KÖZÉPFÜLGYULLADÁS –NEM “KATONA DOLOG”

Az egyik leggyakoribb megbetegedés csecsemő- és kisgyermekkorban a középfülgyulladás. Mindig komolyan kell venni, mert nem, vagy nem jól kezelt gyulladás rámehet a hallóidegekre, illetve maradandó halláskárosodás is lehet a követelzménye. Általában náthát követően heves fülfájás kíséretében, légúti,  hurutos megbetegedés során jelentkezik. Gyakran kíséri lázas állapot. Dr. Kovács Tibor csecsemő – és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyüógyintézet orvos-igazgatójának írása a betegség kialakulásáról, lefolyásáról és kezeléséről.

Csecsemőkorban a panaszok különbözőek lehetnek: étvágytalanság, hányás, hasmenés, nagyfokú nyugtalanság, ingerlékenység.  Nagyobb gyermekeknél átmeneti halláscsökkenés is lehetséges, illetve a szülő észreveheti, hogy gyermeke hangosabban beszél, vagy hangosabbra veszi a televíziót, vagyis nem hall jó. Ezért nem szabad várni, ha fülben keletkezik gyulladás.

De honnan tudjuk…..?

A biztos diagnózist a csecsemő – és gyermekgyógyász, vagy a fül – orr- gégész fül (fültükri) vizsgálata mondhatja meg. Gyulladás esetén a dobhártya vörös, gyulladt, mögötte váladék látható, amely gyakran  elő is domborítja, így feszítheti a dobhártyát. Ha a dobhártya nem tud ellenállni a mögötte lévő váladék feszítő hatásának, akkor kilyukad (perforál), és a hallójáratból váladék ürül, melyet a szülő fülfolyás formájában észlel. A perforáció nyomán megszűnik a heves fájdalom, de a halláscsökkenés továbbra is fennáll.

Mi okozhatja a középfülgyulladást?

A középfülgyulladást vírusok és baktériumok egyaránt okozhatják. A vírusok inkább savós váladékképződéssel járó gyulladást okoznak. Bakteriális gyulladás esetén a váladék sűrűbb (gennyes). A korábban vírusos eredetű középfülgyulladás során képződő savós váladék bakteriális felülfertőződés révén gennyessé válhat, és ez módosíthatja a kezelést.

Hogyan alakul ki a a gyulladás?

Amikor a ygermek náthás, az orrgaratban lévő váladék és a benne lévő kórokozók  a fülkürtön keresztül a középfülbe juthatnak, így kialakul a középfülgyulladást. A csecsemőknek és kisgyermekeknek rövidebb a fülkürtjük, ez is könnyíti a váladék bejutásának esélyét az orrgaratból a középfülbe.

Hogyan segíthet a szülő?

Láz-és fájdalomcsillapító segítségével javíthatunk a gyermek közérzetén már az orvosi vizsgálatig is. Fontos az orrváladék hatékony eltávolítása akár orrszívással, iletve orrcsepp használatával. Figyeljünk arra is, hogy a középfülgyulladásban szenvedő gyermek sokat rágcsáljon. A rágás és nyelések során a fülkürt megnyílásával a középfül folyamatosan tisztulhat a váladéktól.

A gyermek megnövekedett folyadékszükségletét, amelyet a láz, fokozott párologtatás, nagy mennyiségű váladékképződés, szapora légvételek és szájlégzés során elvesztett folyadék, esetleges hányás, hasmenés okoz, szintén biztosítani kell.

Gennyes középfülgyulladás  esetén antibiotikum kezelésre is szükség van. Elrendelése orvosi feladat, semmiképpen ne adja önmagától a szülő! Az antibiotikumot az egyéb bakteriális felső légúti fertőzésekhez képest magasabb dózisban rendeli el az orvos, mert a középfülben a hatékony gyógyszerszint eléréséhez ez elengedhetetlen, hogy a  gyógyszer elhagyása után a folyamat ne lángolhasson fel ismételten.

A dobhártya felszúrásáról még a gyermek fül-orr-gégészek között sincs teljes egyetértés, de alkalmazása az utóbbi időben jelentősen visszaszorult. Szükségességének megítélése és kivitelezése a fül-orr-gégész szakorvos kompetenciája.

Visszatérő középfülgyulladás esetén keresni kell a háttérben meghúzódó hajlamosító tényezőket. Ilyen lehet a korai közösségbe, főként bölcsödébe kerülés, ami a gyakori felső légúti betegségek miatt és az ebben az életkorban még rövid fülkürt miatt növeli a középfülgyulladás esélyét.

Ugyancsak hajlamosító tényező az orrgaratban elhelyezkedő, megnagyobbodott orrmandula (http://svabhegy.eu/ful-orr-gegeszet/), ami egyébként is kisgyermekkorban a legnagyobb a testméretekhez képest, ráadásul az orrmandula a fülkürt orrgarati nyílása mellett helyezkedik el, ezért gyulladásai jó esélyt ad a fülkürt funkcióromlásának, a kórokozók középfülbe jutásának.

Ismert tény, hogy azok között a gyermekek között is gyakoribb a középfülgyulladás, akik a gyomorból a nyelőcsőbe irányuló refluxra hajlamosak. Megfigyelték, hogy a tejfehérje allergiában szenvedő csecsemők és kisdedeknél is gyakoribb ez a kórkép. Gyakori középfülgyulladások esetén ezekre a lehetőségékre is gondolnunk kell.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

2018. március 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár