Aludni muszáj? Avagy: mennyit és miért aludjon a gyerek

Aludni márpedig minden embernek kell! A gyerekeknek pedig még inkább szükségük van pihenésre, egyrészt, hogy egészségesek legyenek, másrészt, hogy okosodjanak. De mi köze van az okosodásnak az alváshoz? Nagyon is sok!

Az alvás ugyanolyan biológiai szükségletünk, mint az evés. Ha nem alszunk eleget, az hamar nyomot hagy a testünkön és a lelkünkön egyaránt: agyi struktúráink megváltoznak, betegeskedünk, megjelenhet az elhízás és a cukorbetegség kórja is rajtunk. Mindez a gyerekekre fokozottan igaz. Kutatások alapján a gyerekek alvásmennyisége és –minősége, nem csak a tanulásukat, de az érzelmi egyensúlyukat is befolyásolja, míg az alváshiányuk az elhízást, a cukorbetegséget és a hiperaktivitást is elősegítheti.

EZ TÖRTÉNIK ALVÁS KÖZBEN

Az agykutatók jó ideje elkezdték megfigyelni, mi történik az agyunkban, amikor alszunk. Azt találták, hogy agyunk alvás közben sem tétlenkedik, hanem idegsejtjei között teremt újabb kapcsolatokat. Ezek lesznek (pl.) a következtetéseink, felismeréseink, vagyis a nappali történések megértései és tanulságai. A gyerekek számára pedig az alvás is tanulási idő: a nappali élmények és információk alvás közben épülnek be az agyuk idegsejthálójába.

KELL-E ALUDNI DÉLUTÁN AZ OVISOKNAK?

Egy óvodás korú gyerek agyi feldolgozó-mechanizmusai a délutáni pihenés alatt aktívabbak, mint éjszaka (a felnőtteknél ez fordítva van). Ezért a 3-6 éves kicsiknek még nagy szükségük van a délutáni pihenésre. Az ebéd utáni alvás nélkül sok gyerek sírós és feszült lehet. Valamennyit minden embernek muszáj aludnia, de azért az is nyilvánvaló, hogy abban is nagy eltéréseket mutatunk, hogy kinek, mennyi alvásidő az optimális. És ez a gyerekeknél sincs másként. Arra mindenesetre törekednünk kell, hogy megtaláljuk a módját, hogyan teremthetünk ideális körülményeket gyerekünk elalvásához és nyugodt pihenéséhez – délután és este egyaránt.

 

A cikk folytatása: felelősszülőkiskolája.hu

 

2019. augusztus 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó