneteket, ezek közül legfontosabb a dohányzás (a passzív is), valamint a légszennyezettség. Azokban az országokban, ahol nagyobb az ipari termelés, a levegő szennyezettsége is magasabb, így a háziporatka, 

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

2016. augusztus 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó